DNA face percheziţii la instituţiile care au avizat microhidrocentrala de pe Râul Alb. Anchetă de corupţie după scandalul monstru de la poalele Retezatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţii DNA.
Percheziţii DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziţii la sediile Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, Administraţia Bazinală de Ape Mureş şi Administraţia Geoparcului Dinozaurilor "Ţara Haţegului", într-un dosar care vizează fapte de corupţie.

Procurorii DNA fac, vineri, percheziţii la Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara, Administraţia Bazinală de Ape Mureş şi Administraţia Geoparcului Dinozaurilor "Ţara Haţegului", într-un dosar care vizează fapte de corupţie privind aprobarea construirii de microhidrocentrale pe Râul Alb, informează mediafax.ro.

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 - 2015. În cursul zilei de 29 mai 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 9 locaţii situate în Municipiul Bucureşti şi judeţele: Hunedoara, Mureş şi Cluj, din care 3 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba", a comunicat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Percheziţiile au urmat la câteva zile după scandalul din satul Coroieşti, unde o societatea privată a demarat lucrările de construcţie a unei microhidrocentrale, pe Râul Alb.

Duminică, omul de afaceri Bocea Mihalache a fost călcat cu o maşină de teren de Alin Andrioni, un bărbat din Haţeg care însoţa un grup de activişti de mediu venit să documenteze ce se petrece la locul unde va fi construită o microhidrocentrală.

La scurt timp după sosirea grupului de ecologişti în zona Coroieşti – Râul Alb, a sosit şi Bocea Mihalache, însoţit de alţi cinci bărbaţi. Scandalul s-a iscat instantaneu. Poliţia s-a deplasat la faţa locului şi a aplanat incidentele dintre ecologişti şi apropiaţii investitorului. „Echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului a stabilit faptul că, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane (reprezentanţi ai unui O.N.G. de mediu) pe raza satului Coroeşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei micro-hidrocentrale. Între grupul din care făceau parte reprezentanţii O.N.G.-ului şi alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societăţii comerciale din Deva care intenţionează să construiască micro-hidrocentrala (care, la rândul său era însoţit de mai multe persoane) a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani cât şi un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportaţi la Spitalul Orăşenesc Haţeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Proiect contestat de ecologişti

Lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Alb, din Retezat, au demarat în această primăvară, iar potrivit Agenţiei pentru protecţia Mediului Hunedoara au toate avizele necesare. Sunt contestate însă de activiştii de mediu care susţin că starea ecologică a Râului Alb va scădea. „Valea Râului Alb constituie o „perlă ascunsă” din patrimoniul natural al ţării, fiind o zonă conservată până acum aproape perfect din punct de vedere geomorfologic şi hidromorfologic. De la izvoarele, de la peste 2000 metri, până la aproximativ 780 m altitudine nu există niciun drum de acces, iar pe cursul de apă nu sunt balastiere sau regularizări şi nici măcar nu s-a făcut plutărit în trecut. Valea este importantă şi din punct de vedere ştiinţific şi ar trebui conservată ca etalon”, susţin activiştii de mediu. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor şi pârâurilor de munte devine un amestec de noroi şi piatră, în care orice formă de viaţă dispare.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Război total în Munţii Retezat între un afacerist şi activiştii de mediu: investitorul a fost călcat cu maşina, trei oameni au ajuns în spital

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au demarat ancheta, pentru tentativă de omor, în cazul incidentelor petrecute duminică la poalele Retezatului, pe terenul unde va fi construită o microhidrocentrală. Scandalul s-a soldat cu trei răniţi, iar unul dintre ei, omul peste care Alin Andrioni a dat cu maşina, este în stare gravă.

Scene şocante în Retezat: un activist de mediu a dat cu maşina peste afaceristul care construieşte o microhidrocentrală

Mai mulţi activişti de mediu şi un om de afaceri din Deva care va construi o microhidrocentrală în Retezat, pe Râul Alb, au fost implicaţi astăzi într-un scandal imens. În urma altercaţiei, unul dintre activiştii de mediu a dat cu maşina peste devean. Autorul agresiunii este Alin Andrioni, cel care în urmă cu o săptămână fusese ameninţat cu furca de un primar hunedorean. De asemenea, şi un activist de mediu a fost rănit în incident.

Pădurile Hunedoarei, defrişate ilegal. Peste 130 de transporturi fără avize au fost descoperite prin „Radarul Pădurilor”

Hunedoara se numără printre primele cinci judeţe din ţară în ce priveşte transporturile ilegale de lemne depistate prin „Radarul pădurilor”. În Hunedoara afacerile cu lemne prosperă, iar ariile protejate nu scapă de avântul tăietorilor de păduri.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite