REPORTAJ FOTO din Tighina. Apusul preţurilor sovietice în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În piaţa din Bender majoritatea produselor alimentare sunt mai scumpe decât la Chişinău FOTO: Alexandru Tarlev
În piaţa din Bender majoritatea produselor alimentare sunt mai scumpe decât la Chişinău FOTO: Alexandru Tarlev

În Republica Moldova bântuie un mit cu privire la regiunea transnistreană, precum că în fâşia separatistă preţurile la alimente ar fi mai mici. O simplă excursie în pieţele şi magazinele din regiunea secesionistă demonstrează contrariul. Raportate la leul moldovenesc, preţurile din stânga Nistrului sunt mai mari decât la Chişinău.

Într-o zi obişnuită de joi pe străzile Benderului nu întâlneşti mulţi trecători. Oraşul e pustiu, cafenelele sunt goale. Pe strada Kotovski găsim o pizzerie ce poartă numele unui lanţ de astfel de restaurante din Chişinău. Aceasta este pustie la ora prânzului, deşi în Chişinău aceste pizzerii abundă de clienţi. Impresia este una clară: Benderul este un oraş fantomă, în care cu greu întâlneşti un tânăr pe stradă.

Cu 100 de lei moldoveneşti cumperi 58 de ruble transnistrene

Doar în centrul oraşului, unde se află unul dintre magazinele lanţului monopolist Sheriff, se orbservă o înviorare. În această zonă se află şi piaţa din Bender. La intrarea în piaţă se găsesc punctele de schimb valutar. Nişte gherete minuscule cu ferestruici cât să încapă mâna cu bani.  În ziua de 5 februarie cursul afişat la aceste schimburi valutare este de 100 de lei pentru 58 de ruble transnistrene. Deci cu 100 de lei moldoveneşti cumperi 58 de ruble transnistrene!

piata bender FOTO

Piaţa centrală din Bender e formată din spaţiul comercial în aer liber şi dintr-un pavilion FOTO: A. Tarlev

Piaţa centrală din Bender e formată din spaţiul comercial în aer liber şi dintr-un pavilion. Făcând o mică plimbare de gură-cască prin piaţă auzi vorbă atât rusească, cât şi românească. În pavilionul pieţei ne apropiem de o doamnă care vinde brânză şi o întrebăm româneşte cât costă. Această ne răspune imediat în limba română: „45 de ruble. Este amestecătură de vacă şi oaie”, ne explică doamna care se prezintă Catia şi ne spune că e din Căuşeni. Doamna Catia face în fiecare zi naveta Căuşeni - Bender pentru a vinde brânza. Femeia ne spune că a vândut lactate şi la Chişinău şi precizează că în capitală vânzările merg mai bine.

Catia aduce brânza „de la Moldova”

piata bender transnistria foto A Tarlev

Femeile ne spun că au vândut lactate şi la Chişinău şi precizează că în capitală vânzările sunt mai bune FOTO: Alexandru Tarlev

Cu toate acestea, preferă să vină la Bender pentru că e mai aproape. O întrebăm despre cursul valutar. „În piaţă, dimineaţa umblă oameni care-ţi propun să schimbi bani. La aceştia cursul e mai bun. Cu 100 de lei cumperi 65 de ruble, şi nu 58 ca la gherete”.  La Chişinău, asemenea bişniţari, care schimbă valută la colţul pieţei, au existat doar în anii ‘90. 

Vecina ei, tot vânzătoare de brânză, se implică în discuţie şi ne spune că autorităţile de la Tiraspol încearcă să controleze cursul rublei transnistrene ca să nu scadă. „Am văzut ce se întâmăplă cu leul moldovenesc, cu rubla rusească. Ele au scăzut, dar rubla transnistreană încă se mai ţine”, ne spune femeia. Catia aduce brânza „de la Moldova”.

O femeie care vinde la o gheretă cu produse alimentare se miră. „Din Chişinău? Cum de v-au permis să intraţi la noi? Nu ofer niciun interviu”, protestează femeia în limba rusă şi ne face semn cu mâna să ne ferim din faţa mărfii.

„La Chişinău vânzările merg mai bine”

piata bender transnistria foto A. Tarlev

FOTO: Alexandru Tarlev

Florăresele sunt mai amabile. Ne îndeamnă să cumpărăm trandafiri. Trandafirii costă de la 20 la 50 de ruble transnistrene. Una dintre vânzătoare este Elena. A absolvit încă la începutul anilor 2000 Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” de la Chişinău şi vorbeşte foarte bine româneşte. „La Chişinău vânzările merg mai bine. Aici florile sunt mai scumpe decât pentru că la importul în Transnistria achităm impozite vamale”. Două florărese pozează şi ne îndeamnă să recunoaştem că femeile din Bender sunt cele mai frumoase.

Ultimile date cu privire la salariul mediu pe economie, publicate de către autorităţile transnitrene, se referă la anul 2013. Acesta ar fi de 3.800 de ruble transnistrene (6.550 de lei moldoveneşti).

piata bender florareasa foto Alexandru Tarlev

FOTO: Alexandru Tarlev

 

Cât costă produsele alimentare în Transnistria

piata bender transnistria FOTO A. Tarlev

În piaţa de la Bender se vorbesc două limbi: rusa şi româna FOTO: Alexandru Tarlev

La o mică excurise prin Piaţa centrală din Bender ne dăm seama că preţurile în regiunea secesionistă sunt mai mari decât cele de la Chişinău. De exemplu, brânza de oi în piaţă costă circa 75 de ruble transnistrene sau 115 lei moldoveneşti. La Chişinău, un kilogram de brânză de oi de casă costă 85 de lei. Brânza de vaci costă 45 de ruble sau aproximativ 77 de lei. La Chişinău, brânza de vaci costă 60 de lei. Un kilogram de roşii la Bender costă 30 de ruble sau aproximativ 52 de lei, iar la Chişinău un kilogram de roşii costă 30 de lei. Carnea de porc fără os costă 55 de ruble sau circa 94 de lei, în timp ce la Chişinău costă aproximativ 70 de lei. Un pui întreg se vinde cu 30 de ruble pentru kilogram sau aproximativ 50 de lei, la Chişinău carnea de pui costă 35 de lei. 

De asemenea, un kilogram de cartofi în piaţă costă 5 ruble (9 lei), tot 5 ruble costă şi un kilogram de mere. Un kilogram de zahăr costă la Bender 10 ruble (17 lei), la Chişinău un kilogram de zahăr costă 12 lei. La Bender, un kilogram de ulei de floarea soarelui costă 15 ruble (25 de lei), iar la Chişinău - aproximativ 20 de lei.

Un litru de lapte, în magazinul Sheriff, costă aproximativ 12 lei, la Chişinău un litru de lapte costă în mediu 9 lei. Trandafirii în Bender costă între 30 şi 50 de ruble pentru o bucată sau între 50 şi 85 de lei moldoveneşti. La Chişinău un trandafir de 80 de cm costă 50 de lei.

piata bender transnistria peste FOTO A Tarlev

Peştele din Nistru costă în Transnistria aproximativ 30-50 de ruble. La Chişinău pentru un kilogram de carp de Nistru oamenii scot din buzunare, funcţie de dimensiunile peştelui, 50 de lei.  Cel mai ieftin suc costă 13 ruble sau aproximativ 22 de lei. Într-un supermarket din Chişinău, un litru de suc autohton costă aproximativ 14 lei. O franzelă albă de 350 de grame costă în Transnistria 3,50 ruble sau aproximativ 6 lei moldoveneşti. Iar o pizza la un restaurant costă 55 de ruble sau aproximativ 90 de lei.

Cel mai ieftin produs din Sheriff-ul transnistrean este băutura alcoolică tare. Astfel, cea mai ieftină vodcă de 0,5 litri costă mai puţin de 15 ruble sau aproximativ 25 de lei, în timp ce la Chişinău cea mai ieftină sticlă de vodcă costă 50 de lei.

Evghenii Şevciuk a anunţat criza economică transnistreană

Liderul separatist Evgheni Şevciuk a declarat la începutul acestui an că încasările la bugetul transnistrean în prima decadă a lunii ianuarie alcătuiesc doar 30% raportat la încasările în perioada similară a anului trecut. În aceste condiţii, anumite facilităţi sociale nu mai pot fi păstrate.

Şevciuk a explicat că suplimentele la pensii au început a fi alocate din 2008 din ajutoarele oferite de Federaţia Rusă ca urmare a secetei şi a inundaţiilor prin care a trecut regiunea. Aceste ajutoare pentru pensionari ar fi trebuit reduse încă din 2014, însă achitarea lor a continuat din rezervele interne. Începând cu anul acesta, reieşind din situaţia economică dificilă, s-a decis înjumătăţirea lor.

Liderul de la Tiraspol s-a referit şi la impactul asupra regiunii a devalorizării rublei ruseşti, spunând că unii antreprenori s-au văzut nevoiţi să-şi sisteze exportul în Federaţia Rusă, care este principala piaţă de desfacere pentru exportatorii transnistreni. Şi exportul către Uniunea Europeană şi Ucraina are o tendinţă negativă, fapt care, de asemenea, influenţează negativ economia din regiune.

Potrivit publicaţiei „Realitatea Economică Transnistreană” a Centrului Analitic Independent Expert-Grup, pentru anul 2015 deficitul bugetar estimat al regiunii transnistrene va fi de 40% din nivelul cheltuielilor publice. Enorma gaură bugetară este o problemă constantă pentru regiune, iar deteriorarea situaţiei economice doar a amplificat această constrângere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite