FOTO VIDEO Era tehnologiei într-o biserică din Sălaj: uşi de altar cu deschidere automată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uşile altarului se deschid automat FOTO Arhiva personală
Uşile altarului se deschid automat FOTO Arhiva personală

Cristian Bodea, un elev din Sălaj, a pus la punct un sistem de deschidere automată a uşilor altarului. Sistemul este folosit de către preotul Dan Drăgan, într-o biserică din Sălaj. Anterior, elevul a inventat şi o cădelniţă electronică.

Dan Drăgan, preotul unei biserici din Jibou, judeţul Sălaj, a adus lăcaşul său de cult în era tehnologiei modern, cu ajutorul lui Cristian Bodea (18 ani), elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu“ din oraş. Iniţial, în anul 2014, elevul a pus la punct şi o cădelniţă electronică. Tot în 2014, preotul s-a gândit şi la o altă cale de a-şi moderniza biserica: să găsească o metodă prin care uşile altarului, dar şi perdelele din spatele acestor uşi, să se deschidă automat. „Astfel de uşi, cu deschidere automată, nu mai există în nicio biserică. Ideea mi-a venit mie, gândindu-mă că am putea să mai evoluăm şi noi. În plus, este şi mai comod: gândiţi-vă că, în timpul Liturghiei, într-un interval de o oră, uşile altarului trebuie deschise de şapte-opt ori şi tot de atâtea ori închise. La fel şi perdeaua. M-am gândit că ar fi mult mai simplu dacă s-ar deschide singure“, explică preotul.


Dan Drăgan i-a lansat o nouă provocare lui Cristian care, în câteva luni, a gândit şi realizat un sistem care să materializeze ceea ce-şi imaginase preotul. „Sistemul are la bază o componentă de comandă, reprezentată de o telecomandă cu patru butoane (două pentru uşi, două pentru perdea), şi o componentă de execuţie, reprezentată de acuatoare, un fel de pistoane, care acţionează mecanismul“, îşi detaliază proiectul Cristian. Cu telecomanda, preotul deschide sau închide, cu o singură apăsare de buton, porţile altarului şi perdeaua din spatele acestora ori de câte ori ceremonialul religios o impune.


Piese făcute cu imprimanta 3D


O bună parte din piesele folosite la realizarea ansamblului care deschide uşile altarului au fost concepute pe calculator de Cristian, iar apoi produse în imprimanta 3D realizată tot de el. „Am făcut eu chiar şi o parte din piesele de electronică, cu ajutorul CNC-ului (maşină cu comandă numerică  făcută tot de el – n.r.). Am cumpărat doar driverele, că a fost mai simplu“, povesteşte Cristian.


Totul a fost gata înainte de Crăciun, când a avut loc şi o inaugurare a noilor dotări ale bisericii din Jibou, eveniment la care Cristian a fost răsplătit de Episcopul Sălajului, Petroniu, cu o diplomă de apreciere. Cristian va primi, în curând, o nouă „comandă“ de la părintele Drăgan. „Mă tot gândesc de ceva vreme la un panou electronic pentru surdo-muţi, adică un sistem care să transmită într-un limbaj accesibil pentru aceste persoane ceea ce spune preotul. O să-i propun lui Cristian să se gândească la un mod de realizare“, mărturiseşte preotul.


„Fabrică“ de invenţii


Cristian (18 ani) nu şi-a început aventura în lumea tehnicii şi a invenţiilor cu cele două dispozitive create pentru biserică. Prima provocare a venit chiar de la tatăl său şi s-a concretizat prin realizarea unui sistem prin care Dacia 1310 a familiei porneşte prin SMS. Şi-a făcut apoi, singur, propria imprimantă 3D, pe care o foloseşte la producerea pieselor de care are nevoie la invenţiile sale. A urmat, apoi, cădelniţa electronică, graţie căreia preotul nu mai este nevoit să folosească pentru topirea tămâii cărbuni încinşi.


„Cădelniţa are un microcip, o rezistenţă şi un acumulator, pe care l-am luat de pe o maşinuţă cu telecomandă. Microcipul «alimentează» rezistenţa, care se încălzeşte şi topeşte tămâia“, explică tânărul modul de funcţionare a sistemului. În 2014 a mai realizat şi un sistem de irigaţii care poate fi pornit şi oprit cu ajutorul telefonului mobil.

Sistemul are la bază o componentă de comandă, reprezentată de o telecomandă cu patru butoane. Am făcut eu o parte din piesele de electronică. Am cumpărat doar driverele. Cristian Bodea elev
În timpul Liturghiei, uşile altarului trebuie deschise de şapte-opt ori şi tot de atâtea ori închise. La fel şi perdeaua. M-am gândit că ar fi mult mai simplu dacă s-ar deschide singure. Dan Drăgan preot  

Citeşte şi Liceanul care porneşte o Dacie 1310 prin SMS

Cum să îţi izolezi casa cu ajutorul florilor. Ce soluţie au cercetătorii din Jibou

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite