De ce nu se mai face universitate în cea mai mare comună din ţară. Cum ar fi arătat aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din comuna clujeană Floreşti, cea mai mare comună din România, anunţa zilele trecute că proiectul construirii unei universităţi cu circa 10 milioane de euro, proiect al Asociaţiei Creştine Pro Integritate, nu se va mai realiza. Conducerea asociaţiei penticostale a cerut rezilierea contractului. Întrebaţi de ce, preşedintele asociaţiei, Mircea Cirţ, nu a spus decât că s-a renunţat la teren şi ulterior vor comunica mai multe informaţii.

Universitatea anunţată în urmă cu 2 ani că va fi ridicată în comuna clujeană Floreşti, cea mai mare comună din ţară, nu se va mai construi. Motivul? Asociaţia care a venit cu ideea, Asociaţia Creştină Pro Integritate, a anunţat că va rezilia contractul renunţând la ideea construirii campusului. Nu a spus de ce, după cum se poate vedea şi din declaraţia preşedintelui asociaţiei, omul de afaceri din Baia Mare, Mircea Cirţ, dată pentru ”Adevărul”: “Asociaţia Pro Integritate a renunţat la teren chiar dacă au fost cheltuieli cu acesta, iar la momentul potrivit vom comunica mai multe informaţii”.

În urmă cu doi ani, omul de afaceri Mircea Cirţ, din Baia Mare semna, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Pro Integritate (un ONG), un contract cu primăria din comuna clujeană Floreşti prin care urma să se construiască o universitate pe un teren de circa 10 hectare de teren în zona Cetatea Fetei din Floreşti. Proiectul cuprindea ridicarea sediului universitar cu săli de curs, spaţii verzi, teren de sport, dar şi internat pentru studenţi şi profesori. O investiţie de circa 10 milioane de euro.

image
image

Schiţă cu viitorul campus universitar FOTO: rodiagnusdei.wordpress.com

”Universitatea este un proiect la care lucrăm de doi ani, un interval timp în care au fost multe de pregătit, dar ne gândim la această instituţie de mult mai mult timp. (...) Mari universităţi ale lumii au pornit la drum ca universităţi creştine. Iar astăzi, credem că avem nevoie de tineri profesionişti pentru care corectitudinea şi etica să nu fie doar vorbe, ci să se manifeste şi în viaţa profesională, locul în care activitatea lor îi influenţează mult pe cei din jur. Nu vorbim de lucruri complicate, ci de acele valorile morale cu care am crescut, valori fundamentale în viaţa unui om, dar pe care graba zilnică ne poate face să le uităm. Va fi o universitate creştină, dar care nu va discrimina în funcţie de confesiune. Noi suntem interesaţi să investim în primul rând în oameni, în generaţia de mâine, dar nu suntem interesaţi să facem din această universitate un business”, declara Mircea Cirţ, în iunie 2013, într-un interviu acordat pentru ”Adevărul”.

image

Schiţă cu viitorul campus universitar FOTO: rodiagnusdei.wordpress.com 

Din rezilierea contractului, care va avea loc în cursul acestei săptămâni, Primăria Floreşti a câştigat peste 800.000 lei, iar terenul pe care urma să fie ridicată universitatea îi revine de drept.

“Cererea de reziliere a contractului a fost solicitată unilateral de către beneficiar, Asociaţia Creştină Pro Integritate. Motivele eu nu le cunosc, ele ţin de managementul Asociaţiei. Îmi pare rău că această investiţie nu a fost realizată. (...) Revenind la reziliere, pot să vă spun că deja există investitori interesaţi de acel teren, aşa că nu ne facem probleme. Îmi pare rău că nu s-a realizat acest proiect, dar, până la urmă, Floreştiul a avut de câştigat. În conturile primăriei a intra o sumă totală de puţin peste 800.000 lei, aici fiind cuprinsă redevenţa şi taxele aferente autorizaţiei de construire. Iar aceşti bani se regăsesc în investiţiile pe care Primăria Floreşti le-a desfăşurat şi le desfăşoară începând cu 2013”, a declarat, într-un comunicat, zilele trecute, primarul comunei Floreşti, Horia Şulea. 

Floreşti este cea mai mare comună din România şi, potrivit recensământului din 2011, aici trăiesc 22.813 de suflete. În comuna nu există niciun liceu, ci doar şcoli cu clasele I-VIII în satele Floreşti şi Luna de Sus, şi o altă şcoală cu clasele I-IV în satul Tăuţi.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Mircea Cirţ, finanţatorul primei universităţi dintr-o comună: „Avem nevoie de tineri profesionişti pentru care corectitudinea şi etica să nu fie doar vorbe“

Cea mai mare comună din ţară îşi face universitate cu 10 milioane de euro. Cu ajutorul penticostalilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite