Câţi litri de sânge are un om şi alte zece curiozităţi despre corpul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inima femeii bate mai repede decât a bărbatului. FOTO crismedical.ro
Inima femeii bate mai repede decât a bărbatului. FOTO crismedical.ro

Câţi litri de sânge are un om este o întrebare la care nu foarte mulţi oameni pot oferi un răspuns, chiar dacă sunt conştienţi de faptul că sângele are un rol fundamental în funcţionarea organismului uman, acesta fiind cel care asigură transportul nutrienţilor şi al oxigenului în ţesuturile corpului şi nu numai.

Sângele are sarcina de a aproviziona celulele cu oxigen şi substanţe nutritive, în aşa fel încât în cadrul lor să se poată elibera energie şi să poată desfăşura activităţile de organizare specifice vieţii. 

În plus, sângele, împreună cu sistemul limfatic, este responsabil cu menţinerea unui ritm metabolic constant şi asigură funcţionarea sistemului imunitar.

Câţi litri de sânge are un om?  Diferenţe femei-bărbaţi

Cantitatea de sânge din corpul uman variază destul de mult. Acest lucru depinde de factori precum vârstă, sex, stare de sănătate, greutate corporal, mediul de viaţă (altitudinea la care trăiesc) etc. 

Bărbaţii au mai mult sânge în organism comparativ cu femeile, chiar dacă acestea au aceeaşi înălţime şi greutate cu a bărbaţilor respectivi. Totuşi, un bărbat cu o greutate corporală de 85 de kilograme va avea în mod sigur mai mult sânge în corp decât o femeie care cântăreşte 60 de kilograme.

Cercetătorii estimează că volumul de sânge din organismul unui om este în medie de 7% din greutatea sa. Un adult în greutate medie de 70-80 kilograme are între 4,7-5,5 litri de sânge, potrivit medicinet.com. 

Potrivit „The Telegraph”, regenerarea sângelui se poate face consumând alimente care conţin mult fier (carne roşie, urzici, spanac, ştevie, lobodă) şi multă clorofilă (salate, frunze de ţelină).

Curiozităţi despre corpul uman

1. Apa din organismul uman reprezintă 56-60% din greutatea corpului. Aşadar, în corpul unei persoane de 80 de kilograme există 46-48 litri de apă.

2. Mandibula este singurul os mobil al capului. Ea are rol în mestecarea alimentelor.

3. Craniul creşte până la vârsta de 45 de ani. După această vârstă, acesta nu mai creşte deloc.

4. Omul secretă în 24 de ore o cantitate de salivă ce variază între 100 şi 1500 ml. Prin comparaţie, în 24 de ore, un cal secretă 40-50 litri de salivă, iar bovinele 50 litri.

5. Durata medie a digestiei în intestinul subţire este de 3 până la 5 ore. În intestinul gros mâncarea este, apoi, digerata timp de 4 ore pâna la 3 zile.

6. Pielea este cel mai mare organ al corpului, cântărind între 4 şi 6 kg.

7. Mâna are 27 de oase.

8. 70% din căldura corpului se pierde prin cutia craniană.

9. Inima femeii bate mai repede decât cea a bărbatului. 

10. Intestinul gros are 10 metri lungime.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite