Cum te poate lăsa copilul fără permis de conducere, din 14 februarie. Reguli obligatorii pentru şoferii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru nerespectarea acestor prevederi, conducătorii auto pot fi sancţionaţi cu  4 – 5 puncte amendă
Pentru nerespectarea acestor prevederi, conducătorii auto pot fi sancţionaţi cu  4 – 5 puncte amendă

Şoferii din România trebuie să ştie că din data de 14 februarie vor intra în vigoare noi reguli privind folosirea obligatorie a centurilor de siguranţă şi în cazul scaunelor speciale pentru copii.

Din 14 februarie intră în vigoare dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 11 din 2015 prin care s-a transpus legislaţia comunitară privitoare la normele tehnice de aplicare a dispoziţiilor din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule.

Concret, poliţiştii maramureşeni atrag atenţia, într-un comunicat, că noile prevederi îi obligă pe părinţi ca atunci când au pasageri copii să le pună centuri de siguranţă sau să-i aşeze în scaune speciale, omologate pentru cei mici.

Preşedintele Sindicatului Şoferilor din Maramureş, Cosmin Lakatos, a declarat, pentru „Adevărul“, că  adoptarea acestei măsuri trebuia să se facă mai demult şi că ea este reglementare care în Uniunea Europeană se foloseşte de multă vreme. 

„Sperăm să nu se facă abuzuri din partea poliţiei pentru că pe drumurile din România încă mai sunt multe maşini care nu sunt prevăzute cu astfel de dispozitive. Amenzile sunt foarte mari în comparaţie cu veniturile pe care le au românii. Multe alte lucruri ar trebui schimbate în România din punctul de vedere al legislaţiei rutiere, însă în primul rând noi avem nevoie de o infrastructură mai bună, şi am avea accidente mai puţine", a declarat Cosmin Lakatos. 

Cei care nu respectă aceste prevederi pot fi sancţionaţi cu 4-5 puncte amendă şi 3 puncte de penalizare (292,5 lei). Prin actul normativ amintit, nu se aduc alte modificări legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, nefiind vorba de „un nou cod rutier“.

Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1091 din 10 decembrie 2014, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicat în Monitorul Oficial al României, precum şi dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, începând cu data de 1 ianuarie 2015, un punct amendă reprezintă valoric 97,5 lei.

Citeste si:

Atenţie, şoferi: cum scăpaţi de plata rovinietei după ce v-aţi vândut maşina. Recomandări de la CNADNR

Peste 650 de şoferi au rămas fără permise şi aproximativ 9.700 au fost amendaţi

Titi Aur explică de ce centura de siguranţă ne salvează viaţa: „O frânare violentă poate fi chiar mortală“. Cât de mari sunt amenzile pentru centură

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite