Opoziţie la Tiraspol. Şevciuk se confruntă cu prima cerere de demitere a guvernului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evghenii
Şevciuk se confruntă cu o cerere publică de demitere a guvernului de la
Tiraspol. Foto Mediafax
Evghenii Şevciuk se confruntă cu o cerere publică de demitere a guvernului de la Tiraspol. Foto Mediafax

Criza care începe să se facă din ce în ce mai simţită în regiunea transnistreană a început să atragă critici publice şi cereri de demisie la adresa modului în care regimul lui Evghenii Şevciuk administrează finanţele de la Tiraspol.

Fostul membru al Sovietului de la Chişinău Andrei Safonov, în present analist şi journalist, a lansat o scrisoare deschisă prin care cere demiterea actualului guvern de la Tiraspol şi demararea unor reforme economice care să asigure bunăstarea transnistrenilor. Anul 2015 a început cu o serie de anunţuri privind reduceri de beneficii sociale şi cu previziunea unei deficit bugetar record. Andrei Safonov a dat glas nemulţumirii legate de creşterile de preţuri şi perspectivele unei instabilităţi economice majore.

Terapia de şoc

Într-un articol publicat pe portalul Novosti PMR, Andrei Safonov acuză actualul guvern de la Tiraspol că ”duce o politică de terapie de şoc în domeniul social-economic”. Analistul precizează că ”Pensiile au devenit mai mici, au ieşit în stradă oamenii, indignaţi de posibila interzicere a introducerii în republică a maşinilor mai vechi de 10 ani. Preţurile la întreţinere au zburat ca rachetele. Cade producţia, distrusă încă din 2012 de creşterea tarifelor la hectar pentru întreprinderile noastre. Au devenit mai scumpe serviciile medicale. În concluzie, starea noastră social-economică nu se deosebeşte cu nimic faţă de ceea ce există, de exemplu, în Republica Moldova sau Ucraina”.

Regrete pentru fostul regim

Safonov rememorează regimul separatist condus de Igor Smirnov în timpul căruia recunoaşte că au existat ”abuzuri birocratice”, însă ”direcţia socială a politicilor de stat s-a păstrat întotdeauna. Tarifele noastre de întreţinere au fost mai mici decât cele moldoveneşti. Şi asta dădea motiv de a atrage de partea Transnistriei inimile oamenilor din multe ţări. Oamenii spuneau: Priviţi, transnistrenilor le reuşesc multe. Modelul lor este e mai bun şi mai uman decât cel al Chişinăului. Înseamnă că în competiţia dintre cele două maluri de Nistru Transnistria e în faţă! În afară de asta, direcţia socială a cursului puterii din 1990-2011 a permis păstrarea stabilităţii interne a RMN”.

Pericolul extern şi demisia guvernului

Criza economică din transnistria este văzută de Andrei Safonov ca un pericol pentru existenţa regimului separatist: ”Acum statul a ajuns într-un mare pericol. Adversarii republicii aşteaptă când transnistrenii aduşi la disperare vor spune: Nu mai vrem un asemenea stat, suntem de acord cu orice model de reglementare, chiar şi cu renunţarea la republica noastră! Oamenii spun deja că ori mulţi reprezentanţi ai puterii executive nu-şi cunosc treaba, ori „la vârf” a pătruns cineva care doreşte să trădeze republica duşmanilor noştri”.

Safonov propune o serie de măsuri menite să asigure pacea socială în Transnistria: ”Unu. Să întoarcem tarifele pentru întreţinere la nivelul toamnei lui 2014 şi să le îngheţăm pentru întregul an următor 2015. Doi. Printr-o decizie a Sovietului Suprem al RMN să anulăm tarifele crescute şi să nu admitem reintroducerea lor. Trei. Să demitem imediat guvernul incompetent al RMN, în care nu există nici măcar un specialist în producere! În schimb, trebuie să vină un guvern al încrederii naţionale, compus din specialişti din cele mai diferite domenii şi cu participarea diferitelor forţe social-politice. Iar acesta trebuie condus de un specialist în producţie, deoarece republica noastră este republica uzinelor, fabricilor şi gospodăriilor agricole.  Patru. Trebuie scos laţul de la gâtul micului business. Dacă el va avansa, măcar întorcându-se la nivelul anului 2012, tuturor le va fi mai uşor. Cinci. Să întoarcem tarifele la gaz pentru întreprinderi la nivelul de până la creşterea preţului din anul 2012, care a distrus aproape toate marile uzine. Şase. Să se clarifice: unde, cum şi de către cine s-au cheltuit banii din „fondul gazelor” şi din Fondul de Stabilizare. De ce aceste date sunt secretizate? Sunt banii noştri, ai poporului!”

Reduceri de beneficii sociale

Administraţia de la Tiraspol a decis să anuleze din ianuarie 2015 gratuităţile în transportul public pentru pensionari, părinţii cu mulţi copii şi pentru alte categorii de persoane. Persoanele care anterior circulau gratuit cu transportul public acum vor plăti o rublă (1,4 lei). Costul deplin al biletului este de 2,5 ruble în transportul prin oraş şi 3 în transportul care face legătura dintre oraşe (3,60 şi 4,30 lei). După modificările operate, gratuit cu transportul public circulă doar militarii în termen.

Suplimentul de 100 de ruble (circa 130 de lei moldoveneşti) la pensiile locuitorilor din regiunea transnistreană a fost redus la jumătate, până 50 de ruble (65 de lei moldoveneşti). În decretul semnat de liderul transnistrean se menţionează că reducerea suplimentului a fost necesară pentru a pune în concordanţă cheltuielile reale ale regiunii cu veniturile bugetare. Evghenii Şevciuk a cerut ca organele abilitate să caute 85 de milioane de ruble suplimentar (109 milioane de lei moldoveneşti) pentru a putea acorda suplimentul complet de 100 de ruble în continuare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite