AUDIO Laura Codruţa Kovesi la RRA: „Procurorii DNA nu se vor opri, iar dacă trebuie să arestăm 1.000 de persoane care încalcă legea, atunci le vom aresta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi a dezminţit acuzaţiile lansate de Traian Băsescu la adresa procurorilor DNA FOTO Mediafax
Laura Codruţa Kovesi a dezminţit acuzaţiile lansate de Traian Băsescu la adresa procurorilor DNA FOTO Mediafax

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, susţine că 2,49% este procentul de arestaţi în dosarele DNA din totalul persoanelor arestate anul trecut şi că în 2014 a crescut numărul cu 23 de persoane. Invitată la Radio România Actualităţi, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit despre combaterea corupţiei şi rezultatele activităţii DNA, în contextul acuzaţiilor lansate de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Principalele declaraţii ale procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi

”Mi-am făcut treaba aşa cum scrie în lege şi în Constituţie. Nu mă interesează ce zice domnul Băsescu. Respectăm drepturile fundamentale şi suntem preocupaţi de a respecta legea atunci când investigăm dosare. Este important că toată activitatea procurorilor este supusă controlului judecătoresc”.

”Din perspectiva resurselor, avem nevoie de încă cel puţin 50 de procurori. Este important să avem suficienţi procurori să soluţionăm toate dosarele aflate în lucru. Una dintre soluţii este suplimentarea numărului de procurori. Dacă ritmul în care înregistrăm dosare rămâne cel actual, e posibil ca activitatea noastră să fie blocată. Sunt dosare care s-au înregistrat în 2012, dar se finalizează abia acum. Sunt cauze complexe, la care lucrează mai mulţi procurori. Este extrem de important să selectăm alţi magistraţi din Ministerul Public. Încercăm să specializăm procurori, dar prima condiţie este vechimea de 6 ani pentru a putea lucra la DNA”.

AUDIO: Interviul acordat de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, radioului public 

”Nu este o perioadă mai deosebită, face parte dintr-o activitate consecventă, susţinută, în ultimii 2 ani. Ritmul susţinut va continua. Atâta vreme cât vom avea funcţionari corupţi, activitatea noastră va fi la fel şi nu ne vom lăsa intimidaţi de presiuni”.

”Dosarele în care sunt dispuse măsuri preventive sunt soluţionate cu celeritate, pentru că măsurile preventive sunt limitate. În ultimii 7 ani, au fost trimişi în judecată 48 de demnitari, care fac parte din partide diferite. Pentru noi sunt nume de persoane suspecte care au acelaşi statut. Ritmul va fi contrinuat, noi nu ţinem cont de evenimente politice”.

Recuperarea prejudiciilor, o prioritate pentru DNA

”Să sperăm că ANAF va fi mult mai eficientă. În cursul urmăririi penale, depunem multe eforturi pentru a identifica bunuri prin care se pot recupera prejudiciile. Este extrem de importat ca organele fiscale să execute hotărârile judecătoreşti. Din păcate, sunt cazuri în care organele financiare nu au executat hotărârile de confiscare, iar după executarea pedepsei, cei condamnaţi se întorc în vilele lor. Noi am insistat foarte mult pe modul în care se recuperează prejudiciile. Sunt imobile confiscate care ar putea deveni sediile unor instituţii, care plătesc chirii foarte mari. Trebuie să ne preocupăm mai mult de confiscare”.

”Sunt două cauze care au împiedicat soluţionarea rapidă a dosarelor. În primul rând, este vorba de supraaglomerarea cauzelor, şi în al doilea rând, complexitatea cauzelor. Sunt dosare în care trebuie făcute expertize, care durează foarte mult. Dosarele sunt investigate în funcţie de modul în care poţi sau nu să administrezi probatoriul”.

”Procurorii DNA nu se vor opri, iar dacă trebuie să arestăm 1.000 de persone, atunci le vom aresta dacă acele persoane încalcă legea. Cred că este o îngrijorare a persoanelor cercetate sau care sprijină persoanele cercetate de noi”.

”Ţara procurorilor”

”Arestarea o dispune instanţa de judecată. Avem foarte multe denunţuri care nu au nicio finalitate. Nu ştiu dacă România este ţara procurorilor, dar noi suntem obligaţi să investigăm”.

”Nu avem treabă cu ce se întâmplă în spaţiul public, noi ne ghidăm activitatea în funcţie de dosarele pe care le avem în lucru. Suntem imuni la presiuni. Avem foarte multe cazuri în care am reuşit să stopăm prejudicii importante. Văd foarte multe persoane care spun că nu mai pot semna de frica DNA. Cred că un om cinstit nu trebuie să-şi facă probleme atunci când semnează documente. Sunt oameni de afaceri care ne felicită, pentru că toţi vor un mediu concurenţial corect”.

”Colaborarea cu SRI se face în baza legilor şi a protocoalelor. Un aşa-numit binom SRI-DNA este nu există. Doar 5% din sesizări vin de la SRI. Prefer să colaborez cu o instituţie a statului care mă ajută în activitatea mea, decât să fiu prietenă cu inculpaţii, aşa cum se întâmplă, din păcate, în foarte multe alte instituţii”.

”Nu cred că trebuie culpabilizată o instituţie pentru faptele conducătorului ei. Cel puţin în cazul lui Horia Georgescu, este vorba de activităţi fără legătură cu ANI”.

”Modificarea Codului de Procedură Penală este o încercare evidentă de a ne bloca activitatea, de a nu putea să ne atingem de corupţi”.

”Nu doresc să candidez la Preşedinţia României. Preocuparea primordială pentru mine este să-mi duc la bun sfârşit mandatul”.

”Până în acest moment, Traian Băsescu nu are calitatea de suspect sau de inculpat”.

DNA poate face interceptări

„DNA are un serviciu tehnic care poate efectua interceptări, nu toate interceptările sunt făcute cu concursul SRI. Dar orice interceptare este făcută cu aprobare de la un judecător”, a răspuns Laura Codruta Kovesi, în contextul unei întrebări privind colaborarea cu SRI.

”Noi nu colaborăm doar cu SRI, colaborăm cu mai multe servicii de informaţii”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite