Românii vor putea merge la psiholog pe banii statului. Numărul celor care suferă de tulburări psihologice, în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul serviciilor psihologice oferite de stat e mai mare FOTO Adevărul
Numărul serviciilor psihologice oferite de stat e mai mare FOTO Adevărul

Românii care plătesc asigurări de sănătate pot beneficia de servicii de psihoterapie gratuite, după ce autorităţile au înţeles că numărul celor care suferă de tulburări psihologice este în creştere.

Mai exact, autorităţile au hotărât că orice asigurat, fie că vorbim de adulţi, fie că vorbim de copii, poate beneficia de psihoterapie pe banii statului dacă primeşte trimitere de la medicul specialist.

Este o premieră pentru România, susţin reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România, care au anunţat că, începând cu mai 2015, a crescut tipul de servicii pe care specialiştii le pot oferi în cadrul psihoterapiei. Problema, arată aceştia, e faptul că numărul de şedinţe la care poate participa un pacient este limitat prin lege la trei.

„S-a făcut un pas înainte. Tipul de servicii acordate este unul variat. Dacă anul trecut erau luaţi în calcul cei care sufereau de patologii grave, cum este autismul, acum toţi copiii şi toţi adulţii care au nevoie de psihoterapie au dreptul să o primească gratuit. Din păcate, accesul pacienţilor se face încă greu pentru că nu toţi medicii specialişti sunt dispuşi să îi trimită la psiholog. Medicii sunt mai interesaţi să le dea medicamente”, a explicat Laurenţiu Ştefan, directorul Institutului de Psihologie Judiciară.

52 de lei – suma decontată pe o şedinţă de psihoterapie

Specialistul a explicat că decizia autorităţilor de a deconta, contra sumei de 52 de lei, o şedinţă la psiholog vine în contextul în care tot mai mulţi români suferă de depresie, atacuri de panică sau anxietate, dat fiind climatul social şi problemele financiare cu care aceştia se confruntă.

„Vedem tot mai multe atacuri de panică, tot mai multe depresii din cauza dificultăţilor de tip material cu care se confruntă oamenii. Ele cresc tulburările de tip depresiv. Este o tendinţă mondială a unor vremuri în care omul este foarte solicitat. Trăim într-o lume globalizată, iar unii capotează. Virusul suprasolicitării pluteşte în aer, iar resursele noastre sunt din ce în ce mai scăzute”, a declarat şi profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, instituţia care a militat pentru decontarea serviciilor de psihoterapie.

Şi depresia infantilă este în creştere

Potrivit acestuia, depresia este tot mai frecventă şi în rândul copiilor, în special al celor care au părinţii la muncă în străinătate. „Sunt efecte ale migraţiei şi remigraţiei. Cei mici rămân aici cu bunicii, nu îşi mai întâlnesc părinţii şi ajung să dezvolte fel de fel de probleme. Avem copii cu comportament suicidal, ceea ce nu întâlneam în cazuistica noastră în urmă cu câţiva ani”, a precizat Laurenţiu Ştefan.

La rândul lui, sociologul Mircea Kivu spune că şomajul, care este la cote alarmante în rândul tinerilor, acutizează starea de anxietate a acestora şi de aceea salută măsura luată de autorităţi.

„Societatea contemporană provoacă mult mai mult stres, este o competiţie permanentă cea în care ne aflăm. Şomajul este una dintre cauzele sociale care duc la depresie, o boală al cărei tratament mi se pare firesc să fie decontat. În plus, şomajul este răspândit şi în rândul tinerilor, nu doar în rândul celor trecuţi de 40 de ani, altă categorie afectată de această problemă de sănătate”, a declarat Kivu.

„E nevoie de minimum opt şedinţe, nu sunt suficiente trei“

O altă categorie de persoane cu un risc crescut de a dezvolta depresie sunt pacienţii care suferă de cancer. Concret, neurologii, gastroenterologii sau oncologii se numără printre specialiştii care pot da trimitere pentru psihoterapie.

„Reuşita oricărui tratament este legată puternic de echilibrul psihologic al pacientului. E un lucru îmbucurător că pacientul poate primi psihoterapie gratuit, numărul de şedinţe ar trebui să fie totuşi mai mare”, a completat şi Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

De aceeaşi părere este şi psihologul Mihai Copăceanu, care spune că cele trei şedinţe decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt insuficiente pentru a trata problemele pacientului. Ar fi nevoie de minimum opt asemenea şedinţe, susţine specialistul.

„În trei şedinţe nu ai cum să intervii, e frecţie la picior de lemn, dar e mai bine decât nimic. Alte ţări decontează terapia atât cât durează ea, chiar şi şase luni, dacă aşa stabileşte psihologul”, a subliniat Copăceanu.

Cele mai multe ţări europene decontează psihoterapia

Spre deosebire de România, cele mai multe ţări europene decontează psihoterapia de ani buni, arată specialiştii. De exemplu, englezii au acces la servicii nelimitate de psihoterapie, tot în baza unei trimiteri de la medicul specialist. Decizia a fost luată de autorităţi după ce au făcut mai multe studii de impact şi au ajuns la concluzia că a plăti asiguraţilor serviciile psihologice este un cost eficient.

„În Anglia s-a ajuns la concluzia că o liră pentru psihoterapie ajută la economisirea a 3 lire din costurile sociale care ar exista cu pacientul respectiv, asta pentru că persoanele cu depresie nu mai pot munci la capacitate maximă şi au nevoie de ajutorul celorlalţi”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.

Şi în Germania, psihoterapia este decontată, însă strict pentru anumite probleme de sănătate, cum sunt autismul sau ADHD-ul. „Nemţii decontează punctual, dar o fac de ceva vreme. În alte ţări decontarea se face, însă, imediat, nu etapizat, cum este la noi”, a explicat şi Laurenţiu Ştefan, directorului Institutului de Psihologie Judiciară. Francezii au decis şi ei să îi ajute pe cei care suferă de tulburări psihice, astfel că şi acolo pacienţii pot face psihoterapie pe banii statului.

„Şi la noi ar trebui să se facă nişte studii de impact pentru a vedea cu exactitate care sunt beneficiile. Ideal ar fi ca numărul de şedinţe să fie majorat, trei este prea puţin pentru a rezolva problemele unui pacient”, a conchis Mihai Copăceanu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite