Evaluarea Naţională 2015. Copiatul la examen, şi mai riscant după introducerea unei reguli noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri este ultima zi în care elevii din clasele a VIII-a se pot înscrie pentru susţinerea examenului la Evaluarea Naţională 2015, care începe luni cu proba la Limba şi Literatura Română. Elevii trebuie să ştie înainte de a intra în sala de examen că începând din acest an au fost introduse câteva noutăţi.

O nouă regulă introdusă la Evaluarea Naţională 2015 îi descurajează şi mai mult pe elevii care intenţionează să copieze la examen. Mai exact, Ministerul Educaţiei a decis ca înregistrarile audio-video din sălile de examen să fie verificate, prin sondaj, după fiecare probă. Regula a fost introdusă şi pentru examenele de Bacalaureat de anul acesta. 

Astfel, metodologia Evaluării Naţionale 2015 prevede ca, "în cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tenative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tenative de fraudă, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din şcoala respectivă".

Mai departe, dacă în urma verificării înregistrărilor se constată nereguli, comisia din şcoala respectivă trebuie să ia măsurile care se impun, ce pot ajunge până la "acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă".

Evaluare Naţională 2015. O nouă programă pentru examen

La Limba şi literatura română, elevii vor trebui să cunoască , obligatoriu, şi speciile literare romanul şi balada, genul dramatic, precum şi propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive.  La Matematică, întreaga programă de examen este concepută diferit de cea existentă până acum, iar accentul cade pe adaptarea limbajului matematic la situaţii concrete.
Noua programă de examen

Programa la Limba şi literatura română prevede ca elevii trebuie să cunoasca „trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere”.

Totodată, şcolarii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţa, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute şi în programa veche. 

În plus faţa de vechea programă de examen, apar şi urmatoarele continuturi, pe care absolvenţii de gimnaziu trebuie să le ştie: „semne de punctuaţie: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul şi virgula, linia de pauză; - semne ortografice: cratima, punctul;„ Amintim că, în ultimii ani, au fost frecvente cerinţele de tipul: "explică rolul virgulei în secvenţa..." / "Explică rolul semnului exclamării în secvenţa..."

Elevilor li se poate cere la examen "redactarea unor texte argumentative (susţinerea preferintelor şi a opiniilor)", se arată în noua programă. [Şi această cerintă este una des întalnită în subiectele ultimilor ani. De exemplu: „Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte în care să-ţi prezinţi opinia despre semnificaţia mesajului...”.

Programa de examen prevede ca elevii trebuie să cunoască pentru Evaluarea Naţională şi „propoziţia subordonata circumstanţială condiţională, concesiva, consecutivă”, care în programa de examen veche nu era menţionată.  

Programa de examen la Matematică este concepută total diferit de programa veche. Noua programă are în vedere adaptarea limbajului matematic la situaţii concrete. Este vorba despre o abordare similara celor din testele internaţionale (de genul PISA).

De altfel, subiectele de examen de la Matematică, din ultimii ani, au fost astfel concepute încât limbajul riguros matematic a fost pe alocuri înlocuit cu situaţii pe care elevii le pot întâlni în viaţa de zi cu zi. În 2014, de exemplu, una dintre cerinţe a fost: "Arătaţi ca lungimea conturului covorului este...", în loc de "calculaţi perimetrul".

Calendar Evaluare Naţională 2015

13 iunie 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015 - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - proba scrisă

23 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă - proba scrisă

24 iunie 2015 - Matematică - proba scrisă

26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)

26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 - 20.00)

27 - 29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite