Industria care a eliminat munca „la program“. Ce beneficii ai în IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o muncă de aproape trei luni, studiul de salarizare AIMS Salary Map IT editia 2015 a ajuns la final. Acest proiect, ajuns la a 10-a ediţie, oferă date statistice despre piaţa salariilor şi a beneficiilor pentru industria IT din vestul, nordul şi estul României.

La ediţia din acest an au participat cu date 50 de companii din domeniul R&D (cu activitate principală pe zona de dezvoltare software) din centre regionale precum Timişoara, Cluj, Iaşi, Brasov, Sibiu sau Craiova - companii care numără împreună peste 7.200 de angajaţi în domeniul R&D.

Industria IT este în creştere în România şi acest trend se resimte în ceea ce priveşte “globalizarea” pieţei de forţă de muncă. Tot mai multe firme din domeniu ajung să îşi caute viitorii angajaţi în alte oraşe - fapt evidenţiat în studiul AIMS - peste jumătate din companiile respondente au declarat că au strategii de relocare şi oferă prime speciale de relocare pentru angajaţii din alte regiuni. Această abordare mai proactivă a procesului de recrutare are efecte interesante, deoarece duce la o anumită uniformizare a pieţei salariale din mediul R&D din România. Dacă la începutul anilor 2000 salariile din Craiova sau Iaşi erau semnificativ sub media din Capitală, sau din chiar din vestul României, această diferenţă a scăzut în ultimii ani.

Aproape toţi participanţii au declarat că vor opera creşteri salariale în 2015, cifra medie de creştere salarială estimată de participanţi fiind de 8,69%, dar în anumite companii creşterile salariale pot ajunge şi la 20% din bugetul total de salarii.

În 92% din cazuri creşterea salarială a angajatului din R&D a fost aliniată cu rezultatele pe care acesta le are la locul de muncă - în timp ce doar 42% din angajatori ţin cont de vechimea în firmă a angajaţilor sau de nivelul de senioritate al acestora. Datorită acestui aspect, în suficiente cazuri angajaţii cu mai puţină vechime în firmă pot ajunge la nivele salariale superioare angajaţilor mai vechi şi loiali, dar care nu au ieşit foarte bine la evaluarea performanţelor.

Companiile din mediul R&D sunt darnice cu angajaţii lor - în peste 72% din companiile participante la studiu se acordă bonusuri de performanţă, care se adaugă la câştigurile salariale fixe. De asemenea, peste 1/3 dintre participanţii la studiul AIMS au declarat că oferă cel de-al 13-lea salariu lunar, o practică adusă în România de firmele germane la începutul anilor 2000. Cele mai multe companii acordă cel de-al 13-lea salariu la final de an, în perioada sărbătorilor.

Potrivit rezultatelor studiului, o altă practică tot mai întâlnită în cadrul companiilor din regiunea de Vest a ţării este acordarea primei de loialitate, primă care se acordă după ce angajatul rămâne în companie o anumită perioadă de timp. Pentru angajaţii care stau în companie mai mult de 5 ani, această primă (care se acordă de obicei o singură dată-sub formă de sumă fixă) poate ajunge până la 6.500 lei brut, iar pentru angajaţii care au depăşit 10 ani în cadrul firmei se ajunge la cifre şi mai mari (peste 14.000 lei brut).

Acordarea maşinii de serviciu pentru managerii din R&D nu este, însă, o practică uniform întâlnită pe întreg cuprinsul ţării. În urma cercetării AIMS - managerii de R&D din Timişoara beneficiază într-un grad mult mai mare de acest stimulent (în 42% din companiile participante la AIMS Salary Map IT şi care provin din regiunea Timişoara - există angajaţi care dispun de acest beneficiu), decât cei din regiunea Cluj sau Iaşi (unde cifrele sunt mult mai mici - 17%, respectiv 20%). Ca şi beneficiu suplimentar, în jumătate din cazurile raportate în studiu, angajaţii au dreptul de a achiziţiona maşina la un preţ subvenţionat în urma expirării perioadei de leasing.

O situaţie specifică industriei IT o constituie preocuparea angajatorilor pentru sănătatea salariaţilor. În urma cercetării întreprinse de AIMS, 9 angajatori din 10 oferă salariaţilor servicii medicale suplimentare celor obligatorii prin lege (medicina muncii). Mai precis, 60% dintre companiile participante au declarat că oferă angajaţilor abonamente la reţele de clinici private în timp ce aproximativ 30% oferă angajaţilor asigurări private de sănătate. Spre deosebire de alte ramuri ale economiei, în industria R&D aceste beneficii nu se acordă doar angajaţilor din management - ci ele sunt distribuite echitabil către toţi salariaţii.

De asemenea, angajaţilor li se permite un program de muncă cu ore flexibile (90% din participanţi au introdus programul flexitime - angajaţii neavând oră fixă de venit la birou), iar peste jumătate din companiile respondente au declarat că le permit angajaţilor să muncească de acasă cel puţin o zi pe săptămână.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite