Transnistria, în pragul falimentului. Sâmbătă, proteste la Tiraspol împotriva conducerii pro-ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile la produse au crescut, salariile şi pensiile transnistrenilor au scăzut
Preţurile la produse au crescut, salariile şi pensiile transnistrenilor au scăzut

Un miting de protest îndreptat împotriva conducerii regiunii transnistrene va avea loc la Tiraspol sâmbătă, 28 februarie. În ultima perioadă a crescut numărul persoanelor nemulţumite de puterea din regiune. Acest fapt se datorează înrăutăţirii situaţiei social-economice.

Lovitură dură pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a anunţat că pensiile şi salariile vor fi din nou reduse. Mai mult, acestea vor fi achitate cu întârziere.

"Vom reduce în continuare cheltuielile şi vom înregistra restanţe la plata pensiilor şi salariilor. În acest mod, vom putea opri devalorizarea rublei şi menţine inflaţia în parametri stabili. Am acceptat propunerea executivului  de a reduce cheltuielile, în condiţiile în care posibilităţile noastre sunt tot mai reduse", a zis Şevciuk.

Şevciuk ia în calcul şi un alt scenariu sinistru: devalorizarea rublei locale, pe fondul emisiilor de capital, şi creşterea considerabilă a preţurilor. 

 Pe acest fundal, la Tiraspol va avea loc sâmbătă un miting.Iniţiatorul protestului la la adresa modului de conducere a preşedintelui autoproclamatei republici Transnistrene Evghenii Sevciuk este Anatolii Dirun, deputat în Consiliul Suprem de la Tiraspol.

În ultima perioadă de timp, este în creştere numărul persoanelor nemulţumite de puterea din regiune şi, în special, de acţiunile liderului Evghenii Şevciuc. Acest fapt se datorează înrăutăţirii situaţiei social-economice.

Tiraspol a solicitat Rusiei şi Ucrainei asistenţă financiară 

Tiraspolul a trimis o solicitare grupului 5+2 pentru luarea unor "măsuri urgente care să permită deblocarea activităţii economice străine din Transnistria".

La negocierile în formatul 5+2 participă Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina, iar SUA şi UE au statut de observatori.

Administraţia separatistă de la Tiraspol a creat o comisie spercială pentru evaluarea fondurilor pe care le-ar putea accesa, în contextul crizei economice severe cu care se confruntă.

Comisia, condusă de prim-vicepremierul Maia Parnas, include membri ai Guvernului şi ai Parlamentului de la Tiraspol, precum şi reprezentanţi ai sindicatelor şi ai societăţii civile.

viaţa în Transnistria devine din ce în ce mai grea. Totul pare să se năruie după refuzul Rusiei de a mai întreţine financiar regiunea separatistă. Motivele pentru care Moscova nu mai pompează bani în Transnistria ar fi situaţia financiară grea a Rusiei după sancţiunile impuse de UE şi SUA în urma agresiunii din Ucraina, dar ruşii sunt supăraţi şi pe Evgheni Şevciuk, pentru că liderul autoproclamat din Transnistria duce un stil de viaţă extravagant.

În prezent, separatiştii de la Tiraspol nu mai pot efectua plăţile pentru pensii şi salarii. Între timp, preţurile produselor alimentare, pentru servicii medicale şi utilităţi au crescut considerabil.

Guvernul Rusiei intenţionează să cheltuiască în acest an peste 50 de miliarde de dolari din Fondul de Rezervă, respectiv mai mult de jumătate din fondurile totale existente, din cauza declinului preţului petrolului şi a contracţiei economice care provoacă agravarea deficitului bugetar.

Tatiana Nesterenko, secretar de stat în Ministerul rus de Finanţe, a declarat vineri că guvernul va cere Parlamentului să permită cheltuirea în acest an a până la 3.200 de de miliarde de ruble (52,36 miliarde dolari) din Fondul de Rezervă, sumă care include 500 de miliarde de ruble prevăzute deja în buget, transmite Reuters.

Majorarea arată că Rusia ar putea cheltui într-un singur an peste jumătate din Fondul de Rezervă, în prezent în valoare de 85 de miliarde de dolari, din cauza situaţiei precare a finanţelor guvernamentale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite