Jihadiştii din Statul Islamic ameninţă Italia. Roma, pregătită să trimită soldaţi în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“În ultimele săptămâni, gruparea jihadistă a devenit a treia parte combatantă în războiul civil din Libia”, iar occidentalii se tem că Statul Islamic ar putea lansa atacuri teroriste pe celălalt mal al Mediteranei, împotriva Europei”. Cinci mii de militari italieni sunt pregătiţi să plece în Libia, pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic.

Italia trebuie să facă faţă unui front dublu: pe de-o parte trebuie să rezolve problema fluxurilor migratoare care străbat Mediterana, pe de alta, se confruntă cu problema a jihadiştilor, scrie Corriere della Sera. Iar “cele două ameninţări se pot transforma într-un pericol unic, având în vedere că după prăbuşirea regimului Gaddafi, mulţi militanţi gestionează traficul ilicit al imigranţilor clandestini”, atenţionează publicaţia , citând serviciile secrete italiene.

În faţa acestui pericol, cinci mii de militari italieni sunt pregătiţi să plece în Libia, pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic. Anunţul a fost făcut de ministrul de Interne, care a cerut o intervenţie NATO pentru distrugerea teroriştilor. Reacţia oficialilor de la Roma vine după ce jihadiştii au decapitat 21 de egipteni creştini, pe care-i răpiseră luna trecută.

Egiptul va continua să atace jihadiştii în Libia

Egiptul a anunţat că vor continua atacurile aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Libia, în coordonare cu guvernul libian recunoscut internaţional.

Surse oficiale egiptene au declarat că în prezent nu este nevoie de prezenţa trupelor la sol în Libia, transmite BBC. Anterior, armata egipteană a difuzat înregistrări video din carlinga avioanelor de luptă F-16 făcute în timpul bombardării unot poziţii ale jihadiştilor, tabere, poligoane şi depozite de armament ale grupării jihadiste de pe teritoriul Libiei.

Atacurile armatei egiptene împotriva SI reprezintă răspunsul Egiptului după ce jihadiştii au decapitat duminică 21 de copţi egipteni.

Musulmanii şi creştinii din Egipt şi-au exprimat furia şi indignarea după imaginile difuzate de SI cu decapitarea celor 21 de copţi egipteni, iar autorităţile de la Cairo au jurat că vor răzbuna moartea victimelor.

Egiptul a făcut apel la coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care luptă împotriva SI în Siria şi Irak să se alăture şi campaniei din Libia.

Războiul împotriva jihadiştilor din Irak ar putea avea însă şi o altă consecinţă nedorită, avertizează Washington Post, întrucât “miliţiile şiite susţinute de Iran, aflate în avangarda luptei împotriva Statului Islamic, ameninţă să submineze strategia SUA de întărire a guvernului central, de refacere a armatei irakiene şi promovare a reconcilierii cu minoritatea sunnită”. Şi astfel, “există riscul real ca Statele Unite să înfrângă Statul Islamic, dar să piardă Irakul în beneficiul Iranului”, notează cotidianul american. 

57% dintre americani dezaprobă modul în care Obama gestionează ameninţarea SI

 Americanii sunt nemulţumiţi de modul în care preşedintele Barack Obama gestionează ameninţarea reprezentată de gruparea Stat Islamic (SI) şi tot mai mulţi cred că această luptă se îndreaptă într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj CNN/ORC publicat luni. 

Potrivit sondajului, 57 la sută dintre americani dezaprobă modul în care Obama gestionează ameninţarea reprezentată de SI, faţă de 49 la sută la sfârşitul lui septembrie. 

Alţi 57 la sută dezaprobă modul în care sunt gestionate afacerile externe în general, iar 54 la sută dezaprobă modul în care preşedintele se ocupă de terorism. Alţi 60 la sută sunt nemulţumiţi de modul în care Obama administrează securitatea electronică la nivel naţional.

Potrivit sondajului, tot mai mulţi americani (58 la sută) consideră că acţiunea militară a Statelor Unite împotriva SI este inadecvată. Chiar şi în rândul democraţilor, aproape jumătate (46 la sută) consideră că lucrurile nu merg bine în bătălia împotriva grupării. 

Aproximativ jumătate dintre respondenţi (51 la sută) susţin că au încredere în preşedinte în calitatea sa de comandant şef al armatei.

Dar în timp ce persoane afiliate SI continuă să comită atacuri brutale, sprijinul pentru trimiterea de trupe pe teren în Irak şi Siria pare din ce în ce mai mare. În noiembrie, doar 43 la sută dintre americani susţineau ideea mobilizării de trupe terestre, în timp ce 55 la sută se opuneau acestei idei. În prezent, numărul celor care susţin mobilizarea a crescut la 47 la sută.

Liderul Hezbollah cheamă la front comun împotriva Statului Islamic

Hassan Nasrallah, liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, a condamnat luni, la Beirut, decapitarea a 21 de egipteni copţi răpiţi în Libia de către militanţi ai grupării Stat Islamic (SI), îndemnând puterile regionale să facă un "front comun împotriva terorismului", relatează Press TV.

Într-un discurs susţinut cu ocazia unei ceremonii de comemorare a martirilor Hezbollah, liderul acestei mişcări a condamnat modul brutal în care au fost decapitaţi cei 21 de creştini egipteni, transmiţând de asemenea condoleanţele sale familiilor victimelor.

Nasrallah le-a cerut tuturor puterilor regionale să pună deoparte formalităţile şi protocoalele şi să formeză un "front comun împotriva terorismului", menţionând că soarta întregii lumi se decide în Orientul Mijlociu.

Popoarele din regiune nu trebuie să aştepte o strategie internaţională împotriva Stat Islamic în Irak şi Siria (SIIS), ci trebuie să acţioneze pentru a face faţă ameninţării pe care o reprezintă această grupare, a subliniat el.

Liderul Hezbollah a criticat totodată Israelul şi Statele Unite, menţionând că toate ţările din lume, cu excepţia statului evreu, consideră gruparea sunnită SI o ameninţare, iar brutalităţile şi violenţele acesteia îşi au rădăcinele la Hollywood.

"Îi îndemn pe cei care ne cer să ne retragem din Siria să ni se alăture la lupta noastră şi să mergem în Irak şi în oricare alt loc pentru a face faţă ameninţării" SI, a spus Hassan Nasrallah.

El a afirmat că membri ai mişcării Hezbollah vor continua să lupte în Siria de partea regimului de la Damasc.

Hezbollah a trimis mii de combatanţi pentru a ajuta regimul de la Damasc în conflictul cu insurgenţii şi cu grupuri teroriste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite