VIDEO Dosarele lui Talpeş: NATO este extensia protecţiei pe care SUA a acordat-o Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Cristian Unteanu l-a avut ca oaspete la Adevărul Live pe generalul Ioan Talpeş, fost director al SIE. Cei doi au comentat declaraţia lui JeanClaude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a propus înfiinţării unei armate a Uniunii Europene.

Punctul central al dezbaterii ar fi apelul lansat recent de preşedintele Comisiei Europene pentru crearea unei armate europene în condiţiile presiunii continue pe care o reprezintă suita de acte ostile desfăşurate de Federaţia Rusă, de la anexarea Crimeei până la susţinerea mişcărilor separatiste din Ucraina.

Cât de realistă este însă această propunere şi ce semnifică ea în realitate din punct de vedere politic şi militar precum şi al paradigmelor diverse de securitate în care evoluează acum diferitele ţări europene? Cât de mult poate însemna asta o dublare a eforturilor (şi aşa greu de susţinut pentru cele mai multe dintre ţările europene) de a-şi îndeplini angajamentele faţă de NATO? Poate fi această armată europeană, odată constituită, un element credibil care să susţină o viitoare politică externă unitară a UE? Întrebări la care răspunsurile sunt pe cât de complicate, pe atât de costisitoare. Să vedem în ce măsură sunt ele actuale pentru România şi ce costuri mai putem asuma pentru asigurarea securităţii noastre naţionale.

Principalele comentarii ale generalului Ioan Talpeş şi ale jurnalistului Cristian Unteanu:

Unteanu: Europa nu are niciun fel de formulă princ are să-şi impună punctul de vedere. Singurul organism cu care colaborează este NATO.

Talpeş: Această discuţie este foarte veche. Nu trebuie să scăpăm cu vederea este că declaraţia lui Juncker a fost amendată de NATO. NATO nu reacţionează în Asia, are anumite interese strategice în Europa.

Suntem angajaţi într-un proces ce angajează forme, concepte şi variante de globalizare peste statutul existent în 1989.

NATO are obiectiv european,în principal, sub toate aspectele.Este extensia protecţiei pe care SUA a acordat-o Europei.

SUA avea nevoie să arate europenilor că o anumită rupere de angajamente se va materializa şi într-o notă foarte costisitoare. Retragerea forţelor americane din Europa ar fi însemnat punerea în loc a altor variante. Mi se pare că anunţul lui Juncker.

Unteanu: Europa nu este nici săracă să nu-şi poată asigura apărare, nu este lipsită de voinţă politică.

Talpeş: Europa este ea unitară, dar numai în perspectiva ameninţării din Est. Altfel, sunt suficiente neînţelegeri. Identitatea europeană va marca o limită clară dintr-un anumit punct de vedere, care se disociază de SUA.

Unteanu: Trebuie să ai mijloacele militare care să ofere garanţii că moneda Euro va fi apărată.

Talpeş:  Intrăm în acea fază în care trebuie să vedem care este capabilitate a marilor jucători. Europa va face parte din jucătorii resprectivi? Este foarte importantă poziţia Marii Britanii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite