Raportul „Rusia, prinsă asupra faptului“. Probele privind intervenţia militară rusă în Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia

Am primit, vineri, prin mijlocirea Fundaţiei Wilfrid Martens, varianta revizuită şi completată la zi a unui raport publicat iniţial în limba cehă, foarte de curând, de European Values Think Tank sub semnătura lui Adam Čech  şi Jakub Janda.

Este vorba despre o analiză profesionistă, specifică analiştilor de informaţii militare, a tipurilor de armament care au fost folosite în regiunea ucraineană Donbas. Este un document credibil prin precizia detaliilor care susţin o argumentare care, cu siguranţă, va fi reluată şi folosită curând în organizaţiile internaţionale în susţinerea menţinerii şi amplificărilor sancţiunilor occidentale împotriva Federaţiei Ruse. Reproducem în continuare, fără comentarii (căci ar fi absolut inutile) principalele elemente ale raportului. Concluzia sa, pe care o redăm în întregime, este extrem de gravă şi vorbeşte fără echivoc de o invazie a Rusiei în Ucraina, cu probe, date, înregistrări video, mărturii din surse deschise şi din cele militare. Pentru prima oară, sunt reunite mărturii la care cititorul poate avea acces direct, sursele fiind indicate şi constituind, de fiecare dată, o deschidere spre materialul video sau fotografiile iniţiale, ceea ce reduce la minimum riscul de interpretări.

"Am început prin a ne concentra asupra dezvoltării flotilei militare de transport a separatiştilor pe durata conflictului. Folsind înregistrările video difuzate pe You Tube şi VKontakte, am analizat flotila de transport existentă înainte şi după 12 iunie 2012, atunci când Ucraina a acuzat pentru prima dată Rusia de a-i aproziviona cu blindate pe separatişti. Am analizat apoi rapoartele de observaţie a vehiculelor militare de care dispun separatiştii şi pe care armata regulată ucrainiană nu le are în dotare".

Harta Rusia Ucraina

Drone ruseşti deasupra Ucrainei

Au existat cu certitudine, notează autorii raportului, din moment ce, la nivelul anului 2014, există 8 cazuri confirmate de doborâre a unor drone militare ruseşti desupra teritoriului ucrainean:

  • 30 mai - avion militar fără pilot  (UAV)tip Orlan-10
  •  1 iulie, un avion fără fără pilot doboară o dronă tip Tachion
  • pe 13 şi 18 iulie, au fost doborâte alte UAV tip Orlan-10
  • pe 23 iulie este doborâtă o dronă tip Granat-1
  • în aceeaşi, este doborâtă şi o dronă de tip Zastava
  • pe 20 noiembrie, 8 decembrie şi 16 ianuarie sunt doborâte drone tip Granat-4 şi Tachion.

Toate aceste avioane fără pilot sunt produse excluviv în Rusia: Zastava este o copie a unui UAV israelian (BirdEye-400), producţia începând în 2011, Orlan-10 este produs pentru forţele armate ruse şi nu se ştie vreun caz în care să se fi exportat în străinătate. Cea mai nouă variantă de armament de acest tip apărută în Ucraina este Granat-4, intrată în serviciu în 2013 şi testată în 2014 pe o bază militară rusă din Armenia.

Tacuri ruseşti în Ucraina

Într-o înregistrare video datată 30 decembrie 2014 şi realizată în regiunea Luhansk, „se observă cum separatiştii folosesc mai multe tancuri T-64 precum şi transportoare de trupe blindate tip PMP-2. Se mai pot identifica şi transportoare BPM-97 - versiunea KAMAZ 43260 Vistrel (Dozor-N)...folosite exclusiv de trupele Ministerului rus de Interne, de către Azerbadjian şi Kazahstan".

Sistemul PANTSIR S-1 de apărare antiaeriană

Sistemul PANTSIR S-1 de apărare antiaeriană

Este vorba despre un sistem avansat de luptă antieriană cod (NATO SA-22) care a intrat în producţie foarte recent, în 2010. şi este folosit de forţele armate ruse, cele din Algeria, Siria şi Emiratele Arabe Unite. Există, notează experţii, atât înregistrări video care probează fără nici un dubiu prezenţa acestui sistem de armament la Rostov pe Don, Luhansk Makiivka, cât şi confirmarea folosirii sale efective folosind o rachetă de tipul 57E6.

Să mai adăugăm blindatele pentru infanterie tip BTR-82A şi BTR-82AM, intrate în producţie de curând, utilizate doar de Rusia şi Kazahstan, toate prezente în arsenalul operat acum de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Blindat amfibiu sprijin infanterie BTR 82 AM

Blindat amfibiu sprijin infanterie BTR 82 AM

Concluzia

În faza de început a războiului civil, între aprilie şi 12 iulie 2014, separatiştii dispuneau de foarte puţine vehicule blindate. Flotila lor se limita la transportoare blindate de diverse tipuri, în număr foarte semnificativ, obţinute fără luptă de la armata regulară ucraineană. Nu am găsit nici un fel de indicaţi că ar fi avut armament mai greu, cu exceţia unui mortar greu şi a unui tanc din cel de-al doilea Război Mondial. Dacă l-ar fi avut, cu sigureanţă l-ar fi folosit cât mai curând în luptă şi ar fi fost şi filmat de populaţie, cum a fost cazul tancurilor filmate pe 12 iunie.

La această dată, cel puţin şase persoane diferite au filmat primul convoi de tancuri care străbătea teritoriul separatist. Convoiul veea din direcţia Rusia şi se îndrepta către Doneţk...Era vorba despte tancuri tip T-64...iar în zilele următoare, a apărut o nouă înregistrare video cu alte convoaie de tancuri, unele înregistrate doar la câţiva kilometri de graniţa cu Rusia. O lună mai târziu, separatiştii posedau deja artilerie autopurtată, mortiere, sisteme lansatoare de rachete multiple şi UAV-uri.

Cu toate acestea, plusul de echipament militar nu a schimbat cursul războiului. Forţele proguvernamentale au reuşit să încercuiască aproape complet oraşul Lugansk şi să separe teritoriile Doneţkului şi Republicii Populare Lugansk, efectiv încercuind ultima entitate la jumătatea lunii august. Exact în acel moment, când se părea că războiul se va termina în doar câteva săptămâni, că au apărut în număr mare tancurile T-72 precum şi alt echipament militar greu.

Tancurile T-72 sunt dovada supremă a intervenţiei militare a Rusiei în Donbass, mai ales că armata regulată ucraineană nu folosea în mod activ aceste tancuri în lupte. Cu toate acestea, dat fiindcă existau asemenea tancuri în depozitele militare ucrainienem a trebuit să cercetăm mai amănunţit pentru a produce concluzii incontestabile. Ultima şi cea mai puternicp probă este prezenţa în teren a versiunii T-72B3 a tancului T-72, variantă folosită exclusiv , începând cu 2013, de forţele armate ale Rusiei. Aveţi, în aceste imagini, dovada că tancul folosit în Ucraina este această variantă modificată folosită exclusiv de armata rusă, fiind vizibile în imagini carcateristicile sale unice:unnechipament termal Sosna -U cu analiză termică pentru trăgător şi este echipat cu Kontakt 5 ERA. 

tancuri
tancuri

În primele luni ale lui 2015, am fost martorii unei consolidări a puterii şi poziţiilor Rusiei. Kremlinul a continuat să trimită material militar în Donbass, inclusiv transportorul de trupe blindat BPM-97, un sistem antierian Pantsir S-1 precum şi radare Aistonok pentru artilerie.

Dovezile despre care Kremlinul spune că sunt false, dimpotrivă, sunt de necontestat. Mai presus de toate, apariţia tancului T-72B3 probează dincolo de orice îndoială faptul că armata Federaţiei Ruse a fost prezentă în Ucraina.

Înregistrare în care apar asemenea tancuri şi blindate folosite de armata separatistă

Mai mult, se pare că cele mai sofisticate dintre echipamente - şi cu siguranţă tancul T-72B3 sunt şi au avut echipaj rusesc. Este foarte probabil ca unul dintre scopurile trimiterii lor în teren a fost cel de a testa aceste arme sofisticate în condiţii reale de luptă. 

Din această cauză, se poate vorbi despre invazia rusă a Ucrainei. 

Puteţi accesa aici textul integral al raportului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite