Premieră mondială la Arad: o casă a fost vândută în moneda virtuală Mcoin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moneda virtuală Mcoin a fost lansată în urmă cu câteva luni FOTO youtube.com
Moneda virtuală Mcoin a fost lansată în urmă cu câteva luni FOTO youtube.com

O casă din judeţul Arad a fost vândută, în premieră mondială, conform participanţilor la tranzacţie, exclusiv în moneda virtuală Mcoin, lansată de câteva luni, iar fostul proprietar a încasat 55.000 de monezi, echivalentul a 20.000 de euro, sperând că valoarea lor va creşte rapid.

Tranzacţia a avut loc miercuri seară, iar vânzătorul şi cumpărătorul afirmă că este o premieră mondială comercializarea unui imobil în moneda Mcoin, care a fost lansată în urmă cu câteva luni, transmite corespondentul Mediafax.

Casa este situată la câţiva kilometri de municipiului Arad şi are o suprafaţă de 90 de metri pătraţi. Este formată din living, bucătărie deschisă, un dormitor şi o baie, dar are şi parcare.

Vânzătorul, arădeanul Gelu Roman, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că tranzacţia a avut loc miercuri, în faţa unui notar, iar contractul prevede că plata se face în moneda virtuală.

Arădeanul a încasat 55.000 de Mcoin, care în acest moment valorează aproximativ 20.000 de euro. Gelu Roman a spus că are încredere că această monedă va deveni tot mai valoroasă, iar tranzacţia îi va aduce, în cele din urmă, o sumă echivalentă cu câteva sute de mii de euro.

Pentru tranzacţie s-au folosit două computere pe post de ”portofele virtuale”, astfel că de la momentul plăţii până când vechiul proprietar a încasat suma au trecut câteva secunde.

„Este prima vânzare online pe Mcoin la nivel global. Am primit mai multe oferte pentru casă, dar cea mai interesantă mi s-a părut aceasta pentru că Mcoin are un potenţial foarte mare de creştere, ţinând cont că la două luni şi jumătate de la lansare de la 0,1 eurocenţi a ajuns la 0,5 eurocenţi. În mai puţin de un an cred că va avea o valoare în euro cu două cifre“, a declarat Gelu Roman.

El a adăugat că banii virtuali pot fi tranzacţionaţi pe platforma online special creată şi pot fi convertiţi în euro, dar că preferă să aştepte creşterea valorii, după modenul Bitcoin.

„Este prima tranzacţie la nivel global, deci şi pentru mine. Tranzacţia a fost online, ca un schimb între portofele virtuale şi nu a implicat vreun comision. În momentul de faţă mai există un casino online unde se pot cheltui aceşti bani, dar moneda va fi lansată în acest an în Asia şi alte zone ale globului, moment în care valoarea ei va creşte“, a spus, la rândul său, cumpărătorul casei, Matei Danci.

Monedele digitale au fost concepute să funcţioneze independent, fără să fie influenţate de o politică monetară anume.

Ce sunt monedele virtuale

Mcoin este o monedă virtuală la fel ca deja faimosul Bitcoin. 

Bitcoinul a evoluat în lume şi a devenit o alternativă la plăţile tradiţionale. Moneda nu a fost reglementată încă, iar în România funcţionează deja bancomate sau automate de plăţi cu bitcoin. În schimb, Banca Naţională rămâne pe o poziţie tradiţionalistă: nu recomandă folosirea bitcoin.

„Moneda virtuală nu este monedă naţională şi nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înţelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronic“, se arată într-un comunicat transmis săptămâna trecută de banca Naţională.

„Utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potenţiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării şi a supravegherii“, se mai arată în comunicat.

În România poţi plăţi aproape orice cu bitcoin

ZebraPay, companie ce oferă o metodă simplă şi rapidă de efectuare a plăţilor electronice prin terminale de plată de tip self-service, a încheiat un parteneriat cu platforma Coinzone pentru procesarea tranzacţiilor cu moneda virtuală Bitcoin.

În prezent, ZebraPay numără mai mult de 1.000 de terminale instalate în peste 150 de localităţi din România.

Odată cu implementarea Coinzone în terminalele ZebraPay, clienţii pot folosi moneda virtuală Bitcoin pentru plata facturilor, achiziţia de roviniete, bilete de tren sau abonamente la diverse publicaţii, precum şi reîncărcarea cartelelor pre-paid de telefonie sau realizarea plăţilor online.

Bancomate de bitcoin în Capitală

În România a fost inaugurat anul acesta unul dintre primele bancomate de Bitcoin, cea mai populară monedă digitală. „Adevărul“ a discutat cu George Rotariu, cofondator Bitcoin România.

„Din punctul meu de vedere, ideea din spatele Bitcoin este revoluţionară, ne poate schimba viitorul financiar. Acest sistem pornit de Bitcoin va fi utilizat multă vreme de acum înainte, chiar dacă această monedă va eşua“, spune Rotariu. Totuşi, nu consideră că libertatea din prezent se va mai perpetua, autorităţile vor ajunge să exercite un anumit control asupra unor astfel de mecanisme.

„Va fi parţial sau integral controlată (n.r.: moneda digitală), nu cred că are cum să rămână la nivelul ăsta de libertate. Totuşi, în egală măsură văd moneda adoptată la scară largă, folosită de masa mare de oameni aşa cum în prezent sunt folosite euro, dolar sau leul. Desigur, asta va duce şi la o cerere mai mare, crescând şi preţul“, mai spune Rotariu. El estimează că un Bitcoin va ajunge să valoreze aproximativ 3.000 de dolari în următorii ani. În prezent, e la peste 600 de dolari, după un maxim de 1.200 de dolari la finalul anului 2013. În România, un utilizator din Craiova a venit în Bucureşti pentru a schimbat cinci monede. A fost cea mai mare sumă de până acum.

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite