FOTO Ţăranul din Dolj care a descoperit arme celtice vechi de peste 2000 de ani a intrat în atenţia poliţiştilor. Descoperitorul: „Eu am respectat legea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Cioclea, un sătean din comuna Desa, a descoperit în luna ianuarie la şase kilometri de localitate, pe un câmp, o sabie în teacă, un vârf de lance, două suliţe şi o lamă de bărbierit, obiecte ce datează, conform specialiştilor, de acum peste două milenii.

Doljeanul a mai făcut pe data de 24 ianuarie o nouă descoperire, a găsit alte 50 de piese. Dan Cioclea, în vârstă de 56 de ani, din comuna doljeană Desa, a intrat în atenţia poliţiştilor de la Serviciul Economic. Oamenii legii i-au dat un avertisment pentru că nu a respectat legea cu declararea obiectelor găsite în 72 de ore. „Persoanele care găsesc astfel de obiecte sunt obligate să anunţe descoperirea obiectelor respective în 72 de ore. Doljeanul le-a găsit pe data de 26 ianuarie, însă s-a prezentat la poliţie pe data de 30 ianuarie. Din această cauză a primit un avertisment“, a spus Alin Apostol, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de poliţie al  Judeţului Dolj.

Dan Cioclea a declarat că este nevinovat şi nu a încălcat legea. „Vreau să îmi retragă avertismentul. Eu am respectat lege“, a spus descoperitorul

Doljeanul a descoperit pe data de 14 ianuarie întâmplător, la şase kilometri de localitate, mai multe obiecte care datează de acum mai bine de 2.000 de ani şi care provin de la două morminte ale unor războinici celţi. Sesizaţi de Cioclea, la faţa locului au mers şi reprezentanţii Muzeului Oltenia, care au găsit şi oasele incinerate ale foştilor luptători.

Obiectele au fost predate Muzeului din Craiova, însă reprezentanţii acestuia se îndoiesc de autenticitatea acestora.

Săteanul care a descoperit obiectele a povestit că nu s-a gândit nici măcar o secundă să păstreze mica avere. Dan Cioclea a declarat că, în urmă cu un an, a obţinut autorizaţia pentru folosirea unui detector de metale şi, de atunci, a căutat comori ascunse. Ştie că obiectele descoperite vor fi preluate de Muzeul Olteniei, însă, conform legii, trebuie să primească 30% din valoarea acestora, plus o bonificaţie de 15%, dacă se dovedeşte că sunt de importanţă excepţională.
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite