Cursa înarmărilor digitale: SUA se pregătesc pentru războaiele viitoare. O bătălie pentru controlul Internetului este deja în desfăşurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supravegherea la scară largă reprezintă doar începutul pentru Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană. Documentele date publicităţii de Edward Snowden arată cum agenţia serviciilor secrete înarmează SUA pentru viitoare războaie digitale: o luptă pentru controlul internetului este deja în desfăşurare.

Potrivit documentelor top secret din arhiva NSA, date publicităţii de Edward Snowden şi vizualizate exclusiv de publicaţia germană „Der Spiegel“, se pare că SUA plănuiesc războaie ale viitorului în care internetul va juca un rol critic, scopul fiind folosirea lui pentru paralizarea reţelelor şi, prin asta, paralizarea infrastructurii controlată de aceste reţele, inclusiv electricitatea şi furnizarea de apă, fabricile, aeroporturile şi fluxul de bani.

În războiul digital, supravieţuieşte doar cel mai puternic

În timpul secolului al XX-lea, oamenii de ştiinţă au dezvoltat aşa-zisele arme ABC (atomice, biologice şi chimice). A durat decenii întregi înainte ca plasarea acestor arme să fie reglementată într-un fel sau altul, sau măcar să fie scoasă în afara legii. Noi arme digitale sunt dezvoltate acum pentru războiul ce se va purta pe internet. Însă nu prea există convenţii internaţionale sau autorităţi de supraveghere a acestor noi arme, şi singura lege care se aplică este supravieţuirea celui mai puternic, notează „Der Spiegel“.

Armata, Marina sau Forţele Aeriene ale SUA şi-au stabilit deja propriile capabilităţi cibernetice, dar NSA, organizaţie militară oficială a SUA, este cea care se află la conducere. Nu este nicio coincidenţă în faptul că directorul NSA serveşte şi ca lider al Comandamentului american cibernetic. Spionul digital de frunte al Americii, amiralul Michael Rogers, este şi liderul războinicilor cibernetici şi are aproape 40.000 de angajaţi care sunt responsabili şi pentru spionajul digital şi pentru atacurile distructive asupra reţelelor de computere.

Dominaţie mondială în trei faze

Din perspectivă militară, supravegherea internetului reprezintă abia „faza 0“ în strategia de război digital a SUA. Documente interne din NSA indică faptul că această fază stă la baza a tot ceea ce urmează. Din documente se înţelege că scopul supravegherii este detectarea vulnerabilităţii în sistemele duşmanului. Imediat ce a avut loc plasarea de „implanturi invizibile“ (faza 1) în sistemele duşmane, va avea loc „accesul permanent“ (faza 2) şi apoi se obţine „faza 3“, cea caracterizată de cuvântul „dominare“, după cum arată documentele NSA. Aceste faze le permit să „controleze/distrugă sisteme şi reţele importante după cum vor prin accesul obţinut în faza 0“.

Prin infrastructură importantă se înţelege orice este crucial pentru menţinerea funcţionalităţii unei societăţi: energie, comunicaţii şi transport. Documentele interne ale NSA arată că scopul final este „control în timp real“.

În războiul viitorului nu există nicio diferenţă între soldaţi şi civili

O prezentare a NSA susţine că „următorul mare conflict va începe în «ciberspaţiu»“. Din această cauză, Guvernul american face un efort imens pentru a se înarma digital. Pentru bugetul secret din 2013, din zona serviciilor secrete, NSA a estimat că va avea nevoie de aproximativ un miliard de dolari pentru a creşte puterea reţelei de computere în cazul operaţiunilor de atac. Bugetul includea şi vreo 32 de milioane de dolari doar pentru „soluţii neconvenţionale“.

În războiul acesta pentru date, nu prea se face diferenţă între soldaţi şi civili, arată documentele lui Snowden, citate de „Der Spiegel“. Orice utilizator de internet ar putea suferi distrugeri ale datelor sau ale computerelor. De asemenea, războiul cibernetic are potenţialul de a crea daune şi în mediul offline. Dacă, de exemplu, o armă cibernetică ar distruge centrul de control al unui spital, ca rezultat al unei erori de programare, chiar şi oamenii care nu deţin telefon mobil ar putea fi afectaţi.

nsa

Internetul, o zonă fără reguli şi fără responsabilităţi

Agenţiile serviciilor secrete au adoptat „negarea plauzibilă“ ca principiu după care se ghidează în operaţiunile de pe internet. Pentru a se asigura de păstrarea anonimităţii, ele încearcă să facă imposibilă detectarea autorului atacului.

Această abordare este extraordinară: spionii încearcă, în mod voit, să submineze legea internaţională. Abordarea ameninţă să transforme internetul într-o zonă fără reguli în care superputerile şi serviciile lor secrete operează după cum le taie capul, neexistând moduri de a le face responsabile pentru acţiunile lor.

Cât de aproape a ajuns NSA de scopul său, acela de a „domina reţelele globale“, se vede foarte bine din activitatea departamentului S31177, nume de cod „Contravenţie“ (Transgression). Sarcina departamentului este să urmărească atacurile cibernetice străine, să le observe şi să le analizeze şi, în cel mai bun caz, să lase să se scurgă informaţiile din interiorul agenţiilor de spionaj străine. Acest „contraspionaj cibernetic“ se numără printre cele mai delicate forme ale spionajului modern.

Documentele Snowden arată că, mulţumită colectării de date de la terţi, NSA a reuşit, în ultimii zece ani, să detecteze numeroase incidente de spionaj cibernetic, multe atacuri avându-şi originea în China sau Rusia.

Edward Snowden a dezvăluit cum agenţiile serviciilor secrete de peste tot din lume, conduse de NSA, fac tot ce pot pentru a asigura o lipsă de regulamente pe internet. Într-un interviu recent cu postul de televiziune american PBS, Snowden şi-a arătat îngrijorările cu privire la faptul că „apărarea nu mai reprezintă o prioritate, ci atacul“. Edward Snowden găseşte îngrijorător acest lucru. „Ce trebuie să facem este să creăm noi standarde internaţionale de comportament““, declara Edward Snowden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite