Bogdan Aurescu: Sistemul antirachetă este defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia. Ameninţarea de a utiliza forţa împotriva unui stat NATO e inadmisibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu, la Adevărul Live. FOTO: Adevărul
Bogdan Aurescu, la Adevărul Live. FOTO: Adevărul

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a scris, sâmbătă seară, pe contul său de Twitter, că sistemul antirachetă este pur defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia, exprimându-şi solidaritatea deplină cu Danemarca, după ce ambasadorul rus la Copenhaga a declarat că navele daneze vor deveni ţinte ale rachetelor ruse dacă Danemarca se alătură scutului american.

„Sistemul antirachetă este pur defensiv, aşa cum este definit de Carta Naţiunilor Unite, şi nu are nimic de-a face cu Rusia”, a scris liderul diplomaţiei române. 

„Ameninţarea de a utiliza forţa împotriva unui stat NATO este inadmisibilă", a mai scris Aurescu.

Ambasadorul Rusiei în Danemarca, Mihail Vanin, a avertizat, sâmbătă, statul scandinav să nu se alăture sistemului antirachetă al SUA şi NATO, pe care Moscova îl consideră o ameninţare, relatează DPA.

„Dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va însemna că navele militare daneze vor fi ţinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important să se ştie acest lucru", a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, într-un interviu acordat publicaţiei Jyllands-Posten, citat de Agerpres.

Diplomatul rus şi-a continuat declaraţia dură printr-o ameninţare are iese din tiparul clasic al unor reprezentaţi ai unui stat responsabili cu partea de politică externă.

„Nu cred că danezii înţeleg foarte bine situaţia. Participarea la sistemul antirachetă va fi în detrimentul relaţiilor dintre ţările noastre. Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice ruse”, a adăugat Vanin.

„Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depăşit limita”, a declarat la scurti timp şi ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard. 

Reacţia occidentalilor nu a întârziat. Unul din primii care au făcut declaraţii pe această temă a fost ambasadorul american la Copenhaga, Ruffus Gifford: „Statele Unite sunt alături de Danemarca în condamnarea declaraţiilor făcute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmaţii nu inspiră încredere şi nu contribuie la pace şi stabilitate”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite