Renaşterea uneia dintre cele mai frumoase case din Timişoara: casa cu axul de fier de la carul prinţului Eugeniu de Savoya devine centru de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile istorice din zona centrală a Timişoarei încep să capete aspect civilizat. Rând pe rând imobile aflate pe lista de patrimoniu ale oraşului sunt renovate.

Una dintre clădirile patrimoniu ale Timişoarei este ansamblul de imobil care are una dintre faţade spre Piaţa I.C.Brătianu şi cealalt[ spre Tribunal. 

Este cunoscută de timişoreni cu numele de „Casa cu Axul de Fier” sau „Casa cu osia”. 

Este un imobil aflat pe lista de monumente istorice. Ea a fost construită în prima parte a secolului al XIX-lea, după ridicarea bisericii luterane din vecinătate, inaugurată la 27 octombrie 1839. 
 

De aproape patru ani, Casa cu Axul de Fier a fost acoperită de pânza constructorilor. Imobilul a fost dezvelit zilele trecute şi acum poate fi admirată în toată splendoarea ei. Cam aşa ar trebuie să arate clădirile-monument ale Timişoarei, care numără în jur de 14.000. Timişoara este oraşul cu cel mai mare număr de clădiri istorice din România.

În colţul clădirii se află un ax de fier, în lungime de 2,5 metri, care datează din secolul al XVIII-lea. Există o legendă care spune că este osia carului de luptă cu care Eugeniu de Savoya a intrat în Timişoara, în anul 1716, în fruntea armatei imperiale şi i-a alungat pe turci. Poate fi, de asemenea, osia de la un tun.

Casa cu osia FOTO Ştefan Both


 

În anii ’50 a existat pe perete, lângă osie, a existat o tăbliţă pe care scria: „Casa cu axa de fier din secolul al XVIII-lea“. Unii spun că a făcut parte din reclama unei firme de prăvălie din perioada dinaintea unirii Banatului cu România.

Se construieşte un centru de afaceri modern

Întreg ansamblul imobiliar a fost achiziţionat de o firmă din Timişoara, care construieşte un centru de afaceri. 

Casa cu ax înainte şi după renovare

„Vrem să devenim un lider local, recunoscut regional şi naţional, pentru activităţi profesionale specifice serviciilor oferite de un Centru de Afaceri, la cele mai înalte standarde occidentale. Se vor creea 46 de noi locuri de muncă permanente şi vom furniza de servicii de excelenţă. Se vor dezvolta structuri inovative, flexibile, bazate pe infrastructură de înaltă tehnologie şi de IT. Obiectul de activitate al acestui centru îl constituie inchirierea de spaţii pentru birouri pentru sprijinirea IMM, valorificarea resurselor locale, îmbunătătirea mediului de afaceri, precum si a infrastructurii de bază necesară dezvoltării de afaceri comerciale”, susţin iniţiatorii proiectului. 



Centrul de afaceri va avea în componenţă: un sediu administrativ (subsol, parter, 2 etaje şi mansardă) ce va asigura o funcţionalitate completa. Sediul administrativ va dispune de: birouri firme; camere cu destinaţie tehnică (ex. centrala termica, servere, centrala telefonica, camera trolii); grupuri sanitare; sala de servire a mesei, spatii depozitare si servicii; lifturi. 


 

Casa cu osia de fier FOTO Ştefan Both
Casa cu osia FOTO Ştefan Both

Schimbarea de destinaţie a clădirii din spaţii pentru locuire în spaţii pentru birouri

Clădirea se va restaura şi refuncţionaliza din imobil de locuinţe în imobil de birouri şi la subsolul dinspre stradă se va amenaja sala de mese. Subsolul din spatele curţii va fi subsol tehnic, el având o înălţime mai joasă.

„Schimbarea de destinaţie a clădirii din spaţii pentru locuire în spaţii pentru birouri  conduce  la: modificări de spaţiu, realizarea unor scări noi de acces, mansardarea celor trei corpuri de cladire ce alcătuiesc ansamblul, subzidirea fundaţiilor. Intervenţiile structurale necesare mansardării corpurilor clădirii sunt majore atât tehnic cât şi financiar”, mai spun reprezentanţii investitorilor. Proiectul întocmit pentru finanţare europeană. 


 

Casa cu osia FOTO Ştefan Both

În curte, se va amplasa un lift exterior de sticlă, în zona casei de scară principale (scara rotundă). 

Citiţi şi:

FOTO Povestea celei mai discrete biserici din Timişoara. A apărut datorită toleranţei Împăratului Iosif al II-lea

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

FOTO Misterioasa curte a lutheranilor din Timişoara păstrează aerul începutului de secol XIX

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite