Darius Vâlcov: Dacă nu reducem taxele, din 2016 vom intra pe excedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vâlcov susţine taxarea inversă pentru electronicce, pentru reducerea evaziunii fiscale
Vâlcov susţine taxarea inversă pentru electronicce, pentru reducerea evaziunii fiscale

România va intra pe excedent dacă nu va reduce taxele din anul 2016, Guvernul urmând să scadă atât TVA, cât şi accizele din acest an, după ve veniturile previzionate au fost depăşite cu două miliarde de lei pe primele două luni, a declarat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor.

”Odată ce TVA scade de la 24% la 20%, practic nivelul mediu de TVA ar fi de 18%, căci mai avem TVA redus la 9% la produsele de bază - carne, peşte, legume, fructe - plus un nivel de 5%. Din 2018 scădem TVA la 18%, ceea ce înseamnă ca TVA-ul mediu ar fi 16%”, a afirmat Vâlcov, în cadrul unei conferinţe privind implicaţiile Codului Fiscal asupra marilor contribuabili bugetari., desfăsurată la Camera de Comerţ a României. 

Ministrul a afirmat că atât TVA, cât şi accizele vor scădea din acest an. Reducerea de la 24% la 20% va fi anunţată cu o lună înainte, în vreme ce reducerea de la 24% la 9% la produsele de bază va fi anunţată cu două săptămâni înainte, pentru a nu exista o scădere a consumului în aşteptarea scăderii preţurilor.

”Dacă nu aplicăm acest plan de măsuri s-ar putea să cădem spre latura cealaltă, adică să avem excedente bugetare. Anul trecut, 11 luni consecutive am avut excedent. Începând de anul acesta am aplicat o reducere de 5% pe cheltuielile de bunuri şi servicii, de la anul vom introduce normative, ceea ce va reduce cheltuielile tot cu 5%”, a punctat oficialul. El a mai completat că din 2016, România nu va mai avea de plătit titluri executorii şi a amintit că anul trecut Guvernul a plătit 4,7 miliarde de lei pentru sumele câştigate în instanţă de profesori sau judecători.

Creştere economică de 5% peste media UE

”Vrem să stabilim un trend de reducere a taxelor, astfel încât să avem cele mai mici taxe din Uniunea Europeană (UE), să ajungem la nivelul de acum al Bulgariei, noi având, însă, şi alte avantaje”, a amintit ministrul Finanţelor. Vâlcov a afirmat că din 2018, doreşte ca România să aibă o creştere economică de 5% peste media Uniunii Europene.

În cadrul dezbaterii, Lidl a cerut ca şi produsele lactate să intre în categoria celor cu TVA redus de 9% în condiţiile în care sistemul cotelor de lapte va dispărea din Uniunea Eurpeană. Fermierii se opun, a declarat Vâlcov. 

Industria alcoolului cere blocarea importurilor de vodkă din Rusia

Industria alcoolului a cerut impunerea unor taxe foarte mari pentru vodka din Rusia, ca o contrapondere pentru interdicţia asupra producătorilor români de a vine vin în Rusia.

De asemenea, un reprezentant al industriei băuturilor alcoolice a cerut supravegherea cisternelor care exportă alcool, acesta subliniind că în cea mai mare parte sunt cu apă, "se udă castraveţii în Bulgaria" şi se recuperează apoi TVA de 24% de la stat. El a spus că un astfel de camion are o valoare de 300.000 de euro şi că aceste cisterne trec graniţa în Bulgaria pe la Ruse, dar în special la Calafat. 

Concomitent, Alexandrion Grup a cerut accizarea vinului cu un eurocent, pentru a putea fi controlat, ca şi reglementarea sectorului de autoconsum şi alcool medicinal. 

Taxare inversă la electronice

Un reprezentant din domeniul distribuţiei de electronice a explicat cum se face evaziunea în acest sector: o serie de cetăţeni străini înfiinţează firme în România, cumpără smartphone-uri din Germania cu 600 de euro bucata şi apoi vând în pierderi cu 550 de euro în România, dar colectează TVA. Vâlcov a spus că taxarea inversă este posibilă doar în anumite domenii, dar că propunerea se va regăsi în proiectul final al Codului Fiscal.

Fiscul să analizeze firmele-fantomă

În fine, Darius Vâlcov a afirmat că este o ţintă a Guvernului ca ANAF-ul să îşi îmbunătăţească rezultatele, să analizeze firme fantomă şi să îşi modeleze comportamentul după cel al organismelor din Occident.

El a anunţat că Guvernul va adopta Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală în şedinţă până pe 25 martie, urmând ca apoi să ajungă în Senat, unde cele două acte să fie adoptate într-o lună de zile.

”Va exista o prevedere care să interzică modificarea celor două acte mai devreme ce şase luni”, a completat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite