Informaticianul gorjean care a refuzat un job la Twitter. Incredibila poveste a lui Bogdan Ţîrcă, tânărul care a revoluţionat tehnologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan s-a întors în România
Bogdan s-a întors în România

Dacă folosiţi aplicaţie twitter pe telefonul mobil şi vă conectaţi cu ajutorul numărului de telefon, trebuie să ştiţi că acest lucru i se datorează informaticianului gorjean Bogdan Ţîrcă, care a urmat, anul trecut, un stagiu de internship la renumita companie americană. A primit o ofertă de angajare, la sediul central din San Francisco, dar a preferat să se întoarcă în România pentru a dezvolta un program destinat tinerilor şi dragostei.

Bogdan a plecat la Twitter în vara anului trecut, după ce a susţinut mai multe teste online şi un interviu telefonic. „Un prieten care fusese la un internship mi-a depus CV-ul la Twitter, iar după o săptămână am fost contactat. A urmat proba interviului. Am vorbit cu un interviator de la Twitter care mi-a dat un anumit lucru de făcut. Vorbeam telefonic şi scriam într-un editor text la care aveau şi ei acces. Trebuia să rezolv câteva probleme de algoritmică, similare cu cele date la liceu, la olimpiadă. A mers bine. Au fost patru teste online şi telefonice. Vor să vadă nu neapărat că eşti capabil să rezolvi o problemă, dar şi modul de abordare şi în care judeci rezolvarea problemei. Am fost acceptat în februaire 2014 şi am fost întrebat când vreau să vin şi le-am spus că în iunie, după ce termin facultatea. Am ajuns în SUA la 1 iulie şi am început activitatea. Am ajuns acolo cu încă doi români, unul dintre ei fiind prietenul care m-a recomandat. Acolo am mai dat peste câţiva români cu trei-patru ani mai mari. Am locuit împreună cu trei români şi la un moment dat ajunsesem şi patru.Avionul, masa la birou şi cazarea au fost suportate de catre companie. Pentru cheltuieli suplimentare aveam şi salariu, care era de câteva mii de dolari. Dacă erai angajat cu drepturi depline, aveai un salariu mai mare şi acţiuni care dublau salariu“, ne relatează Bogdan. 

Înregistrarea cu ajutorul numărului telefonului mobil

Bogdan a reuşit să realizeze un lucru foarte important şi folosit de o mare parte dintre utilizatorii de twitter pe telefoanele mobile: să se înregistreze şi să intre în aplicaţie cu ajutorul numărului de telefon.

„Internship-ul a fost pe o perioadă de trei luni şi managerul turc cu care m-am înţeles foarte bine mi-a propus să mai stau încă trei luni. Am stat puţin pe gânduri, dar până la urmă am acceptat şi am rămas şase luni. Am lucrat la loghin-ul şi signup-ul în aplicaţie cu numărul de telefon. În Wats Up, mijlocul de indentificare al unui user era prin numărul de telefon, dar twitter nu avea asta şi acest lucru a fost proiectul meu de internship. Am făcut înregistrarea pe IPhon-uri şi în a doua parte a internship-ului am făcut acelaşi lucru pe Android. La primul proiect am lucrat aproape singur. Mai primeam sfaturi, dar eram singurul care lucram la loghin şi sign-up, iar în a doua parte am lucrat într-o echipă. Principala modificare pe care am adus-o este că acum un utilizator poate să se înregistreze pe aplicaţia mobilă a twitter cu numărul de telefon. E funcţională şi asta este şi satisfacţia că milioane de oameni îţi folosesc munca 

ne povesteşte Bogdan. 

A refuzat jobul oferit de Twitter

Reprezentanţii Twitter i-au propus să rămână angajat al societăţii, dar Bogdan a refuzat propunerea. Îl speria gândul că s-ar fi aflat la o depărtare aşa de mare de casă şi de oamenii dragi. În schimb, va urma un nou stagiu de internship la sucursala din Londra. „Ei vroiau să mă angajeze full time, dar le-am spus că nu pot, pentru am master-ul de terminat şi le-am propus să mai fac un internship. Mi-au oferit un internshbip în America şi le-am spus că aş prefera în Anglia, pentru că e mai aproape de casă şi vroiam să vizitez. Până la urmă au acceptat şi o să plec la Londra să lucrez“. 

Bogdan

Bogdan încearcă să-şi pună gândurile în ordine şi mai târziu va lua o decizie cu privire la viitorul său. Nu a rămas în SUA şi pentru că îi place viaţa din România. „Încerc să-mi dau sema ce fac în continuare: să continui cu antreprenoriatul meu sau să mă angajez la o companie mare, cum ar fi Google, Facebook. Aceste interneship-uri îmi dau puţin timp de gândire şi posibilitatea de a urma masterul. Am familia şi prietena în România. Am fost puţin speriat de schimbare, chiar dacă oraşul este foarte frumos şi cu oameni foarte talentaţi. Era atât de departe de casă încât mă speria gândul să rămân acolo. Atmosfera nu e una de sărbătoare, aşa cum e în România, unde toată lumea îşi face timp să se distreze şi să petreacă. Acolo, munca e pe primul plan şi oamenii sunt mai serioşi în ceea ce priveşte munca. Era o oarecare monotonie şi viaţa socială, dar viaţa profesională e într-o contionuă mişcare. De acolo răsar toate companiile de care am auzit“, ne spune Bogdan. 

Profesorul care i-a schimbat viaţa

Bogdan a urmat şcoala generală în oraşul Ţicleni, după care a reuşit să fie admis la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“. Aici a avut un profesor foarte bun, care l-a ajutat să înţeleagă informatica. „La generală nu am făcut informatică, dar am făcut la liceu. L-am întâlnit pe domnul profesor Dumitru Tomulescu, care mi-a fost şi diriginte şi dânsul m-a iniţiat. La început, nu am văzut nicio frumuseţe şi nu am înţeles informatica. După o lună, am început să-mi dau drumul. După ce am reuşit s-o înţeleg, mi-a plăcut şi am continuat să muncesc şi cu domnul profesor şi singur. Este foarte important să lucrezi singur. Participând la multe concursuri şi olimpiade, am cunoscut mulţi elevi cu aceleaşi pasiuni ca şi mine. Am păstrat legătura cu ei şi am partricipat cu ei la alte concursuri şi lucram probleme împreună. Mi-a fost de un real ajutor că am avut prieteni cu aceleaşi pasiuni, care nu erau din Gorj, ci din alte oraşe, cum ar fi Vâlcea, Craiova şi Bucureşti“, ne spune informaticianul. 

   

Bogdan

Bogdan a participa la două olimpiade naţionale şi s-a clasat în frunte la toate fazele judeţene. „Am fost la toate olimpiadele judeţene. În clasa a IX-a am luat locul patru, iar în clasa a X-a am ocupat locul I pe judeţ. În clasele a XI-a şi a XII-a am luat locul II. M-am calicat în clasa a X-a şi a XII-a la faza naţională şi la ultima participare am luat medalia de bronz. Am participat la multe concursuri judeţene şi interjudeţene“, ne spune Bogdan Ţîrcă.  

A absolvit Facultatea de Informatică din Bucureşti 

După ce a absolvit liceu, Bogdan a fost admis la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti. Informaticianul gorjean ne mărturiseşte că a învăţat mai multe în timpul liceului decât în facultate. „Am observat un trend printre prietenii mei că nouă ne plăcea informatica şi cam atât. Nu prea avea tangenţe prea mari cu fizică şi locul unde puteai să studiezi informatica era Facultatea de Matematică-Informatică din Bucureşti. Acolo au ales să meargă prietenii mei, care erau mai mari decât mine sau de o seamă cu mine şi acolo m-am îndreptat şi eu. Pot să spun că am învăţat mai multe în liceu decât în facultate la informatică, dar, în schimb, faptul că am avut destul de mult timp liber în facultate m-a ajutat să lucrez pe cont propriu şi să învăţ singur sau cu alţi prieteni“. 

A realizat zece jocuri pe calculator

În primii doi ani de facultate, Bogdan a lucrat pentru un angajator american, pentru care realiza jocuri pentru sistemul Android. La început a fost plătit pentru fiecare joc realizat, dar, pentru că mai erau multe ajustări de făcut, a fost angajat cu salariu fix lunar de 1200 de dolari.

Bogdan

„Lucram ca freelancer pentru un american şi făceam jocuri pentru Android. Am făcut asta timp de aproape doi ani. Aveam un program flexibil şi lucram când vroiam. Realizam un joc cam la o lună şi jumătate. El venea cu ideea jocului pe care vroia să-l fac şi căutam variante în viaţa reală pe care le transformam în jocuri pentru telefon. Am realizat cam zece jocuri. Eram plătit pe proiect, dar eram nemulţumit pentru că erau multe ajustări de făcut după ce terminam jocul şi mai lucram chiar şi două săptămâni. Aşa am stabilit cu el să fiu plătit pe lună. Câştigam în jur de 4000 de lei sau chiar mai mult puţin, în jur de 1200 de dolari. Era un salariu bun. Au fost primii mei bani câştigaţi“, ne povesteşte Bogdan. 

Speră să dea lovitura

Bogdan şi prietenii săi au reuşit să conceapă un program original, prin care o persoană poată intra în contact cu alta care se află în apropierea sa. „În anul III de facultate am fost la un hackaton, un fel de maraton pe programare, în care ai 24 de ore la dispoziţie, într-o sală cu mai mulţi oameni, şi trebuie să scoţi o aplicaţie pe o anumită temă dată de juriu. Am lucrat într-o echipă cu alţi patru prieteni. Hakatonul era susţinut de Google şi m-am clasat pe locul III împreună cu echipa. Cu unul dintre membrii echipei am început să lucrăm la o variaţie a acelei idei de la Hackathon, şi anume wabbit, aşa cum l-am numit, care îţi arată oamenii lângă care treci în viaţa de zi cu zi. De exemplu, te afli la metrou şi vezi o fată drăguţă, dar e mai dificil să comunici cu ea, pentru că există anumite piedici. Ne-am gândit că ce ar fi dacă ai putea s-o vezi pe aplicaţie şi să-i dai măcar un mesaj şi astfel a început Wabbit. Am lucrat cam un an la acest proiect. Am lucrat mai mult de plăcere şi ne gândeam să facem şi bani din asta ulterior“, ne explică Bogdan.  

Caută investitori

Bogdan speră să dea lovitura cu programul conceput de el şi prietenii săi. A lucrat la acest program după ce s-a întors din SUA. „După ce m-am întors din America, în decembrie anul trecut, mi-am dat seama că ideea era bună, dar produsul pe care îl făcusem nu era cel care îl vroiau oamenii. L-am pus pe pauză şi am început să regândim totul şi să venim cu un alt nume. Timp de două săptămâni am regândit totul, am refăcut şi ni s-a mai alăturat un alt băiat, iar acum echipa numără patru persoane. În acest fel s-a născut «Intersect», aceeaşi idee, dar cu o variantă mai îmbunătăţită a Wabbit. Aplicaţia e funcţională, dar e doar pe Android. E obligatoriu ca cele două persoane care intră în contact sau care trec una pe lângă cealaltă să aibă aplicaţia şi apare într-o listă. Poţi să-i dai un singur mesaj ca să nu fie spam, iar dacă răspunde, puteţi conversa. Prin intermediul GPS-ului se poate afla dacă persoana cu care vrei să intri în contact se află în apropierea ta. Aplicaţia caută toate persoanele din jurul locaţiei tale şi astfel reuşim să o identificăm. (...)  Încercăm să strângem o rundă de investiţii de la oameni cu care am interacţionat şi care ar fi dispuşi să investească o anumită sumă de bani în proiectul nostru. Sunt vreo trei oameni interesaţi, care vor să bage între 5.000 şi 10.000 de euro fiecare“, ne explică Bogdan. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite