Afacerea unui adolescent expert în tors şi ţesut. Cât câştigă liceanul pasionat de arta populară vânzând ii şi ştergare făcute de el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Vladimir (16 ani) munceşte fără întrerupere
Andrei Vladimir (16 ani) munceşte fără întrerupere

Andrei Vladimir (16 ani), tânărul din Bârlad care îşi câştigă banii de buzunar de la 12 ani datorită meşteşugului învăţat de la bunica maternă, a reuşit să pună pe picioare o mică afacere. Banii câştigaţi din vânzarea iilor, traistelor ori ştergarelor confecţionate manual, în stil popular autentic, vrea să-i investească în renovarea casei.

Viaţa lui Andrei Vladimir (16 ani), elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Bârlad (judeţul Vaslui), s-a schimbat radical după ce a apărut povestea lui în Weekend Adevărul din 3 octombrie 2014. Băiatul care toarce lână, ţese ştergare şi covoare, coasă ii şi împleteşte ciorapi a devenit cunoscut în rândul meşterilor populari din zonă şi nu numai. A ajuns să fie foarte căutat pentru obiectele confecţionate de mâinile lui şi acum nu mai face faţă comezilor.

"Mi-am vândut şi zestrea (n.r.  cea confecţionată de mâinile lui), am terminat tot stocul de materie primă, mă cunosc toţi curierii. Îmi trebuie ochelari după ce am cusut 12 ii în doar câteva luni. Înainte să apar în Adevărul vândusem patru ii, după aceea nu am mai făcut faţă cererilor. M-a ajutat mama şi foarte puţin sora mea. Ea e mai alintată şi nu-i place lucrul de mână", spune Andrei.

Adolescentul spune că mediatizarea i-a adus multă notorietate în tândul colegilor şi e privit cu simpatie: “Parcă aş fi o mică vedetă. Acum mă recunoaşte şi directorul liceului, şi secretara. Înainte eram unul din sutele de elevi şi atât”.

Comenzi din străinătate

În ultimele patru luni au curs comenzile. “De exemplu, în ultimele două zile am avut vreo 50 de comenzi. Nu sunt comenzi mari. Unii vor doar un ştergar, alţii îmi cer să le vând un ţol sau un covor din lână. Într-o săptămână am câştigat 1.200 lei. Poate să pară mult, dar numai zilele astea trebuie să iau materie primă de 800 lei”, a explicat meşterul popular.

Prin intermediul Facebook-ului, a fost căutat de persoane din Germania, Anglia, Grecia, Italia. "Am vândut o traistă în Anglia cu 60 de lei. Nu mai ştiu cât venea în lire, mama a schimbat banii. La noi nu aş fi primit atâţia bani".

Notorietatea nu l-a făcut să aibă fiţe, dimpotrivă, pare mai determinat să continue pe acest drum. Vacanţa intersemestrială nu şi-a petrecut-o ca majoritatea adolescenţilor, la munte sau prin cluburi, ci muncind. Împreună cu alte 20 de persoane din judeţ a plecat cu trenul la Ungheni (Republica Moldova) pentru a scărmăna lână.  Numai există darac în zonă şi, spune el, peste Prut lâna este curăţată şi scărmănată mai bine. “E destul de greu să muţi sacii dintr-un tren în altul, să-i cari în spate”, explică Andrei.

Visul lui este de a-şi ajuta părinţii să renoveze casa în care locuiesc. Au cumpărat-o în urmă cu un an şi are nevoie de multe îmbunătăţiri.

Andrei Vladimir a învăţat să coase, să toarcă, să ţese şi să împletească de la bunica maternă. Primul mileu l-a cusut la 4 ani, doi ani mai târziu a ţesut primul prosop din borangic. De la 12 ani a început să câştige singur banii de buzunar. Mergea singur în piaţa centrală din Bârlad şi vindea şosete din lână împletite de el. Femeile care veneau la târgurile populare l-au îndrăgit când au realizat cât de talentat şi de pasionat este de arta populară au început să-l ia cu ele la târgurile de profil din zona Moldovei. După absolvirea liceului, vrea să facă design vestimentar în cadrul Universităţii de Arte din Bucureşti.

Citeşte şi:

Tânărul care se ţine de împletit şosete şi de ţesut ştergare: un licean a transformat arta populară într-o afacere modernă

FOTO Meşterul care îi învaţă pe copii arta încondeierii ouălor

VIDEO Învaţă cum să vopsească lâna cu coloranţi naturali, ca acum un secol

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite