Numirea fostului preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, în funcţia de guvernator al Odessei enervează Moscova şi Tiraspolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a avertizat asupra faptului că provincia ucraineană Odessa, al cărui guvernator este în prezent, se află în linia întâi în lupta împotriva a ceea ce domnia sa numeşte „intervenţia preşedintelui rus Vladimir Putin în estul Ucrainei”, precum şi în prima linie în lupta împotriva corupţiei. Dar numirea lui Saakaşvili a enervat la culme Rusia şi Transnistria.

În primul său interviu important acordat de la data la care a fost numit în funcţia de guvernator al unei regiuni sudice ucrainene, Mihail Saakaşvili a declarat că Odessa şi Georgia au multe lucruri în comun, iar miza este mare pentru Odessa, având în vedere războiul Ucrainei împotriva militanţilor proruşi, relatează corespondenţii BBC.

Noul guvernator al regiunii Odessa, fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat că a renunţat la cetăţenia georgiană, pentru a nu ajunge la închisoare. 

„În acest moment, cetăţenia Georgiei înseamnă pentru mine şase metri pătraţi de celulă… Oare chiar crede cineva că pot alege cei şase metri pătraţi, în detrimentul posibilităţii de a aduce beneficii Ucrainei, Georgiei şi Europei?”, a mai afirmat ex-preşedintele georgian, într-un interviu perntru posturile de televiziune „Rustavi-2″ şi „Imedi”. 

Pe data de 30 mai, Saakaşvili a fost numit şef al Administraţiei Regionale de Stat Odessa, după ce, cu doar câteva ore mai devreme, a primit cetăţenia ucraineană, în urma unui decret semnat de preşedintele Petro Poroşenko. A doua zi, actualul preşedinte al Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, a afirmat că, în opinia sa, un astfel de comportament al lui Saakaşvili este „nepotrivit”. 

În Georgia, Saakaşvili este dat în urmărire, pentru abuz de putere şi corupţie. Pe data de 17 februarie 2015, Procuratura Generală din Georgia a cerut părţii ucrainene să coopereze cu autorităţile georgiene şi să-l extrădeze pe Saakaşvili. Kievul, însă, a respins cererea de extrădare a fostului preşedinte georgian.

Nici Rusiei nu-i cade bine numirea lui Saakaşvili în acest post. Vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezneak, consideră că desemnarea fostului preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în funcţia de guvernator al regiunii Odessa este o provocare la adresa Rusiei.

Oficialul rus a spus că această numire a nemulţumit şi Tiraspolul, insinuând că Saakaşvili şi-ar dori să atace, cu mâna Ucrainei, forţele ruse de pacificare din regiunea transnistreană. 

„În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruşi din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul”, a spus Jelezniak. „Ei au înţeles că nu pot implica Rusia într-un conflict militar şi au început să se uite spre Transnistria. Un nou conflict militar în Transnistria face parte din planul lor de mai mult timp. Dar acolo locuiesc peste 160 de mii de cetăţeni ruşi, plus pacificatorii noştri. Într-o situaţie asemănătoare, Saakaşvili a decis să omoare oameni în 2008. Acum, el nu are nimic de pierdut” , a menţionat vicepreşedintele Dumei ruse.

Şi „ministru” transnistrean de externe, Nina Ştanski, a reacţionat la numirea lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odessa. Într-un interviu pentru televiziunea „RBK” ea a menţionat că numirea lui Saakaşvili „este dureroasă pentru Transnistria” şi că „evenimentele din Ucraina generează efecte periculoase” pentru regiunea transnistreană.

”La ora actuală, accesul mărfurilor, inclusiv a celor de primă necesitate, este blocat în totalitate. Ne putem pomeni cu deficit de alimente din cauza sancţiunilor impuse de Ucraina”, a spus Nina Ştanski. De asemenea, ea s-a declarat îngrijorată de creşterea continuă a numărului militarilor ucraineni în preajma segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Experţii străini sunt la mare căutare acum în Ucraina pentru joburi la nivel înalt în politică şi administraţie. Pentru că vin din afară, se crede că ei sunt neafectaţi de corupţie şi de mentalitatea de clan care au împiedicat în ultimii ani în Ucraina orice tentativă de reformă. Trei ministere-cheie - Economia, Finanţele şi Sănătatea - sunt deja sub conducerea unor specialişti străini. Pentru a putea prelua portofoliile, ei au primit cetăţenia ucraineană. Ei trebuie acum să se dovedească şi capabili de a impune reformele aşteptate.

Fostul preşedinte al Georgiei, Michail Saakaşwili, are misiunea de a impune reforme în noua calitate de guvernator al regiunii Odessa. DW se întreabă dacă modelul aplicat de el în Georgia este potrivit şi pentru Ucraina.

Saakaşvili va avea probleme mari la Odessa, notează DW . Poroşenko l-a ales tocmai pentru a combate corupţia şi nepotismul. Liderul de la Kiev nu a mai avut încredere în vechiul guvernator de la Odessa, Ihor Paliţa. Acesta era considerat un apropiat al oligarhului Ihor Kolomoiski, pe care Poroşenko l-a înlăturat de curând din funcţia de şef al regiunii Dnipropetrovsk. Poroşenko vrea să-şi întărească puterea în sudul Ucrainei prin numirea de guvernatori noi şi loiali lui. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite