Cum să te pregăteşti pentru interviul de angajare. Sfaturi de la specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe companii au anunţat că în luna aprilie vor face angajări. Dacă anii trecuţi căutau în special proaspăt absolvenţi, în 2015, angajatorii îi curtează pe cei care au deja experienţă în câmpul muncii.

Un CV care să arate punctele forte ale candidatului, dar şi adresarea întrebărilor potrivite în timpul interviului, pot creşte şansele unei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă de a se angaja.

În opinia specialiştilor în recrutare, un bun CV nu este o înmagazinare de informaţii, ci el trebuie să fie o sinteză captivantă, care să scoată în evidenţă competenţe candidatului pentru postul respectiv şi nu diplomele pe care le-a obţinut de-a lungul anilor.

„Un CV bun nu este o înmagazinare de informaţii. Pe recrutor nu îl interesează să fie înşirate locurile de muncă avute anterior, ci care au fost rezultatele candidatului în perioada respectivă. Se caută competenţele şi nu diplomele”, a explicat Mihaela Feodorof, fondatorul Yourway Life & Career Counseling.

CV-ul, adaptat la cerinţele postului dorit de candidat

De asemenea, este ideal ca CV-ul să fie adaptat la cerinţele postului dorit de candidat. Cuvintele folosite trebuie să fie şi ele concrete şi să sumarizeze, pe scurt, activitatea profesională a candidatului. Ideal, spun specialiştii în recrutare, ar fi ca un candidat să treacă în CV cele mai importante responsabilităţi pe care le-a avut.

Scrisoarea de intenţie nu este obligatorie. Din contră, puţine firme cer şi o astfel de scrisoare candidaţilor, însă dacă există, e bine ca ea să fie sinceră.

Odată ajunşi la interviu, candidaţii trebuie să-şi arate interesul pentru jobul respectiv şi sunt însemnaţi să adreseze întrebări bine plasate, angajatorului sau specialistului în recrutare. Aceştia au redactat şi câteva exemple de astfel de întrebări:

 1. Care sunt criteriile după care voi fi evaluat în cadrul companiei?
2. Există posibilităţi de avansare? Care sunt acestea?
3. Ce aşteptări are compania de la persoana care va ocupa acest post?
4. Există responsabilităţi în plus faţă de cele menţionate în anunţul de angajare?
5. Ce îmi puteţi spune despre persoana care mă va coordona în eventualitatea în care sunt angajat?
6. Oferiţi angajaţilor posibilitatea de a se specializa în cadrul unor cursuri sau traininguri?
7. De ce aş renunţa la locul de muncă actual pentru acest job?

Cel mai dificil tip de interviu

Cel mai dificil tip de interviu este interviul de competenţe, în care candidatul este trecut printr-o serie de întrebări capcană.

„E genul acela de interviu care poate să te ajute ca recruiter să vezi exact ce poate candidatul. Întrebările capcană sunt cele în care revii, când ai îndoieli legate de cineva care se vinde foarte bine. Există persoane care se pregătesc într-atât de bine încât reuşesc să păcălească un recruiter. În general, ceea ce ne atrage atenţia sunt anumite elemente din comportamentul candidatului care se contrazic cu experienţele acestuia”, a completat Feodorof.

Combinaţia de limbi străine care îţi asigură succesul

Cunoştinţele de limbă engleză la angajare au devenit o necesitate, în special în companiile multinaţionale. La mare căutare în anul 2015 este însă limba germană, cerută de tot mai mulţi angajatori. „Să vorbeşti engleză fluent şi să ştii bine germană şi franceză te scoate din mulţime. Astfel îţi sporesc şansele să fii angajat şi să primeşti un salariu competitiv”, spune şi George Butunoiu, specialist în recrutare.

În rândul celor mai căutate limbi străine se numără cele nordice (olandeză, daneză, suedeză, norvegiană) numărul persoanelor care vorbesc aceste limbi fiind destul de limitat pe piaţa din România, dar şi limbile regionale (sârbă, croată, bulgară, albaneză etc.), România fiind centrul de coordonare al regiunii pentru multe companii.

Potrivit acesteia, cunoaşterea unei limbi străine rare, dar căutate, poate să ducă la salarii mai mari, în medie cu 10-20%, însă aceasta depinde de setul complet de competenţe căutate de angajatori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite