Cele mai bune documentare despre comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe filme documentare despre perioada comunistă au fost realizate după 1989
Mai multe filme documentare despre perioada comunistă au fost realizate după 1989

Cele mai bune documentare despre comunism. Istoria recentă a României poate fi studiată mai puţin în manualele de specialitate şi mai mult prin intermediul filmelor documentare care au fost realizate după 1989. Cele mai cunoscute şi mai apreciate filme au devenit deja legendare şi au fost realizate după sute şi mii de ore de documentare şi după amănunţite verificări ale arhivelor.

Adevărul vă prezintă cele mai interesante titluri care tratează tema comunismului românesc.

Cele mai bune documentare despre comunism. Memorialul durerii

Memorialul durerii - este un serial documentar de televiziune, care prezintă persecuţia, închisorile, lagărele de forţată şi acţiunile represive ale Securităţii, realizat pentru TVR de Lucia Hossu-Longin. Memorialul Durerii prezintă „istoria care nu se învaţă la şcoală”, aducînd în prim plan poveştile oamenilor care au trecut prin „moara de suflete” a regimului comunist. Nu mai puţin de 120 de episoade fac parte din cel mai amplu documentar TV dedicat comunismului, acestea fiind achiziţionate chiar şi de Biblioteca Congresului American. Peste 150.000 de minute au fost filmate cu supravieţuitorii închisorilor comuniste.

image

Fiecare episod este construit într-un mod diferit, mărturiile victimelor sunt completate cu date istorice, imagini din arhivele televiziunii sau cu file din jurnalele personale ale intervievaţilor. Sunt episoade dedicate unor mişcări, cum ar fi cel al rezistenţei din munţi, proceselor elitei politice şi culturale, colectivizării din Vrancea; apoi episoade – portret dedicate unor personalităţi precum Doina Cornea, Corneliu Coposu, Anita Nandriş, Richard Wurmbrand şi mulţi alţii.

Cele mai bune documentare despre comunism. Utopia impusă.

Utopia impusă este un film documentar regizat de Marius Th. Barna. Este o mărturie şi o trecere în revistă a perioadei comuniste din România, pornind de la simboluri precum carnetul de partid, cravata de pionier şi ajungând la poveşti despre frica de Securitate şi viaţa sexuală, aspecte care pictează tabloul unei vieţi sumbre, în care libertatea de exprimare era doar un vis.

Filmul se bazează pe mărturiile unor istorici, cercetători şi artişti, precum Stejărel Olaru, Marius Oprea, Doina Jela, Ion Bogdan Lefter, Cristian Pârvulescu, Dan Bittman, Ioan Gyuri Pascu, Mircea Diaconu sau Vlad Ciobanu, care au trăit şi au lucrat în timpul regimului comunist.

Lipsurile îndurate permanent, sărăcia cruntă, imposibilitatea de afirmare individuală, opresiunea Partidului Comunist Român şi dictatura lui Nicolae Ceauşescu sunt privite prin ochii unor oameni care au încercat, sub aceste auspicii, să-şi construiască o carieră şi o viaţă normală. 

Cele mai bune documentare despre comunism. Condamnaţi la fericire - Experimentul comunist în România

Condamnaţi la fericire - Experimentul comunist în România, este un film scris şi prezentat de Vladimir Tismăneanu, regizat de Dinu Tănase. Documentarul analizează soarta tuturor celor cărora comunismul le-a vrut binele cu sila. Pelicula tratează această stranie fericire, folosind doar imaginile oficiale ale propagandei comuniste: discursurile, zâmbetele şi aplauzele furtunoase sunt doar ceea ce comunismul a vrut să fie văzut.

Cele mai bune documentare despre comunism. Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu.

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este un documentar realizat de regizorul Andrei Ujică, lansat în 2010. Filmul explorează viaţa dictatorului Nicolae Ceauşescu prin intermediul imaginilor de arhivă inedite deţinute de Televiziunea Română şi de Arhiva Naţională de Film. Majoritatea imaginilor au fost prezentate publicului în premieră, documentarul reprezentând un testimonial al adevăratei feţe a lui Ceauşescu.

„Autobiografia lui Ceauşescu” debutează cu scene din procesul din 1989, apoi urmează imagini de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, din timpul vizitelor în China, Anglia (când Ceauşescu apare alături de Regina Elisabeta), SUA (când dictatorul se întâlneşte cu Jimmy Carter sau vizitează studiourile Universal de la Hollywood) sau Coreea de Nord. Filmul se bazează pe materiale video care însumează peste 100 de ore, înregistrate de-a lungul a 25 de ani, în vizite oficiale, vizite de lucru şi chiar şi în vacanţele petrecute de dictator în cercuri restrânse.

Cele mai bune documentare despre comunism. Chuck Norris vs Communism

Chuck Norris vs Communism este un documentar realizat de Ilinca Călugăreanu, a cărui premieră a avut loc în ianuarie 2015, fiind selecţionat în mai multe festivaluri internaţionale şi având premiera mondială la Sundance. 

În 1985, Irina Margareta Nistor, pe vremea aceea o tânără traducătoare de la postul naţional de televiziune, a cunoscut un antreprenor misterios. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia şi le distribuia. Acela a fost începutul unei relaţii profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în

total

image

 peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România.  lungmetrajul include şi câteva declaraţii ale unor persoane din mass-media şi industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu şi Adrian Sitaru, dar şi celebrul portar Helmuth Duckadam.

Cele mai bune documentare despre comunism. 7 cuvinte.

"7 Cuvinte" este titlul filmului documentar realizat de Andrei Negoiţă, care narează aspecte din viaţa tumultuoasă a părintelui Gheorghe Calciu. Student la Medicină, Calciu intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani, trece prin experienţe - limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. 

După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti, 7 Cuvinte către tineri, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America.

Peste 30 de oameni - mai multe personalităţi ale vieţii româneşti, cunoscuţi ai părintelui - depun mărturie despre viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul. Documentarul "7 cuvinte" este realizat de Abis Studio, Legenda Film şi Editura Bonifaciu. 

Cele mai bune documentare despre comunism. Experimentul Bucureşti.

"Experimentul Bucureşti" este filmul de debut al regizorului Tom Wilson, un britanic stabilit în România. Documentarul porneşte de la premisa că, în 1989, poliţia secretă a iniţiat un experiment menit să modifice radical şi permanent starea psihică a populaţiei. Ca metodă s-ar fi folosit o combinaţie de psihologie experimentală şi tehnici de manipulare prin frecvenţă vibratorie. Concluzia este că, în 1989, în România nu a avut loc o revoluţie, ci o lovitură de stat, pregătită minuţios.

Experimentul Bucureşti a fost lansat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în iunie 2013, iar în 2014 a câştigat Premiul GOPO pentru cel mai bun documentar. Tom Wilson a filmat în perioada august 2012 - mai 2013, cu un buget de numai 250 de

euro

image

.

Cele mai bune documentare despre comunism. Marele jaf comunist.

"Marele jaf comunist", regizat de Alexandru Solomon, este un film care tratează un episod aparte, neobişnuit din perioada comunistă, petrecut în august 1959, la Bucureşti: şase foşti membri ai nomenclaturii comuniste şi colaboratori ai securităţii fură o maşină a Băncii Naţionale în care se aflau 1,6 milioane de lei. După arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul şi ancheta în faţa aparatului de filmat. Apoi sunt condamnaţi la moarte şi împuşcaţi.

La mai puţin de un an, pe ecrane este prezentat filmul "Reconstituirea", în regia lui Virgil Calotescu, perceput ca o ameninţare la adresa regimului. Filmul stârneşte senzaţie şi multe întrebări. După 40 de ani, Alexandru Solomon revine asupra acestui ciudat eveniment.

Cele mai bune docuemntare despre comunism. In spatele cortinei de fier.

"În spatele cortinei de fier", în regia lui Bogdan Mustaţă şi cu un scenariu semnat de Alin Mureşan, a avut premiera în decembrie 2013. Documentarul prezintă povestea comunizării forţate a României, urmărind principalele moduri prin care a avut loc destructurarea societăţii din perioada 1944-1951: de la desfiinţarea proprietăţii private, reforma agrară, reforma monetară, naţionalizarea obiectivelor industriale şi decapitarea armatei la fraudarea masivă a alegerilor electorale în favoarea Partidului Comunist, desfiinţarea pluralismului politic şi a libertăţii presei, subordonarea economiei intereselor Uniunii Sovietice şi abolirea monarhiei.

Nucleul documentarului este constituit însă de mărturiile unor români ale căror destine au fost marcate de regimul comunist. Astfel, Radu Ciuceanu, Nicolae Purcărea şi Dinu Zamfirescu, foşti deţinuţi politici, vorbesc în film despre umilinţele îndurate în timpul regimului comunist şi despre bătăile crunte primite în timpul perioadei în care au fost arestaţi.

Totodată, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu (fiica lui Toma Arnăuţoiu, care conducea grupul de rezistenţă anticomunistă din comuna Nucşoara, judeţul Argeş, şi a Mariei Plop, membră a aceluiaşi grup) vorbeşte în documentar despre familia sa. Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu s-a născut într-o grotă şi a fost dată la un orfelinat de Securitate. Tată ei a fost executat, iar mama a murit în închisoare. Crescută de părinţi adoptivi, a aflat abia la maturitate cine sunt părinţii ei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite