Drama ascunsă sub eticheta hainelor de marcă. Muncitoare nevoite să poarte scutece ca să nu meargă la toaletă şi ameninţări din partea patronilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femei care produc haine la o Maquila din Salvador/FOTO www.ipsnoticias.net
Femei care produc haine la o Maquila din Salvador/FOTO www.ipsnoticias.net

Sclavia modernă este din păcate o realitate în ţările din lumea a treia, cum ar fi Salvador, Honduras sau în unele state din Asia. Au existat însă şi cazuri în care sindicatele au sesizat abateri grave de la condiţiile decente de muncă şi în România.

Horia Niţă, reprezentant Cartel Alfa, spune că a primit o reclamaţie de la o membră de sindicat care prezenta situaţia dramatică a muncitoarelor dintr-o fabrică din Iaşi. Potrivit acesteia, muncitoarele nu aveau voie să meargă la toaletă în timpul programului şi erau nevoite să poarte scutece.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane, în parteneriat cu Equipo de Investigation Laboral din Salvador, fundaţie care militează pentru drepturile muncitorilor din fabrici. Din cauza problemelor pe care organizaţia le are cu autorităţile locale, singura metodă prin care pot fi făcute anchete la fabricile de textile din Salvador este prin infiltrarea unor muncitoare sub acoperire.

Cum se manifestă sclavia modernă

Sclavia modernă presupune angajarea unor muncitori necalificaţi, care lucrează pe salarii extrem de mici, dar şi abateri grave de la asigurarea unor condiţii decente de muncă. Astfel, aceşti angajaţi sunt nevoiţi să lucreze inclusiv ore suplimentare, nu au acces la servicii medicale şi nici dreptul de a merge la toaletă în timpul programului de lucru, spune Sergio Chavez, militant pentru drepturile muncitorilor, fondatorul Equipo de Investigation Labora.

fabrici de textile din salvador

(O zi de muncă la o Maquila din Guatemala/ FOTO www.ipsnews.net)

În fabricile de textile din Salvador muncesc aproximativ 72.000 de femei, care trăiesc la limita sărăciei şi cu greu îşi pot întreţine familiile. Aceste fabrici de textile produc îmbrăcăminte sportivă pentru companii multinaţionale celebre, iar toate produsele sunt destinate exportului în Canada şi SUA. Fabricile de textile se numesc Maquilas, iar muncitorii de aici au cel mai mic salariu din ţară: numai 210 dolari brut, adică 189 dolari net. În România, salariul minin brut garantat va fi de la 1 iulie echivalentul a 262 dolari.

Maquilas sunt scutite de taxe şi impozite, inclusiv de TVA. Muncitorii necalificaţi care lucrează aici, în proporţie de 80% femei, produc haine în serie, iar asta înseamnă că execută continuu numai una sau două operaţiuni, o activitate extrem de monotonă, care în timp le afectează sănătatea. În fiecare zi au o normă de producţie, iar orice abatere este aspru sancţionată. Pentru a nu pierde timpul mergând la toaletă în timpul programului, întârzind astfel linia de producţie, femeile preferă să nu mai bea lichide, ajungând astfel să se îmbolnăvească de rinichi, spune Sergio Chavez.

fabrici de textile din salvador

(Muncitoare într-o fabrică de textile din Honduras/FOTO www.theprisma.co.uk)

Câştigul companiilor multinaţionale, care folosesc această forţă de muncă ieftină, este uriaş, de sute de milioane de dolari anual. De exemplu, o croitoreasă din Salvador primeşte numai 18 cenţi pentru un tricou pe care îl face, tricou care se va vinde cu peste 30 de dolari. Muncitoarele lucrează pentru companii de renume, printre care Nike, Adidas, Puma, Lacoste, precizează Sergio Chavez.

Din păcate, preţurile mari cu care sunt vândute în străinătate aceste haine de marcă nu garantează condiţii mai bune de muncă pentru muncitorii care le produc, nici salarii decente. Controalele de audit care se fac periodic la Maquilas sunt anunţate din timp, iar angajatorii iau măsurile necesare pentru ca totul să pară în ordine, ameninţând de asemenea muncitoarele că dacă se vor plânge vor fi concediate şi cu greu îşi vor găsi un alt loc de muncă.

O situaţie similară este întâlnită şi în Asia, unde drama muncitorilor din fabricile Apple din China este cunoscută de mult timp. Muncitorii care produc aici telefoanele iPhone sunt nevoiţi să lucreze în ture de 12-18 ore, chiar şi câte 18 zile la rând. Cazurile unor muncitori care au murit de epuizare sau care s-au sinucis la muncă au fost dezbătute intens în presa internaţională.

muncitori la foxconn

(Angajaţi care produc iPhone la fabrica Foxconn din China/FOTO Mashable)

Cel mai cunoscut caz este al muncitori de la Foxconn, principalul furnizor de produse al companiei Apple, din China. În anul 2010, 14 angajaţi s-au sinucis aici. Şi la Foxconn, ca şi în Maquilas din Salvador, durerosul adevăr iese la lumină doar în urma unor anchete făcute sub acoperire. În China şi Indonezia, pe lângă produsele Apple, muncitori plătiţi cu salarii minime lucrează şi în fabricile care produc încălţăminte sportivă pentru companii celebre.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite