Cum să te comporţi ca să ai succes în viaţă. Specialiştii explică rolul complexului de superioritate şi cum poate graba chiar să strice treaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii ne-am pus întrebarea de ce unii oameni au succes, iar alţii nu reuşesc mare lucru în viaţă. Doi americani au făcut un studiu şi au identificat trei trăsături principale care ne pot conduce la succes.

Amy Chua şi Jed Rubenfeld, profesori de drept la Universitatea Yale, au scris şi o carte, The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain the Rise and Fall of Cultural Groups in America, care explică pas cu pas ce importanţă şi semnificaţie care fiecare trăsătură în parte.

Triplul pachet care ne poate conduce la succes este format din complexul de superioritate, nesiguranţă şi puterea a ne ţine sub control impulsurile. Profesorii au făcut un studiul au arătat că separate aceste trăsături nu înseamnă mare lucru, dar combinate pot garanta succesul.

Ce înseamnă complexul de superioritate

Complexul de superioritate poate veni din religie (evreii se cred că sunt poporul lui Dumnezeu) sau din civilizaţie (chinezii se cred superiori datorită istoriei lor). În orice caz, complexul de superioritate se face simţit când credem că suntem mai buni decât cei din jur, că putem realiza orice şi că nimeni nu ne poate devia de la drumul nostru în viaţă.

Nesiguranţa ne poate feri de greşeli

Cei doi profesori spun că nesiguranţa este sentimentul că orice realizăm nu este suficient de bun sau că ne este mereu teamă să nu pierdem ce am realizat deja. „Ar putea părea ciudat ca cineva să aibă şi o senzaţie de superioritate şi una de nesiguranţă. De fapt, această combinaţie improbabilă de trăsături este ceea ce generează ambiţia: nevoia de a demonstra capacităţile personale este ceea ce-i face pe oameni să sacrifice sistematic plăcerea din prezent pentru obţinerea unui succes în viitor“, spune Rubenfeld, citat de descoperă.ro.

Separat, cele două trăsături pot avea efecte negative asupra personalităţii, dar împreună ne pot ajuta să obţinem mai uşor succesul. „O persoană care se crede doar superioară şi atât va face la un moment dat greşeli, va eşua şi va suporta cu greu consecinţele. O persoană care este mult prea sigură pe ea şi se crede superioară tuturor nu va putea accepta niciodată un eşec. Pe de altă parte o persoană care este doar nesigură şi atât poate avea stări de anxietate ce pot duce în final la un comportament nevrotic. Împreună însă, aceste două trăsături, complexul de superioritate şi o doză de nesiguranţă ne echilibrează oarecum şi generează după cum spun şi autorii studiului ambiţia. Aceasta din urmă ne facem să luptăm până când obţinem ce ne dorim, ne face să avem ţeluri clare şi în final succes. O persoană fără niciun pic de ambiţia nu va reuşi niciodată în viaţă“, a spus Ana Maria Ruşizan, psiholog. 

Controlarea impulsurilor este crucială

Tot studiul profesorilor americani a demonstrat clar că acele persoane care îşi ţin în frâu impulsurile şi nu acţionează cum le trece prin cap au timp să-şi cumpănească mai bine deciziile şi pot avea mai uşor succes. Controlarea impulsurilor ţine de o disciplină interioară care ne poate ajuta în viaţă.

Controlarea impulsurilor a fost testată de oamenii de ştiinţă din întreaga lume. Psihologul Walter Mischel de la Universitatea Stanford a făcut celebru „test al bezelei“. Practic a aşezat în faţa unor copii câte o prăjitură şi le-a spus că dacă nu o vor mânca în următoarele 15 minute vor mai primi una. Din cei 650 de copii, 80% au mâncat imediat prăjitura. Peste ani, psihologul a vrut să vadă cum se descurcă la şcoală copiii şi a observat că aceia care au aşteptat să primească şi a doua prăjitură aveau note mai bune.

„Răbdarea şi capacitatea de a ne controla impulsurile, de a acţiona după ce am cumpănit bine lucrurile sunt două calităţi extrem de importante ale personalităţii unui om. Chiar dacă uneori glumim pe seama oamenilor care se gândesc mult înainte de a lua o decizie, dacă le spunem hai mai repede că nu jucăm şah, aceşti oameni vor lua de cele mai multe ori decizia corectă. Dacă avem răbdare, avem şi posibilitatea de a analiza mult mai bine riscurile unei decizii şi suntem mai puţini expuşi greşelii şi dezamăgirii“, a mai spus Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Cel mai mare studiu pe această temă, realizat pe 1000 de persoane din Noua Zeelandă care au fost urmărite de când s-au născut şi până la 32 de ani au arătat că persoanele care nu îşi puteau cotrola impulsurile când erau copii erau predispuse la consumul de droguri sau alcool, dar şi la obezitate.

Combinaţia perfectă

După cum explică şi profesorii americani, aceste trei trăsături trebuie combinate. Complexul de superioritate şi nesiguranţa duc la ambiţie, dar aceasta nu garantează întotdeauna de succesul. Această combinaţie creşte puterea de a suporta mai uşor dificultăţile. Superioritatea alături de capacitatea de a ne controla impulsurile ne face să ne impunem ţeluri înalte, dar şi să avem răbdare şi să facem sacrificii pentru a le putea atinge. Profesorii mai spun că doar combinate toate aceste trei elemente garantează succesul în viitor.

„Studiul profesorilor americani este recunoscut în întreaga lume. Triplul pachet este un complex de trăsături care ne ajută foarte mult. Ne face să credem că putem reuşi, ne face să avem ambiţie, dar şi să fim suficient de lucizi încât să nu credem că nimeni nu este mai presus decât noi. Persoanele care reuşesc să aibă toate aceste atuuri sunt cele care cel mai probabil vor avea un succes major în viaţă“, a mai spus Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite