De ce tace Patriarhul Dănuţ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
L-am auzit pe Patriarhul cum condamna femeile că fac avorturi, dar nu l-am auzit niciodată, repet niciodată, comentând, criticând situaţia violurilor
L-am auzit pe Patriarhul cum condamna femeile că fac avorturi, dar nu l-am auzit niciodată, repet niciodată, comentând, criticând situaţia violurilor

Am citit în comunicatul de presă trimis de Biroul de Presă al Patriarhiei următoarele: „Prea Fericitul Părinte Patriarh a aflat cu tristeţe încă din noiembrie 2014 despre cele întâmplate la Vaslui.

Deoarece Prea Fericirea Sa se îngrijeşte pentru sufletul fiecărui creştin şi deci al întregii Biserici Ortodoxe şi cunoscând că judeţul Vaslui este pe primul loci în ţară la numărul de violuri (110 în 2012), agresiuni sexuale şi fizice, a convocat de urgenţă Sfântul Sinod (aflat în vacanţă) şi a dezbătut cu înalţii ierarhi situaţia sufletelor creştineşti. A discutat în special cu episcopul locului şi a stabilit ca o comisie din cei mai abili preoţi duhovnici să se prezinte în localităţile din Vaslui şi să ofere spovedanie, îngrijire şi milă duhovnicească atât fetei, familiei fetei violate cât şi familiilor celor 7 tineri acuzaţi de viol. Şederea lor acolo va însemna un sprijin pentru comunitate. Mai mult, Prea Fericirea Sa, cu toate că se află la malul mării la Mănăstirea Techirghil (Constanţa), a dispus înfiinţarea un departament numit „ Departamentul BOR contra violurilor şi abuzurilor sexuale” sub directa Sa conducere, format din mitropoliţi şi episcopi şi specialişti laici care să se ocupe pe viitor de prevenirea violurilor din România...” 

De fapt, un astfel de comunicat de presă nu există. În aceste zile Dănuţ are alte preocupări personale. Este la mare, la plajă (la 2 km de Eforie Nord), oficial s-a anunţat că este la mănăstirea Techirghiol „pentru a evalua lucrările de pictură şi reamenajare”, mănăstire care aparţine direct de Patriarhie, adică reşedinţă de protocol, de vară. Nu-i rău. Pentru că tocmai astăzi, 22 iulie, Patriarhul îşi sărbătoreşte ziua de naştere, 64 de ani, după ce luni şi-a sărbătorită pe cea a numelui - merită o vacanţă...

Tot din comunicat aflăm că mesajele de felicitare cu ocazia aniversării zilei de naştere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (22 iulie) pot fi înmânate direct la secretariatul Resedinţei patriarhale din Bucureşti sau trimise la adresa de e-mail: cabinet.patriarhal@patriarhia.ro ori la numărul de fax: 021.406.71.62. Deci, cine doreşte…să felicite…

Totuşi, am aflat ceva din gura Patriarhului, în luna iunie a.c., dar nu despre bărbaţi, ci despre femei. L-am auzit cum condamna femeile că fac avorturi, dar nu l-am auzit niciodată, repet niciodată, comentând, criticând situaţia violurilor, a violenţei domestice sau a traficului de persoane. Că, Doamne iartă-mă, la acest capitol suntem pe primele locuri în Europa. Chiar nu poţi fi ignorant la maximum.

Nu l-am auzit condamnând vreun bărbat care-şi loveşte femeia sau care o abuzează sexual sub influenţa alcoolului în mod repetat, iar ea în taină şi în suferinţă recurge la avort. Cunoaşte oare domnia sa traumele unei femei violate sau se limitează la a înfiera şi atât?

Ce ignoră şi n-ar trebui!

Ce ignoră Patriarhul este că tinerii din Văleni au studiat, probabil, 8 ani de zile religia în şcoală. Şi cunoaştem că Vasluiul chiar este un judet cu un grad ridicat de religiozitate şi pietate creştină. Unii probabil au făcut religie şi la liceu şi oare ce au învăţat ei acolo? Care de fapt a fost rolul religiei, într-o comunitate religioasă, într-un judeţ şi într-o ţară religioasă majoritar? Cum se explică acest paradox?

Ce ignoră Patriarhul şi episcopul locului (Corneliu) este că acest viol s-a petrecut într-un sat care se află la 25 de minute apropiere de Tanacu, de nefericitul caz de omucidere al călugăriţei Irina Corogeanu.

Am aflat că episcopul responsabil de Vaslui, Corneliu, a fost zilele trecute în zonă, dar la Gara Banca, la 50 km distanţa de satul unde s-a produs violul pentru a sfinţi o biserică (alt chef, alte cadouri şi plocoane), dar nu am aflat dacă a mers şi acel sat prăpădit?

Ora de religie

Patriarhul a tunat şi fulgerat pentru orele de religie de la clasa pregătitoare, deci de la 6 ani şi până la liceu (la 18 ani), deci 13 ani de religie non-stop. Şi iată ce rezultate. Din şapte creştini, care au fost chemaţi pe rând, timp de 5 ore, niciunul nu a zis „Stop, fraţilor, ce faceţi este păcat strigător la cer”. Unde este conştiinţa creştinului, morala, educaţia religioasă? Ba chiar auzirăm că unii frecventau biserica. Care este eficienţa acestor ore de religie?  

Patriarhul a dat târcoale PSD-ului de fiecare dată şi a încheiat parteneriate cu fiecare Minister al Educaţiei în acest sens, ba la final a felicitat pe cei care au sprijinit religia în şcoli, i-a invitat la el la Palat, inclusiv pe dl ministru, însă niciodată nu a încheiat un parteneriat cu Ministerul Muncii şi Familiei, Ministerul de Interne sau  Ministerul de Externe pentru a combate violurile şi violenţa domestică.  De ce? Pentru că nu îl interesează.

De ce am adăugat Ministerul de Externe, dintr-un argument real, dur, trist, necesar şi umilitor: milioanele de români din străinătate se adună şi sunt îngrijiţi de biserica ortodoxă, dar pe lângă aceste milioane de români, care construiesc şi finanţează biserici in Spania, Italia, Germania, Anglia etc, există şi mii de românce care sunt traficate şi obligate să se prostitueze pe străzile şi şoselele din diaspora. Sau ele nu aparţin BOR-ului, domnule patriarh?

Ce ignoră Patriarhul: că alţi creştini, minoritari în România, au luat atitudine. Un pastor baptist din Timişoara Samuel Tuţac declara: „Nu ne putem permite să tăcem, nici să ne lăsăm copleşiţi de corectitudinea politică. În România, o ţară în care oamenii se declară creştini, aproape 100%, o tânără de 18 ani a fost violată şi batjocorită de 7 «creştini», care motivează acum că doar au dorit să-i facă o surpriză. Este inadmisibil, barbar, ruşinos, sfidător, ceea ce au făcut aceşti 7 «creştini»

Culmea, pastorul baptist vorbeşte în numele ortodocşilor, majoritari. Şeful BOR, al ortodocşilor, tace. Iată lecţia ta, Dănuţ!

Dacă ne uităm dincolo de graniţele ţării vă ofer un singur contraexemplu: Biserica Catolică în America.

Am regăsit la Biserica Catolică din America acţiuni contra violenţei sexuale încă din 1992. Într-un raport anual din 2008 citesc acţiuni precum formare pentru preoţi, safe housing, consiliere victime, programe de intervenţie pentru abuzatori, grupuri de suport pentru victime, grupuri de advocacy, parteneriate cu ong-uri, telefon pentru situaţii de criză etc. Doar o episcopie avea şase centre specializate în oferirea de consiliere pentru victime.

Deci, când voi vedea că la Vaslui în şase parohii există centre specializate pentru consilierea victimelor, că BOR oferă sprijin victimelor, că are case de protecţie a victimelor, când voi vedea la Trinitas TV campanii contra violenţei domestice şi că statistic BOR are programe eficiente pe plan naţional şi internaţional, căci a investit 500 de mii de euro în acestea de mai sus, atunci o să înţeleg rolul BOR pentru viaţa românilor şi necesitatea Catedralei Mântuirii Neamului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite