Cum să alungi vrajba din casă. Învăţăturile lui Arsenie Boca pentru omul modern: „Toate îşi au izvorul în păcate: desfrânarea, lăcomia şi curvia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României Foto:Arhivă Adevărul
Părintele Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României Foto:Arhivă Adevărul

„Cei ce se umplu de mânie sunt cei plini de fiere, care se înmulţeşte în corpul omului atunci când mănâncă multă carne şi nu posteşte“, aşa obişnuia să spună unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai României.

Părintele Arsenie Boca a lăsat credincioşilor numeroase învăţături pe care să le urmeze cu sfinţenie pentru a le merge bine. Una dintre problemele cu care s-au confruntat oamenii a fost dintotdeauna vrajba. În lucrarea “Despre durerile oamenilor” au fost cuprinse câteva învăţături referitoare la evitarea neînţelegerilor şi certurilor în familie. Acestea au fost rostite într-o cuvântare ţinută la o slujbă din 21 februarie 1942 .

„Lucrul care îi arde pe toţi oamenii este pocăinţa, pe care o trimite Dumnezeu, ori vrem, ori nu vrem. De aceea este bine ca să ne pocăim de bună voie, să nu aşteptăm să ne trimită Dumnezeu pocăinţa prin necazuri de tot felul, căci pricinile pentru care ne trimite Dumnezeu necazurile sunt păcatele noastre. Deci, dacă păţeşti necazuri în viaţă, află că ai făcut greşeli. Necazurile sunt mâna întinsă a milei lui Dumnezeu către noi”, cuvânta părintele de la Prislop.

Iată însă la ce trebuie să facem pentru a ne merge bine. Părintele avertiza că “toate îşi au îşi au izvorul în păcate”, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenţi la faptele noastre.

1. „Neapărat vine vrajba în casă dacă căsătoria s-a început cu stângul, adică cu desfrânarea“.

2. „Mai vine, apoi, dacă soţii trăiesc în căsătorie nelegitimă sau fără cununie bisericească. Este un prim păcat, pe care toţi îl plătesc cu vrajbă. De aceea, toţi trebuie să intre la cuminţenie şi să se legiuiască dacă sunt aşa“.

3. „Din curvii nemărturisite, făcute înainte sau după căsătorie. Astfel au intrat într-o casă nouă cu o pecete drăcească pe trupul şi pe sufletul lor şi, pentru că nu s-au mărturisit, acel păcat are să le spargă casa, tocmai pentru că n-au omorât pe diavolul care este cel care făcea acest lucru“.

4. „Lăcomia de avere a unui părinte când şi-a măritat fata sau şi-a căsătorit feciorul. O asemenea căsătorie nu ţine, pentru că s-a făcut cu o lucrare a diavolului. De vei mărita fata ta numai pentru avere, căsătoria lor va sfârşi cu vrajbă sau cu spargerea casei aceleia. Prin urmare, cuminţiţi-vă părinţilor cu sfaturile când vă măritaţi fetele sau vă însuraţi feciorii“.

5. „Nepotrivirea de vârstă. Sunt părinţi care îşi mărită fetele la 14-16 ani, iar la 18, 19 ani fata lor este văduvă sau divorţată şi încă cu copil. Aceasta din cauza nepotrivirii de vârstă, căci ce poate face o fată aşa tânără în faţa unui vlăjgan, om în toată firea. Această diferenţă mare de vârstă este un păcat înaintea lui Dumnezeu. Şi din cauza aceasta, casa aceea nu ţine ci se sparge şi în aceste cazuri parinţii trebuie să recunoască că au dat un sfat prost“.

6. „Din negrija de suflet a celor din casă, din negrija de spovedanie, de Sfânta Impărtăşanie şi de rânduielile Bisericii, care sunt poruncile lui Dumnezeu. Fiindcă dacă nu le păzesc pe acestea, le păzesc pe ale diavolului, şi astfel nu pot să aibă linişte“.

7. „Din petrecere fără post. Cei ce se umplu de mânie sunt cei plini de fiere, care se înmulţeşte in corpul omului atunci când mănâncă multă carne şi nu posteste. Plini de fiere fiind, se umplu de mânie şi astfel îşi sar în cap unii la alţii. Aşa, pentru o vorbă cât de neînsemnată, pentru o bucată de lemn ce nu e la locul ei, îi sare în cap celuilalt“.

8. „Şi o ultimă pricină este desfrânarea soţilor. Dar soţii cum desfrânează, când sunt legiuiţi? Aşa bine, căci nu mai ţin seama de miercuri, de vineri, de zilele postului şi de sărbători. Nu mai ţin nici o rânduială. Şi bate Dumnezeu nerânduiala ca să se facă rânduială“.


Cine a fost părintele vizionar?

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor.

A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

 Vă recomandăm şi:

Cinci profeţii cutremurătoare ale lui Arsenie Boca: „Se va ridica de la Răsărit un popor fără cruce, se va mânca şi carne de om şi se va bea sânge de om“

Apa vie şi puterile ei tămăduitoare. Cum ne protejează agheasma de duhurile rele şi de boli, spală păcatele şi goneşte gândurile necurate

Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate. Cum să te rogi cu adevărat ca să scapi de griji şi să îţi vindeci dureri crunte

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

„Tatăl Nostru”, înţelesurile ascunse ale rugăciunii. Ce înseamnă „Vie împărăţia Ta”, de ce Îi cerem Domnului pâine şi de ce spunem „Amin” - explicaţiile preoţilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite