Şefa diplomaţiei europene: O Rusie destabilizată nu este în interesul nimănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federica Mogherini, şefa diplomaţiei UE
Federica Mogherini, şefa diplomaţiei UE

O Rusie destabilizată şi izolată nu este în interesul nimănui, iar sancţiunile sunt menţinute doar pentru că armistiţiul în conflictul din Ucraina nu a fost implementat pe deplin, a declarat miercuri şefa diplomaţiei UE, citată de Reuters.Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnalat miercuri riscul ridicat de reizbucnire a ostilităţilor la scară largă din partea rebelilor proruşi din Donbas.

„O Rusie destabilizată şi izolată nu este în interesul Uniunii Europene, nu este cu siguranţă în interesul poporului rus şi cred că nu este în interesul liderilor ruşi, dar ei sunt cei care trebuie să decidă“, a declarat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini. 

Vorbindu-le studenţilor în timpul unei vizite la Beijing, Federica Mogherini a declarat că deşi nu vede Rusia ca pe un "actor" al instabilităţii sau insecurităţii, încălcarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei reprezintă o îngrijorare universală. 

"La fel ca în China, prioritatea noastră europeană este ca violenţa să înceteze în estul Ucrainei. Eforturile noastre, ca europeni, sunt concentrate pe deplina implementare a acordurilor de la Minsk şi contribuim concret la acest lucru", a declarat ea la Universitatea din Beijing.  

Mogherini a declarat că în multe alte domenii, precum negocierile pe tema controversatului program nuclear iranian, Rusia a fost deseori un partener constructiv. 

"În acelaşi timp, Uniunea Europeană a dezvoltat o politică de sancţiuni faţă de Rusia, dar nu pot sublinia destul în toate discursurile mele că o politică a sancţiunilor nu este în sine o politică - este un instrument, o unealtă. Şi ca atare, o păstrăm atât timp cât acordul de la Minsk nu este implementat pe deplin", a adăugat ea.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat marţi "pe cineva din cadrul UE" că încearcă să asigure că încetarea focului în estul Ucrainei nu se respectă.

Separatiştii proruşi şi Guvernul ucrainean au convenit asupra armistiţiului în capitala belarusă, Minsk, la 12 februarie, dar acesta nu a reuşit să pună capăt luptelor, iar preşedintele lituanian a declarat pentru Reuters că este aproape mort. 

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că trimite arme şi trupe pentru a ajuta separatiştii în luptele care s-au soldat cu peste 6.100 de morţi în doar un an.

Rusia neagă acuzaţiile şi susţine că Occidentul a instigat la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ucrainean susţinut de Moscova anul trecut, în cadrul eforturilor de a reduce influenţa rusă în regiune.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnalat miercuri riscul ridicat de reizbucnire a ostilităţilor la scară largă din partea rebelilor proruşi din Donbas, estimând efectivele acestora la 40.000 de insurgenţi, plus 50.000 de militari ruşi desfăşuraţi în apropierea frontierei dintre Rusia şi Ucraina, potrivit Unian.

Declaraţia liderului politic de la Kiev intervine în contextul în care ministrul american al apărării, Ashton Carter, avertizase miercuri că separatiştii proruşi din Ucraina pregătesc noi acţiuni militare împotriva armatei guvernamentale ucrainene.

Pericolul unor acţiuni militare de amploare din partea insurgenţilor nu doar persistă, ci este în creştere, ceea ce necesită măsuri suplimentare pentru apărarea statului, a subliniat preşedintele ucrainean în deschiderea unei reuniuni a Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare.

În acest context, Poroşenko a afirmat necesitatea unei regrupări rapide a forţelor şi întăririi poziţiilor trupelor guvernamentale în zona oraşelor Mariupol, Berdiansk şi pe întreaga coastă a Mării Azov.

Confruntările armate s-au intensificat, în ultimele 24 de ore, în regiunile separatiste din estul Ucrainei, şase militari ucraineni fiind ucişi în luptele cu rebeli proruşi, anunţă surse citate de agenţia Unian.

„Şase militari au fost ucişi în ultimele 24 de ore", a comunicat armata ucraineană, relatează mediafax.ro.

Un vehicul de transport aparţinând armatei ucrainene a fost atacat în satul Horlivka, în regiunea Doneţk. Doi militari ucraineni au murit, iar patru au fost răniţi în incident. Alţi patru militari ucraineni au fost ucişi în explozia unei bombe în localitatea Avdivka. Nu există informaţii despre pierderile suferite de insurgenţii proruşi.

Tensiunile s-au accentuat în ultimele zile în estul Ucrainei, paralel cu negocieri desfăşurate miercuri la Minsk privind modalităţile de aplicare a acordului din 12 februarie, destinat să pună capăt conflictului care a făcut până în prezent peste 6.100 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite