Curiozităţi despre albine. Zece lucruri pe care nu le ştiai despre aceste insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albinele lucrătoare au roluri clar stabilite în stup FOTO Huffingtonpost.com
Albinele lucrătoare au roluri clar stabilite în stup FOTO Huffingtonpost.com

Printre curiozităţile despre albine se numără activitatea trântorilor după împerechere, proprietăţile benefice ale produsului acestor zburătoare - mierea, dar şi provenienţa expresiei „lună de miere”.

Uneori ne deranjează când bâzâie pe lângă noi în parc sau la picnic, alteori ne bucurăm că există, pentru că datorită lor putem savura delicioasa şi hrănitoarea miere. Puţine persoane sunt conştiente de importanţa albinelor pentru întregul ecosistem, prin activitatea lor de polenizare a plantelor. „Discover Magazine” prezintă câteva curiozităţi despre albine care fac din aceste insecte creaturi cu adevărat speciale.

1. Există 16.000 de specii de albine, iar dintre acestea numai 5% sunt specii sociale, care trăiesc în roiuri. Cea mai cunoscută specie este albina de miere. Practic, cele mai multe specii de albine sunt insecte solitare.

Curiozităţi despre albine. Ce se întâmplă cu trântorii după ce fac sex

2. Trântorii, masculii albinelor de miere, trăiesc doar pentru a se împerechea cu regina stupului. Dacă hrana din stup se împuţinează, albinele lucrătoare îi vor da imediat afară pe trântori.

3. Trântorii mor la scurt timp după împerecherea cu regina. În timpul actului sexual, endofalusul lor se rupe şi rămâne fixat în corpul reginei, provocând moartea masculului.

4. Albinele de miere pot recunoaşte chipurile oamenilor. În urma unor teste făcute de cercetătorii australieni, albinele au putut distinge între anumite fotografii alb-negru cu feţe umane.

Curiozităţi despre albine. De unde provine expresia „lună de miere”

5. Expresia „lună de miere” provine dintr-o tradiţie nordică, potrivit căreia tinerii căsătoriţi consumau timp de o lună câte o ceaşcă de mied, băutură fermentată îndulcită cu miere.

6. Mierea nu expiră, nu se strică, doar se zahariseşte după un timp, putând fi consumată în siguranţă chiar şi atunci.

Curiozităţi despre albine. Mierea poate fi folosită la tratarea rănilor

7. Mierea a fost folosită foarte mult timp ca tratament pentru rănile de război. Mierea ajută la vindecare, pentru că absoarde umezeala şi are proprietăţi antibacteriene.

8. Cea mai „bătrână” albină cunoscută de cercetători are 100 de milioane de ani. Este conservată într-o bucată de chihlimbar şi a fost descoperită în Myanmar.

9. Bâzâitul pe care îl auzim când o albină se apropie de noi este produs de cele patru aripi care se mişcă extrem de repede: peste 11.000 de bătăi pe minut.

10. Albinele lucrătoare au roluri clar stabilite în stup. Ele se ocupă inclusiv de scoaterea cadavrelor insectelor moarte.

Iată 10 curiozităţi despre albine care fac din aceste insecte creaturi fascinante!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite