Muzeu de ultimă generaţie, unic în România, în Piatra Craiului. Dioramele acţionate prin simpla mişcare a corpului şi proiecţiile 3D vor fi marile atracţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul este amplasat la ieşirea din Zărneşti spre Plaiul Foii. Va fi finalizat în toamnă, iar vizitatorii vor avea parte de holograme spectaculoase, proiecţii 3D, dar şi o peşteră în miniatură. Investiţia se ridică la 7,7 milioane de lei, dintre care 6,37 de milioane dunt bani europeni.

Muzeul va fi unic în România, cu un design futurist şi cu tehnică de ultimă generaţie. „Vom folosi tehnică modernă, care este iubită mai ales de copii. Ne dorim ca totul să fie interactiv şi să putem updata mereu informaţiile, imaginile şi proiecţiile video. Vom veni mereu cu ceva nou pentru că ne dorim ca turiştii să găsească mereu ceva de descoperit, să nu fie un muzeu pe care să îl vizitezi odată şi gata. Am finalizat proiectarea, iar acum începe execuţia. Până la finele anului 2015 va fi cu siguranţă finalizat, dar noi ne dorim ca totul să fie gata în octombrie sau noiembrie“, ne-a declarat Mircea Vergheluţ, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului.

image

Muzeu spectaculos

Interiorul muzeului va fi unul spectaculos şi unic în România. Va fi o rampă care urcă de la parter la etaj . Va fi o machetă a Pietrei Craiului şi o pasarelă pe care turiştii vor putea urca pentru a o admira de sus ca şi cum ar fi pe munte la înălţime. De asemenea pe pasarelă vor fi proiectate imagini din Piatra Craiului, informaţii geologice şi despre habitat, dar şi traseele turistice. Totul va fi cu o comanda touch screen.

O atracţie majoră va fi cu siguranţă şi secţiunea cu diorame. Acesta este una specială şi nu va fi nevoie nici măcar de o atingere pentru a vedea informaţiile. Turistul se va aşeza în faţa lor şi ca controla meniul doar prin mişcarea mâinilor. Una dintre diorame va prezenta ariile protejate din România, iar celelalte vor avea informaţii despre flora şi fauna din Piatra Craiului, dar şi o secţiune despre insecte. Va mai fi amenajată şi o stână artificială pentru ca vizitatorii să vadă cum arată pe interior, dar şi o peşteră artificială unde vor fi lilieci şi alte insecte care trăiesc în acest mediu.

Patru noi trasee turistice

În Piatra Craiului au fost finalizate în primăvară patru noi trasee turistice şi se va amenaja şi un centru de informare pentru turişti. De asemenea turiştii vor primi şi ghiduri ale traseelor, hărţi şi informaţii despre flora şi fauna din rezervaţie. Pe fiecare traseu se va amenaja şi câte un infochioşc, dar şi foişoare pentru relaxare.

Traseul nr.1 porneşte din partea nord-estică a parcului, de la Centrul de Vizitare al PNPC din Zărneşti, străbate o fâneaţă bogată în specii, apoi urcă spre Valea Crăpăturii, mărginită de habitate de stâncării până în Şaua Crăpăturii. De aici turiştii se pot îndrepta spre Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 6,4 km.

image

Traseul nr. 2 porneşte de pe Valea Râului Mare, pătrunde în Cheile Zărneştilor şi apoi străbate pădurea până la Cabana Curmătura, care constituie prilejul unui popas. De aici, vizitatorii vor urca spre vârful Piatra Mică, zonă cu o mare deschidere, un bun prilej pentru observarea zonei subalpine precum şi a peisajului parcului. În continuare, traseul coboară spre Poiana Zănoaga şi revine la Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 10,7 km.

Traseul nr. 3 porneşte din zona de sud a parcului, din localitatea Sătic (judeţul Argeş), urmând Valea Dragoslovenilor până la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului. De aici vizitatorul urcă prin pădure ajungând la Cerdacul Stanciului, o formaţiune exocarstică spectaculoasă. De aici vizitatorul se va putea întoarce la cabana Garofiţa Pietrei Craiului. Traseul are o lungime de aproximativ 6,1 km.

Traseul nr. 4 porneşte din Dâmbovicioara (judeţul Argeş), traversând cheile Dâmbovicioarei unde este localizată şi cunoscuta Peştera Dâmbovicioara, urmând Valea Brustureţului până la cabana Brustureţ. De aici traseul urcă prin pădure, ajungând la refugiul Grind, situat la începutul urcuşului spre vârful La Om (Piscul Baciului), apoi vizitatorii mai bine antrenaţi pot urca spre vârful La Om pentru a observa zona subalpină şi alpină.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite