Cât de exagerată este decizia de a elimina porcul şi cârnaţii din manualele şcolare ca să menajăm islamiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema libertăţii de exprimare a devenit un subiect sensibil în Europa în urma atacurilor de la Charlie Hebdo    FOTO: 123RF
Problema libertăţii de exprimare a devenit un subiect sensibil în Europa în urma atacurilor de la Charlie Hebdo    FOTO: 123RF

În urma atentatelor din Franţa, grija de a nu răni sensibilităţile comunităţilor musulmane şi iudaice a determinat ca editura Oxford University Press să le recomande autorilor de cărţi pentru copii şi manuale şcolare să nu mai scrie poveşti cu purceluşi sau să facă referire la preparate din porc. Decizia editurii a revoltat societatea britanică şi chiar reprezentanţii comunităţilor islamice şi evreişti au atras atenţia că este o exagerare.

În încercarea de a împăca toate societăţile şi culturile celor 200 de ţări în care vând cărţi, editorii de la Oxford University Press au recomandat autorilor de manuale şi cărţi pentru copii să nu mai scrie despre purceluşi.

Imaginaţi-vă o carte cu poveşti despre aventurile lui Winnie the Pooh (ursuleţul de pluş) fără cel mai bun prieten al lui, micuţul porc roz Piglet, sau povestea celor trei purceluşi, dar cu iepuraşi în locul protagoniştilor principali.

Cam aşa ar putea arăta cărţile pentru copii, dacă autorii vor ţine cont de aceste instrucţiuni. Autorii de manuale spun că decizia este o exagerare a corectitudinii politice şi că este imposibil să împaci pe toată lumea şi toate culturile de pe Pământ.

"Mi se pare o aiureală. Pe sistemul acesta, poţi să le ceri autorilor de manuale să nu mai scrie despre vaci şi lapte, fiindcă vaca este sfântă în India şi jignim sensibilităţile comunităţilor indiene. Nu ai cum să îi împaci pe toţi", a spus Paul Balogh, managing partner Read Forward, care realizează cărţi digitale.

Şi expertul în educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro, spune că este ridicol ceea ce se întâmplă. "Care este limita dintre sublim şi ridicol? Este o exagerare aici, respectul faţă de celălalt a devenit o corectitudine politică absurdă. Îmi aduce aminte de metafora lui Francisco de Goya – Când somnul raţiunii naşte monştri", a comentat Staş.

În România, manualele Oxford University Press sunt distribuite de editura Niculescu. Contactat de "Adevărul", Andrei Niculescu, developement manager al editurii, a explicat că nu cunoaşte instrucţiunile transmise autorilor de manuale fiindcă ei doar distribuie manualele.

"Este alegerea lor, pur şi simplu este o decizie editorială. Probabil că noi nu am lua o astfel de decizie editorială, dar nu ne putem compara. Oxford University Press este o editură veche de sute de ani, cu o cifră de afaceri uriaşă şi care distribuie cărţi în toată lumea, deci au un grad de vizibilitate foarte mare", a explicat Niculescu.

Scandalul "purceluşilor" în Marea Britanie

Potrivit unui comunicat de presă al editurii Oxford University Press, citat de the National Post, indicaţiile sunt pentru "autorii britanici care realizează cărţi ce vor fi distribuite unui public internaţional. Materialele noastre sunt vândute în peste 200 de ţări, astfel că, fără să facem compromisuri şi fără să obligăm, îi rugăm pe autorii de materiale educaţionale să se gândească şi la diferenţele culturale şi sensibilităţile diverselor culturi".

Problema libertăţii de exprimare a devenit un subiect sensibil în Europa în urma atacurilor de la Charlie Hebdo, iar iniţiativa editurii a provocat un imens scandal în Marea Britanie. Inclusiv deputatul laburist musulman Khalid Mahmood a apreciat că s-au depăşit limitele, în timp ce conservatorul Philip Davies a susţinut că 'trebuie să se pună capăt acestei corectitudini politice absurde', potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Jewish Leadership Council, consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Marea Britanie, a subliniat că religia mozaică interzice consumul cărnii de porc, dar nu şi "menţionarea numelui sau reprezentarea animalului'.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite