Iohannis: Ideea că aş face lobby pentru o firmă austriacă este o idioţenie totală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că nu-i cunoaşte pe cei de la Holzindustrie şi că este "o idioţenie totală" ideea că el ar face lobby pentru o companie austriacă.

Rugat că comenteze acuzaţiile că ar fi apropiat de compania Holzindustrie Schweighofer, Klaus Iohannis a declarat: „Nu-i cunosc deloc pe aceşti oameni. Şi nu cred că o lege e făcută sau trebuie să fie făcută pentru o companie sau pentru un grup de firme. În acest sens este o idioţenie totală ideea că eu aş face vreun fel de lobby pentru o companie austriacă. Această idee a apărut pe scena politică pentru că eu am origine germană, deci cumva şi austriacă. Nu are nimic de-a face cu realitatea".

În ceea ce priveşte defrişările ilegale, şeful statului a precizat că se dă o luptă între grupuri de lobby în acest scandal. "Problema defrişărilor ilegale există, personal sunt împotrivă, ca preşedinte sunt împotrivă şi m-am exprimat clar în public în acest sens în repetate rânduri. Pe de altă parte, nu trebuie trecut cu vederea faptul că în acest scandal se luptă cel puţin două grupuri de lobby, care încearcă să atragă în această luptă mulţi politicieni. Şi dacă acest lucru nu funcţionează, cum a fost cazul meu, atunci se se lansează o campanie murdară", a subliniat Iohannis.

Referitor la protestele tinerilor faţă de defrişarea pădurilor, preşedintele a afirmat că "această formă de protest civilizat este foarte legitimă". 

Ponta îşi menţine acuzaţiile pe tema Schweighofer

Ponta a afirmat că acuzaţiile sale legate de un sprijin politic pentru firma austriacă Holzindustrie Schweighofer pentru Codul Silvic au vizat doar "o doamnă deputat PNL, fost ministru" şi alţi deputaţi PNL, şi nu s-au referit la persoane din jurul preşedintelui Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, joi dimineaţă, directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta, despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său, cu procesatori de lemn, arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă.

Şeful statului a reacţionat, la Aeroportul Otopeni, la afirmaţia premierului Ponta de miercuri, seara, dintr-o emisiune TV, când a spus că ”lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis” şi că ”are informaţii concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic şi care a fost programată pentru luna iunie”.

Replica preşedintelui Iohannis

”Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui”, a spus şeful statului, înainte de plecarea spre Milano.

El a adăugat că acest lucru este ”surprinzător şi fals”.

”Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, şi nu a existat niciun fel de discuţii, nici cu lobby-işti şi nici măcar cu foşti colegi din PNL, pe această temă”, a mai spus preşedintele. El a continuat: ”Luând act de declaraţiile premierului de aseară, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea premierul, dacă ele se confimă sau nu. Dacă se confimă, să se ia măsurile de urgenţă care se impun, şi dacă nu, premierul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta”.

Marţi, Consiliul Concurenţei a anunţat că a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziţionat de o companie.

Proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marţi în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă.

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe localităţi au fost organizate proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Proiect: Exporturile de buşteni, cherestea şi lemn de foc, blocate până la 31 august. Orice transport va fi însoţit de o licenţă care să specifice provenienţa mărfii

Exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, vor fi suspendate până la 31 august, potrivit unui proiect de ordonaţă de urgenţă lasant în dezbatere publică, sâmbătă, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite