Cum au rezolvat australienii problema orei de religie în şcoli – explicaţiile unui pastor român de la „capătul lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastorul român Teofil Ciortuz, stabilit în Australia, a explicat pentru „Adevărul” cum se predă religia acolo
Pastorul român Teofil Ciortuz, stabilit în Australia, a explicat pentru „Adevărul” cum se predă religia acolo

Un pastor român din Australia a povestit pentru „Adevărul” cum ora de religie a iscat controverse şi în Australia. Pastorul baptist Teofil Ciortuz a explicat că statul federal Australian le-a lăsat jurisdicţiilor libertatea de a decide. Concluzia: şcolile pot preda cursuri de religie, dar nu sunt obligate. Acolo unde orele de religie sunt obligatorii, părinţii au posibilitatea să îşi retragă copiii de la oră.

Predarea religiei în şcolile din România a ţinut capul de afiş al ultimei săptămâni din România, iscându-se controverse aprinse în jurul acestui subiect.

Pastorul baptist Teofil Ciortuz, stabilit în Melbourne (Australia), a explicat cum a rezolvat statul australian problema religiei din şcoli. Cu o economie puternic dezvoltată, organizat sub forma unei democraţii federale cu mai multe state şi teritorii, statul australian pune mare preţ pe educaţie. Este, însă, religia obligatorie în şcolile din Australia

„Pentru a răspunde la această întrebare, natura sistemului de învăţământ din Australia are nevoie de nişte explicaţii. Educaţia este o problemă de stat. Fiecare stat şi teritoriu are propriile legi care reglementează furnizarea de educaţie atât prin guvern, cât şi pe căi non-guvernamentale. În timp ce guvernul federal contribuie cu sume substanţiale pentru educaţie, acesta nu are un cuvânt de spus în furnizarea de instruire religioasă specială sau dacă învăţământul în şcolile de stat este laic sau nu. Legile care reglementează conţinutul religios al educaţiei variază între jurisdicţii“, a explicat pastorul Teofil Ciortuz.

„Educaţia seculară“ include, în anumite state, educaţia religioasă

Astfel, fiecare stat a avut posibilitatea să decidă cu privire la predarea religiei în şcoli. În statul Victoria, de exemplu, legea prevede că „educaţia în şcolile de stat trebuie să fie laică şi să nu promoveze o anumită practică religioasă, o denominaţiune sau o sectă”

„Legislaţia în New South Wales, Tasmania şi West Australia conţine dispoziţii similare. În schimb Queensland, Australia de Sud şi Teritoriul de Nord nu au legi specifice despre educaţia laică, deşi, în practică, educaţia în şcolile de stat este laică. Chiar şi în aceste state şi teritorii în care educaţia seculară este obligatorie, acest lucru nu înseamnă că religia este total exclusă. În plus, faţă de cursuri de instruire religioasă specială, mai multe legi definesc specific «educaţia seculară» ca incluzând educaţia religioasă generală. De exemplu, Legea New South Wales Educaţie prevede că instruirea laică trebuie să includă educaţia religioasă generală deosebită de teologia dogmatică sau polemică“, a mai explicat pastorul român din Australia.

Religia poate fi predată în toate statele şi teritoriile Australiei

Potrivit pastorului, în West Australia, de exemplu, unde se pune accent pe educaţia laică, legea permite ca la evenimentele şcolare să poată fi rostite rugăciuni. „Practic, în toate statele şi teritoriile religia poate fi predată. Cuvântul important este «poate»: şcolile pot, dar nu sunt obligate să furnizeze cursuri de instruire religioasă specială. În New South Wales, Queensland şi Australia de Sud, legea cere ca şcolile să furnizeze cursuri de instruire religioasă specială. În şcolile din teritoriul capitalei australiene este obligatoriu să fie oferite astfel de cursuri numai dacă părinţii cer şcolii să facă acest lucru. Este important de menţionat că, chiar şi în statele şi teritoriile în care furnizarea de instruire religioasă special este obligatorie, participarea studenţilor nu este obligatorie. Toate statele şi teritoriile prevăd dreptul părinţilor să-şi retragă copiii de la clasele de religie“, a mai declarat pastorul Teofil Ciortuz. În concluzie, predarea religiei în şcolile din Australia diferă de la un stat sau teritoriu la altul, sistemul federal Australian, permiţând fiecărei jurisdicţii să decidă. 

Istoria unei decizii controversate a CCR

Curtea Consituţională a României (CCR) a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial la mijlocul lunii ianuarie a acestui an.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate scrie că Religia este reglementată ca disciplină care face parte din trunchiul comun al structurii educaţionale şi cuprinde elemente specifice confesionale de dogmatică, catehism şi liturgică. Prin urmare, copiii din România sunt obligaţi să participe la disciplina Religie, situaţie care încalcă dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, atât a acestora cât şi a părinţilor lor.

La baza acestui verdict se află un părinte, Emil Moise, profesor de filosofie în Buzău, care se bate în instanţe cu Biserica de mai mulţi ani. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul“, Moise a povestit cum a reuşit să scoată Religia din rândul materiilor obligatorii.

Totul a pornit în 2009, când fata lui, pe atunci elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Buzău, a hotărât că nu mai vrea să urmeze orele de Religie la şcoală. Tatăl ei a decis să o susţină şi atunci şi-a dat seama de situaţia anacronică perpetuată de sistem.

„Normal ar fi să depui o cerere de înscriere la orele respective, în loc să depui cerere ca să îţi scoţi copilul de la Religie. Am întocmit atunci primul dosar, care a ajuns la CCR acum doi ani, însă a fost respins. Apoi am ales o altă abordare ca să dovedesc în instanţă că articolul din Legea Educaţiei privind predarea Religiei în şcoli este neconstituţional, pentru că încalcă alte legi organice care asigură drepturi fundamentale ale omului“, povesteşte Moise.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Veste bună pentru profesorii de Religie. Nouă din zece elevi buzoieni au optat să participe la cursurile predate de aceştia

CNA a primit 14 sesizări de la telespectatori după ce a recomandat televiziunilor să difuzeze spoturile ce promovează ora de religie în şcoli

UPDATE Circa 90% din elevi s-au înscris la ora de religie. Vineri este ultima zi. Ce se întâmplă de luni

VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?

Îndoctrinare sau spălare pe creier?!

DEZBATERE Religia în şcoli, înlocuită cu Etică şi educaţie civică. Ce şanse are legea să treacă şi cât de oportună e schimbarea

Ministrul Costoiu: „Nimeni nu are dreptul să spună unei persoane cărui Dumnezeu să se roage”

Religia rămâne opţional obligatoriu

VIDEO Ce aduce nou Protocolul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Patriarhia despre predarea Religiei în şcoli, la Adevărul Live

DOCUMENT Ce prevede protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, publicat luni de Ministerul Educaţiei

Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite