Deputaţii îl lasă pe Ponta cu doctoratul de gât. Camera Deputaţilor a respins articolul care îi permite lui Victor Ponta să renunţe la titlul de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta aşteaptă ajutor de la subalternul său, Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei FOTO Marian Iliescu
Victor Ponta aşteaptă ajutor de la subalternul său, Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei FOTO Marian Iliescu

Membrii PSD din Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor au votat cot la cot cu PNL şi UDMR pentru respingerea prevederii care i-ar da posibilitatea premierului să renunţe unilateral la titlul de doctor. Opoziţia se aşteaptă însă la „o şmecherie“. Ministrul Educaţiei spune că aşteaptă şi decizia Senatului, înainte să publice o metodologie care reglementează exact cum se poate retrage un titlu universitar.

UPDATE 20:30: Contactat de "Adevărul", ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu va da drumul la metodologia de retargere a titlurilor universitare până când nu se va pronunţa şi Senatul, camera decizională, vizavi de ordonanţa de urgenţă care reglementează acest aspect. "Nu are rost să muncim degeaba. Metodologia nu este scrisă, aşteptăm şi decizia Senatului. Dacă şi ei decid la fel ca deputaţii, atunci nu mai avem de ce să dăm metodologia", a declarat Cîmpeanu.


Deputaţii din Comisia pentru învăţământ au votat în unanimitate eliminarea din ordonanţa de urgenţă a guvernului Ponta prevederea care i-ar fi permis lui Victor Ponta să renunţe la controversatul titlu de doctor pe care îl deţine.

Votul în unanimitate arată că şi membrii PSD ai comisiei, subordonaţi pe linie de partid lui Victor Ponta, au votat împotriva posibilităţii renunţării la titluri ştiinţifice. „A fost votată şi în plenul Camerei Deputaţilor. Este o primă victorie, pentru că votul final va fi la Senat, care este cameră decizională. Este o bilă albă“, a declarat, pentru Adevărul, deputatul PNL Raluca Turcan.

În plenul Camerei Deputaţilor, 311 voturi au fost pentru aprobarea legii fără articolul respectiv, 2 voturi împotrivă şi 11 abţineri. Practic, legea de aprobare a ordonanţei a fost adoptată fără prevederea ce permite deţinătorilor de titluri ştiinţifice să renunţe la ele unilateral.

Opoziţia se aşteaptă la o şmecherie

Votul de ieri i-a surprins pe reprezentanţii opoziţiei, care spun că se aşteaptă la surprize în zilele următoare. „Nemulţumirea în lumea academică a fost atât de mare, încât s-au gândit să corecteze această ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea unilateral la titlul de doctor. OUG însă produce efecte până când va fi respinsă şi de camera decizională, Senatul. Practic, după votul final, totul va reveni la normal, dar cei care renunţă până atunci la titluri o fac legal. E suspect votul de astăzi al PSD-iştilor, nu cred că s-au gândit ei pur şi simplu să îndrepte lucrurile. Este o şmecherie pe undeva“, consideră reprezentanţii opoziţiei.

Deşi este în vigoare şi produce efecte juridice, ordonanţa nu poate fi pusă în aplicare pentru că ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, nu a emis încă normele de aplicare ale ordonanţei, ceea ce o face, deocamdată, inaplicabilă. „Ne aşteptăm în zilele următoare să apară aceste norme metodologice pentru a-l scăpa pe Victor Ponta de titlul de doctor, iar apoi cei de la PSD vor vota împotriva OUG, după ce şeful lor va renunţa la titlu“, cred deputaţii din opoziţie.

Concret, premierul Victor Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă pentru ca doctorul Victor Ponta, dar şi alţii care doresc, să poată renunţa la acest titlu printr-o simplă cerere. Acest lucru ar bloca, practice, investigaţiile cu privire la originalitatea lucrărilor de doctorat, iar titlul deţinut de Ponta este suspectat că ar fi fost obţinut în urma unui plagiat.

Contactat de "Adevărul", senatorul Mihnea Costoiu, fost ministru al Învăţământului Superior, crede că şi la Senat (camera decizională) va fi respins articolul respectiv din ordonanţă. El a mai spus că nu ştie exact când va intra pe ordinea de zi, dar până atunci, dacă se va da acea metodologie de reglementare a retragerii titlurilor universitare, promisă de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, atunci Ponta va putea să-şi retragă titlul fără probleme, OUG-ul fiind încă în vigoare.

Ponta, despre renunţarea la doctorat: Păi, dacă nu îmi mai dă voie legea?

Ponta a venit miercuri la Camera Deputaţilor pentru a participa la şedinţa de vot final. După şedinţă, el a fost întrebat de jurnalişti cum a votat în cazul Legii de adoptare a OUG 94/2014."Eu am votat în sensul în care, în înţelepciunea sa, Parlamentul în unanimitate, şi în comisie şi în Parlament, a votat. Deci e foarte bine", a răspuns Ponta.

Întrebat, ulterior, dacă renunţă la titlul de doctor, Ponta a răspuns: "Păi, dacă nu îmi mai dă voie legea?".

Jurnaliştii au insistat şi l-au întrebat, în continuare, pe premier, dacă îşi mai doreşte să renunţe la acest titlu. "Păi, dacă îmi dă voie legea", a răspuns Ponta.

Premierul Ponta, OUG pentru doctorul Ponta

Guvernul condus de Victor Ponta a emis pe 29 decembrie 2014 o ordonanţă de urgenţă prin care a fost modificată Legea Educaţiei, prin introducerea unui articol care ar permite celor care deţin titlu de doctor să renunţe la acest titlu în baza unei simple cereri adresate Ministerului Educaţiei. Această ordonanţă a stârnit reacţii dure din mediul academic, care s-a declarat împotriva unei astfel de prevederi.

De ce vrea să scape Ponta de doctoratul controversat

Ordonanţa de urgenţă din 29 decembrie 2014, de modificare a Legii Educaţiei, a apărut la doar câteva zile după ce premierul Victor Ponta a anunţat pe site-ul de socializare Facebook faptul că doreşte să renunţe la titlul de doctor. „Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună-credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, spunea Ponta în decembrie.

Acuzaţiile de plagiat au apărut în 2012, atunci când revista Nature a publicat un articol prin care arăta că Victor Ponta mai multe pagini din lucrarea sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“ ar fi copiate fără a fi indicată sursa.

Emiterea ordonanţei de urgenţă a stârnit reacţii dure în mediul academic, care s-a opus acestui act. Cristian Dogaru, conferenţiar la Universitatea Campus Suffolk din Ipswich, susţine că „obţinerea unui titlu de doctor nu este o activitate solitară a candidatului respectiv, ci implică un întreg ansamblu de instituţii şi activităţi academice, prin urmare renunţarea la acest titlu nu poate fi lăsată doar la latitudinea deţinătorului“.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite