UE se pregăteşte de ieşirea Greciei din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incertitudinile legate de planul noului guvern radicat de stânga de la Atena au determinat guverne, grupuri bancare şi fonduri de investiţii să se pregătească încă o dată de Grexit
Incertitudinile legate de planul noului guvern radicat de stânga de la Atena au determinat guverne, grupuri bancare şi fonduri de investiţii să se pregătească încă o dată de Grexit

La cinci ani de când criza din Grecia dădea peste cap bursele europene şi după ce oficialii europeni s-au felicitat reciproc – în două rânduri – pentru salvarea Grecia din pragul colapsului, scenariul care anunţa ruperea zonei euro s-a întors.

Incertitudinile legate de planul noului guvern radicat de stânga de la Atena au determinat guverne, grupuri bancare şi fonduri de investiţii să se pregătească încă o dată de Grexit, o ipoteză care ar ridica probleme majore pentru toate moneda unică europeană şi UE ca întreg.

Scenariile nu mai sunt însă la fel de apocaliptice precum în 2010 sau 2012, atunci când Grecia a fost salvată de urgenţă de UE şi Fondul Monetar Internaţional cu două împrumuturi, de 110 şi respectiv 130 de miliarde de euro. Iar asta în primul rând pentru că ideea nu mai este una nouă, iar toţi actorii implicaţi au avut timp să-şi elaboreze planuri de tranziţie către o Greciei care revine la drahmă sau trece de la euro la o altă/nouă monedă.

Trebuie notat că nu este prima dată când se vorbeşte despre destrămarea zonei euro. Făcând abstracţie de ultimii cinci ani, de la izbucnirea crizei europene, scenariile privind destrămarea euro sunt mai vechi decât moneda unică. La sfârşitul anului 1998, Hal Scott, profesor universitar de la Harvard, a publicat un studiu numit „Când euro se destramă“. Atunci, el spunea că şansele ca una ca asta să se întâmple sunt situate la 10%. 

Discursul lui Tsipras sperie bursele

Luni, după discursul susţinul de premierul Alexis Tsipras în Parlamentul de la Atena, bursele americane şi europene au deschis în scădere faţă de şedinţa de tranzacţionare de vineri. Temerile investitorilor au fost cauzate de poziţia categorică a premierului elen privind ruperea acordurilor de finanţare cu UE şi FMI, în lipsa cărora Grecia nu-şi poate onora plăţile.

Chiar guvernanţii greci au avertizat că mai au doar câteva săptămâni până la intrarea în incapacitate de plată dacă nu vor încheia o înţlegere privind un „împrumut de tranziţie” cu instituţiile internaţionale în cu totul alte condiţii decât cele actuale. 

Astfel că premierul britanic David Cameron a discutat luni cu oficiali din cadrul Trezoreriei şi ai băncii centrale a Regatului Unit despre posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro. Mult mai prevăzătoare au fost grupurile bancare europene şi cele străine, dar cu operaţiuni în Uniunea Europeană, care au început încă din ianuarie să realizeze teste de stres pentru a evalua dacă vor avea probleme într-un astfel de scenariu. 

Germania, printre marii perdanţi

Singura care nu este pregătită pentru ieşirea Greciei din zona euro este Uniunea Europeană, care s-ar confrunta în acel moment cu o criză fără precedent. În primul rând, tratatele fondatoare ale UE nu prevăd cazuri ca un stat să părăsească zona euro. Un stat poate doar să părăsească doar UE ca întreg. 

Însă pe măsură ce scenariile privind ieşirea Greciei din zona euro se înmulţesc, acelaşi lucru se întâmplă şi cu o altă ipoteză, aceea că Germania ar câştiga de pe urma Grexitului. Sau măcar n-ar suferi la fel de tare ca alţii. Economiştii spun însă că statul german ar fi poate cel mai lovit de o astfel de situaţie.

Ieşirea Greciei din zona euro ar necesita timp, iar investitorii ar putea profita de acest interval pentru a-şi retrage capitalul, avertizează economistul Karsten Junius într-un studiu. Aşa că ţara în cauză va suferi o deteriorare a economiei în drumul ei de întoarcere la moneda naţională. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite