UPDATE Studenţii s-au baricadat în universităţile din Capitală. Colegii lor care se aflau la cursuri au făcut scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii au luat cu asalt în această seară universităţile din Capitală, începând cu Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Câţiva studenţi care se aflau la cursuri s-au arătat însă deranjaţi de protestele colegilor de la alte facultăţi. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că se va întâlni mâine cu liderii ANOSR, organizatorii protestelor.

UPDATE: Studenţii sunt determinaţi să continue protestele până vineri. Tot în această seară se mai desfăşoară acţiuni de protest la Iaşi, iar mâine seară va veni rândul studenţilor clujeni.

„Vom sta aici zi şi noapte până vineri. Studenţii vor dezbate problemele din facultatea lor, iar mâine la prânz trimitem o delegaţie la minister”, a declarat Cristi Popescu, preşedintele ANOSR.

Şi Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunţat cu puţin timp în urmă că se va întâlni joi cu liderii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), pentru discutarea subiectelor lansate de reprezentanţii ANOSR în recentele lor acţiuni publice. La finalul discuţiilor, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu va susţine o declaraţie de presă în care va prezenta concluziile întâlnirii.

UPDATE: Unii studenţi de la Facultatea de Istorie care se aflau la cursuri s-au simţit deranjaţi de protestul colegilor şi au încercat să îi alunge din clădire pe protestatari.

Circa 30 de studenţi s-au baricadat în amfiteatrul Iorga de la Facultatea de Istorie, din cadrul Universităţii Bucureşti. Studenţii sunt nemulţumiţi de modul în care se predă şi de faptul că nu beneficiază de consiliere profesională. De asemenea, studenţii sunt revoltaţi de costurile de cămin care se ridică şi la 250 de lei pentru un loc într-o cameră de 20 de mp în care sunt cazaţi patru tineri. În plus, bursele sociale de 360 de lei pe lună nu le ajung tinerilor fără posibilităţi financiare. O altă dezamăgire a studenţilor se referă la infrastructura instituţiilor de învăţământ superior.

„În amfiteatrul nostru nu încap toţi studenţii înscrişi la curs. Sala are o capacitate de 120 de locuri, iar noi suntem 180. Norocul profesorilor este că nu venim toţi la curs. Totuşi, fără prezentă nu suntem primiţi la examene”, se plânge o studentă de la ASE.

UPDATE: Studenţii vor începe protestele la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, în această seară.

„Există mai multe semnale că vor fi proteste începând cu ora 18.00, într-o zonă centrală din Bucureşti”, a spus Cristi Popescu, preşedintele ANOSR. De asemenea, studenţii solicită audienţă la ministrul Educaţiei în cursul zilei de mâine.

Alianţa Naţională a Organziaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) anunţă că a început marţi o serie de ocupări în câteva din universităţile importante din ţară. Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că opiniile lor nu mai sunt ascultate în universităţi, că subfinanţarea educaţiei a produs efecte catastrofale asupra calităţii şi relevanţei studiilor universitare şi că taxele din universităţi au devenit insuportabile pentru studenţi, rata de abandon universitar ajungând la 40%.

„După ani de zile în care părerile noastre nu au mai contat, ne-a ajuns cuţitul la os şi vrem să ne luăm universităţile înapoi. Universităţile sunt făcute să deservească studenţii şi nu invers, iar situaţia catastrofală în care a ajuns sistemul de universitar ne face să nu mai putem accepta declinul continuu care caracterizează şcoala românească. Parlamentari, miniştri, preşedinţi, primari şi alţi reprezentanţi ai poporului, toţi şi-au asumat atât în discursuri electorale, cât şi în legi nerespectate, că educaţia trebuie să fie o prioritate pentru România, însă niciunul nu a mişcat un deget pentru asta. Luăm noi soarta sistemului universitar românesc în mâinile noastre şi refuzăm să părăsim universităţile până nu se găsesc soluţii la problemele semnalate de noi”, a spus Cristi Popescu, preşedinte ANOSR.

Primele universităţi care noaptea trecută au fost ocupate de organizaţii studenţeşti sunt Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Maritimă din Constanţa şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„Studenţii s-au baricadat în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc şi refuză să părăsească universităţile până când revendicările lor nu vor fi acceptate. ANOSR face apel la studenţii din toată ţara să se alăture mişcărilor de occupy începute azi în cele 3 universităţi, pregătind în acest moment acţiuni similare în alte centre din ţară”, se arată într-un comunicat de presă.

Revendicările studenţilor:

- Creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlamentul şi Guvernul României a alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea;

- Includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în Consiliile Departamentelor din facultăţi – locul în care se iau decizii cu privire la curricula şi planurile de învăţământ;

- Creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente;

- Implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori a unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învăţare pentru studenţi pentru ca aceştia să dobândească abilităţi şi competenţe, învăţând cum să folosescă informaţiile de la curs, nu doar să le reproducă;

- Reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi;

- Implicarea studenţilor în toate procesele de asiguare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluari ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii;

- Respectarea de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a „Statutului Studentului”, care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor, şi depunerea de eforturi pentru sancţionarea universităţilor care încalcă flagrant drepturile studenţilor;

- Respectarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generaţii, în contextul în care tot mai mulţi studenţi care au curajul să spună problemele din universităţi sau mediul universitar românesc sunt sancţionaţi.

Reacţii de încurajare din partea rectorilor

În jur de 70 de studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara şi-au petrecut noaptea de marţi spre miercuri într-un amfiteatru al universităţii.

„Am fost toată noaptea în universitate. 70 de studenţi nu au închis un ochi toată noaptea. În amfiteatru o să fim mai multe zile. Trei, patru, o săptămână, cât va fi nevoie. În fiecare zi, de la 8.00 seara, o să avem dezbateri. Poate veni oricine. Sperăm să ni se alăture cât mai multe persoane pe parcurs, de aceea astăzi o să mergem pe la cursuri să discutăm cu studenţii”, a spus Vlad Cherecheş, vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organziaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), citat de Mediafax.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, îşi exprimă susţinerea pentru studenţii care protestează faţă de finanţarea precară a învăţământului şi doresc o mai bună reprezentativitate în forurile decizionale ale universităţilor.

"Suntem alături de studenţii noştri, precum şi de cei din întreaga ţară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educaţie, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educaţiei româneşti şi al tinerilor noştri. Am ieşit de nenumărate ori public, dar şi în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă uşor de rezolvat, dar împreună avem mai multe şanse. Demersul studenţilor apare la momentul oportun, dat fiind că în Raportul de Convergenţă 2015-2018,  al Guvernului, publicat în luna aprilie a acestui an, se face referire la o creştere extrem de lentă a procentului din PIB acordat educaţiei, care ar ajunge la 3% abia în anul 2060.", a spus rectorul UVT.

Universitatea de Vest din Timişoara respectă întru totul dreptul la liberă exprimare şi îşi asigură studenţii de sprijinul instituţiei în demersurile lor. De altfel, relaţia avută de Universitate şi reprezentanţii studenţilor a fost şi este una de bună colaborare şi sprijin reciproc, o dovadă în acest sens fiind şi faptul că spaţiul ocupat de studenţi pentru dezbaterile pe care le organizează în această perioadă este unul care nu afectează derularea procesului didactic.

Noapte de veghe şi la Marină

Şi studenţii de la Marină au ocupat aseară o sală de curs, protestând la adresa Ministerului Educaţiei cărora îi cere acordarea unei ponderi de 25% în alegerea rectorului, dar şi creşterea PIB-ului pentru Educaţie, reforma în învăţământ şi alte măsuri pentru corelarea programei cu necesităţile pieţei muncii.

„Rectorul nostru, profesor universitar dr. Violeta Ciucur, ne susţine în demers, manifestul Ocuppy nu este pentru perturbarea programului de învăţământ, ci pentru obţinerea unor drepturi fireşti pentru studenţi“, arată George Albină, liderul Ligii Studenţilor din UMC. La Universitatea Maritimă din Constanţa învaţă 4.000 studenţi. 

Braşovul nu se bagă

La Braşov însă, nici o organizaţie studenţească nu şi-a asumat până în acest moment organizarea mişcării occupy, potrivit preşedintelui ANOSR. Deşi sunt de acord cu revendicările colegilor din alte oraşe, reprezentanţii studenţilor braşoveni consideră că dorinţa de schimbare nu este suficientă pentru o astfel de mişcare.

„Nu e organizat nimic la Braşov pentru că, deşi cerinţele colegilor noştrii sunt de bun simţ, nu credem că e momentul acum. Faptul că se cere e ok, toţi ne dorim, dar nu cred că se poate rezolva prin ocuparea unui amfiteatru, acum. Până la urmă alocarea celor 6% din PIB nu e de ieri de azi. De asemenea, sunt total de acord şi cu faptul că studenţii trebuie să aibă cei 25% la alegerea rectorului. Şi noi la rândul nostru am făcut diferite acţiuni. Cu siguranţă că şi cadrele didactice din Universitatea Transilvania ne vor susţine în cazul în care şi noi ne vom alătura acţiunii. Deşi nu o văd ca pe o soluţie, dacă protestele degenerează luăm în calcul varianta de a ne alătura şi noi. De ce să facem? Doar pentru că ne dorim? Se ştie că ne dorim.

Toate revendicările colegilor noştrii sunt de bun simţ, dar aceste lucruri se pot rezolva doar la nivelul Ministerului Educaţiei. Ar trebui ca reprezentanţii studenţilor să meargă la întâlnirile naţionale şi să stabilim acolo un plan de acţiune”, a declarat pentru mytex.ro, Laurenţiu Lukacs, preşedintele Asociaţiei Studenţeşti din Universitatea Transilvania.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite