Spionul rus care trăieşte în sărăcie în SUA: „Să nu aveţi încredere în guvernul american pentru că minte, nu are niciun sens să cooperezi cu ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janosh Neumann, spionul rus care trăieşte sărac în SUA FOTO The Guardian
Janosh Neumann, spionul rus care trăieşte sărac în SUA FOTO The Guardian

După ce a dezertat din serviciile de securitate ruse (FSB), Janosh Neumann se aştepta la o viaţă de huzur în Danemarca sau Elveţia, cu milioane de dolari în bancă. Însă socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg: el a ajuns să locuiască în statul american Oregon şi abia o duce de zi pe alta, fiind şomer. Din moment în moment aşteaptă să-i bată la uşă serviciul de imigraţie.

Am păţit-o pentru că am avut încredere în FBI“, a mărturisit Janosh Neumann pentru „The Guardian“, vorbind despre deciziile sale. „Să nu aveţi încredere în nimic ce are legătură cu guvernul american pentru că minte. Promit ceva şi apoi nu se mai ţin de promisiune. Nu are niciun sens să cooperezi cu ei“, explică Neumann.

Janosh Neumann locuieşte în SUA încă din 2008, după ce a început să coopereze cu Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI), în speranţa că va ajunge la un acord care să-i permită lui şi soţiei sale să se mute în Europa şi să-şi ia viaţa de la capăt. După aproape şapte ani, cei doi încă locuiesc în SUA şi nu ştiu cum îşi vor plăti facturile, notează „Business Insider“.

Spion pentru FSB şi angajat al mafiei ruse

Janosh Neumann, cunoscut în Rusia sub numele de Alexei Artamonov, a lucrat pentru FSB timp de zece ani, înainte de a-şi lua o slujbă la o bancă moscovită, Kreditimpeks, unde a fost implicat în numeroase operaţiuni de spălare de bani pentru bande criminale.

După o afacere care nu s-a încheiat într-un mod fericit, tatăl lui Janosh, un fost ofiţer KGB, l-a îndemnat să se împuşte, „dacă nu, o vor face ei“. Acesta a fost momentul când Neumann a decis să fugă din Rusia.

Cum a devenit Janosh „trădător de ţară“

Împreună cu soţia sa Victoria, el a fugit în Republica Dominicană, una dintre puţinele opţiuni pe care le avea cu paşaport rusesc. Ei au fugit cu intenţia de a dispărea, iar decizia de a dezerta propriu-zis a venit după ce s-au gândit mai bine. „E un pas greu de făcut. Noi am slujit o singură ţară – Rusia. Imediat după ce am luat decizia de a aborda oficialii americani, am devenit trădători de ţară. Nu ne putem întoarce acasă. I-am trădat pe toţi cei care aveau încredere în noi“, declară Janosh Neumann pentru „The Guardian“.

Neuman s-a dus la ambasada americană din Santo Domingo. Acolo a spus oficialilor din CIA totul despre trecutul său şi despre familia lui. El a recunoscut că a luat mită ca angajat al FSB şi că a fost recrutat de bancă pentru contactele pe care le avea în serviciile secrete ruse.

Discuţia cu agenţii CIA a devenit din ce în ce mai detaliată. La un moment dat, povesteşte Neuman, i-au spus că îl mută în Puerto Rico, din motive de siguranţă.

Pasaportul lui Janosh Neumann

Documentele lui Janosh Neumann reţinute de americani FOTO The Guardian

Cum trăieşte spionul rus în SUA

Într-un final, Janosh şi soţia lui Victoria au ajuns în Virgina, SUA, unde CIA şi FBI le-ar fi promis o viaţă mai bună. Potrivit fostului spion, FBI le-a spus că nu vor primi cei 1,8 milioane de dolari la care se aşteptau, dar că vor primi 300.000 de dolari şi vor semna un contract potrivit căruia vor primi 3.500 de dolari pe lună pentru servicii oferite biroului.

Parte din contractul semnat cu FBI de Janosh Neumann FOTO The Guardian

A urmat o degradare treptată a relaţiilor cu FBI. Oficialii americani i-a considerat aroganţi şi au început să se îndoiască de spusele lor. Neumann spune că a început să-i preseze pe cei de la FBI să-i ofere măcar o identitate americană, pentru că paşapoartele promise nu s-au materializat.

(Parte din contractul semnat de Janosh Neumann cu FBI - FOTO The Guardian)

După cinci ani, FBI a reziliat contractul, fapt care a dus la terminarea vizelor celor doi şi incapacitatea de a se angaja. Janosh şi Victoria au fost nevoiţi să plece din apartamentul lor şi acum se bazează pe slujbe cu jumătate de normă şi pe împrumuturi de la prieteni.

După ce ani întregi cei doi au încercat să-şi obţină paşapoartele şi diplomele, cei doi au renunţat. Neumann a angajat un avocat care a depus o scrisoare de intenţie pentru a da în judecată CIA, Departamentul Securităţii Naţionale şi serviciul de imigraţie.

Victoria, soţia lui Neumann, a declarat pentru „The Guardian“ că regretă că a plecat din Moscova, nu neapărat că a apelat la autorităţile americane. „Pentru mine, greşeala a fost plecarea din Moscova. Este o diferenţă uriaşă între motivele plecării mele şi cele ale lui. Eu am plecat pentru el, nu pentru că eram nevoită. Însă nu ne putem întoarce“, a mărturisit Victoria.

Deşi este puţin probabil ca cei doi să fie deportaţi în Rusia, nici în SUA nu au cine ştie ce viaţă. Tot ce pot face acum este să spere că, în urma procesului intentat, FBI să le dea înapoi paşapoartele, înainte ca la uşa lor să bată serviciul de imigraţie, conchide „Business Insider“.

Spionul rus Janosh Neuman

Janosh şi Victoria Neumann, înainte de a părăsi Moscova FOTO The Guardian

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite