Despre consumul de droguri în rândul minorilor, la Adevărul Live: „Profesorii acceptă tacit fenomenul drogurilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Medicii sunt alarmaţi de numărul tot mai mare de copii care au sub 10 ani şi ajung pe secţiile de toxicologie din spitalele de pediatrie în urma consumului de etnobotanice. Drogurile sunt la îndemâna micuţilor atât prin intermediul online, cât şi prin cel al dealerilor din şcoli. Despre fenomenul consumului de droguri în rândul minorilor am discutat, vineri, cu psihologul Mihai Copăceanu şi profesorul Corneliu Riegler.

Tot mai mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 7 ani care consumă etnobotanice ajung la clinica de toxicologie de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Aşa a anunţat medicul Dumitru Orăşeanu, şeful clinicii. Agenţia Naţională Antidrog (ANA) spune însă că aceste cazuri sunt excepţii, însă medicii atrag atenţia că numărul cazurilor este în creştere, fapt confirmat şi de rapoartele internaţionale care atestă că vârsta de consum a scăzut la sub 10 ani.

Etnobotanicele, deşi au efecte devastatoare sunt preferate de copii şi ajung în posesia acestora prin intermediul magazinelor online, spun specialiştii. Paranoia şi atacurile de panică sunt doar două dintre consecinţele consumului pe termen lung, mai atrag atenţia experţii.

Droguri vândute în apropierea şcolilor

Mai grav este că drogurile pot fi cumpărate şi din vecinătatea şcolilor. Din aceste zone, elevii pot achiziţiona în mod special marijuana, drogul care a urcat pe primul loc în topul preferinţelor, fiind utilizat la scară largă nu doar de liceeni, ci şi de adulţi.

Corneliu Riegler, liderul Sindicatului Tinerilor Profesori din România, trage un semnal de alarmă arătând că situaţia este gravă în mediul şcolar. Profesorul subliniază că elevii au ajuns dealeri de droguri. „Este o problemă acută a şcolii româneşti, în unele licee din Bucureşti există chiar dealeri-elevi şi cei mai afectaţi sunt elevii de liceu”, spune Riegler.

„Profesorii acceptă tacit fenomenul drogurilor“

Acesta a mărturisit pentru „Adevărul” că, în urmă cu cinci ani, a descoperit în curtea liceului în care predă ace de seringi pentru stupefiante. A notificat imediat conducerea şcolii care a avut o reacţie total neaşteptată. Mai exact, mai-marii Colegiului au luat decizia de a-l sancţiona pe profesor în loc să declanşeze o anchetă internă pentru a se stabili cine a introdus droguri în şcoală.

Uluit de situaţie, acesta a contestat în instanţă decizia directorilor unităţii de învăţământ.

„Ca profesor de serviciu, dar şi la sesizarea părinţilor elevilor de gimnaziu, am constatat că în curtea şcolii existau ace de seringă şi că elevii fumează chiar în faţa camerelor de luat vederi. Am sesizat acest lucru în scris Consiliului de Administraţie şi conducerii de atunci a unităţii de învăţământ. Pentru asta mi s-a aplicat cea mai gravă sancţiune – reducerea salariului cu 15% pe şase luni”, a explicat profesorul.

După ce a contestat în instanţă hotărârea luată de consiliu, Riegler a obţinut despăgubiri de peste 250.000 de lei. „Mai degrabă sunt sancţionaţi cei care sesizează o neregulă decât cei care o comit. Profesorii acceptă tacit fenomenul drogurilor şi al fumatului“, subliniază profesorul Corneliu Riegler.

47 de centre de dezintoxicare în toată ţara

Nici numărul centrelor de detoxifiere din ţară nu este dimensionat corespunzător cu nevoile. Concret, în Bucureşti sunt şapte astfel de centre, în întreaga ţară fiind 47, arată Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog. Pragul acestor instituţii îl şi trec, în foarte multe cazuri, minorii consumatori, însoţiţi de părinţi. Însă odată instalată dependenţa, este aproape imposibilă vindecarea, spune specialistul.

„Toate drogurile afectează sistemul nervos central şi creează două tipuri de dependenţă: fizică şi psihică. Dependenţa fizică se poate elimina prin dezintoxicare, însă dependenţa psihologică dispare foarte greu. În multe cazuri, dependenţa de etnobotanice se instalează mult mai rapid decât la alte droguri. Consumatorii suferă o deteriorare psihică”, a subliniat Oprea, adăugând că instituţia pe care o conduce a organizat o serie de campanii de prevenire a consumului de droguri în şcoli.

„Ar trebui întărită paza în jurul şcolilor şi ar trebui înăsprită legislaţia în ceea ce-i priveşte pe dealerii de droguri. Autorităţile ar trebui să ducă activităţi intense de conştientizare a pericolului atât în rândul copiilor cât şi în rândul părinţilor”, a explicat Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite