De ce este indicat să cerem o a doua opinie medicală atunci când primim un diagnostic grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce este important să ceri a doua opinie atunci când te confrunţi cu un diagnostic graf. FOTO: Arhivă
De ce este important să ceri a doua opinie atunci când te confrunţi cu un diagnostic graf. FOTO: Arhivă

Persoanele care se confruntă cu o stare dificilă de sănătate  au în general nevoie să confirme că diagnosticul pus de primul medic este corect.

Astfel, aceste persoane au nevoie de asistenţa celor mai experimentaţi medici specialişti, mai ales atunci când alegerea celei mai bune metode de tratament este complicată şi riscantă. Serviciul de second opinion înseamnă consultarea unui alt medic specialist în vederea confirmării diagnosticului iniţial, în special când pacientul se confruntă cu o problemă medicală complicată şi are nevoie de un tratament adecvat şi de informaţii complete.

Când apelează un pacient la second opinion

De regulă, persoanele care caută o a doua părere medicală au primit un diagnostic critic (spre exemplu cancer) sau o recomandare recomandare de tratament ce implică intervenţii invazive.

De asemenea, un second opinion este recomandat tuturor persoanelor care au îndoieli în ceea ce priveşte diagnosticul primit sau tratamentul actual şi, în acelaşi timp, îşi doresc un pachet complet de informaţii în ceea ce priveşte starea lor şi metodele alternative de tratament, cât mai puţin invazive.

De ce aleg aleg pacienţii second opinion

Consultarea unui al doilea specialist poate conferi siguranţa unui diagnostic corect şi a unei metode de tratament potrivite. În mod adiţional, serviciul de second opinion accelerează şi simplifică accesul la un medic specialist potrivit fiecărui caz în parte.

În acest fel, pacientul beneficiază de înţelegerea deplină a situaţiei sale medicale, de o evaluare a planului de tratament şi de posibilitatea obţinerii unor alternative de tratare sau abordări medicale, acompaniate fiecare de costurile aferente.

Care este pericolul informării pe internet asupra diagnosticului

Pericolul constă în faptul că pacientul poate presupune că diagnosticul este greşit deoarece informaţia transmisă pe diferite site-uri nu este actualizată cu informaţii la zi, iar tratamentul recomandat acolo poate să nu corespundă cu forma bolii sau etapa în care se află boala pe care o are pacientul.

Există de asemenea boli care seamănă între ele, iar medicul, spre deosebire de pacient, datorită experienţei profesionale, poate face diferenţa între acestea şi poate recomanda tratamentul adecvat.

Există şi posibilitatea ca pacientul să nu observe anumite simptome sau manifestări şi să nu îşi dea seama, din cauza lipsei de pregătire, de anumiţi factori declanşatori sau manifestări ale bolii.

Declaraţia unui medic care a primit un pacient diagnosticat grav şi datorită second opinion a rezultat că diagnosticul nu era unul atât de înfiorător sau existau soluţii ca pacientul să aibă în continuare o viaţă normală.

”Îmi amintesc că am avut un pacient în vârstă de 42 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative, care în urma unui check-up general al stării de sănătate, a descoperit o tumoră renală. Pacientului i s-a recomandat un consult urologic. În urma acestui consult, i s-a recomandat efectuarea unei intervenţii chirurgicale care presupunea înlăturarea completă a rinichiului drept.

Pacientul a dorit şi o a doua opinie referitor la recomandarea medicului urolog şi aşa a ajuns la Intermedicas. În urma evaluării documentaţiei, echipa Intermedicas decide oportună opinia mea. Prima mea evaluare, după ce am primit dosarul pe mail, în Germania, a arătat că pacientul avea o formaţiune relativ bine delimitată la nivelul parechimului renal drept, cu aspect imagistic ce pleda mai degrabă pentru o tumoră benignă, şi am recomandat înlăturarea laparoscopică cu prezervarea rinichiului.

Pacientul a fost încântat de răspunsul primit, a venit la o consultaţie şi, în urma discuţiilor purtate, am stabilit programarea operaţiei. Pacientul a venit la München, în clinica unde eu operez alături de Dr. Eck şi Prof. Alfons Hoffsteter. Am practicat cura chirurgicală laparoscopică fără niciun fel de complicaţii, pacientul a fost spitalizat patru zile pentru monitorizare.

Cel mai important este că tumora a fost înlăturată printr-o metodă minim invazivă, pacientul şi-a păstrat rinichiul şi acum duce o viata normală. La revenirea în ţară, acesta a fost preluat de către echipa Intermedicas, cu care eu ţin permanent legătura pentru monitorizarea pacienţilor mei. În plus acesta vine regulat la consult, când eu sunt în ţară pentru consultaţii”, a declarat dr. Georg Gusbeth, medic urolog.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite