A murit Vitalie Belousov, unul dintre cei mai mari inventatori români. Cuţitele lui au revoluţionat industria mecanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Belousov, în aula Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi FOTO UTI Iaşi
Vitalie Belousov, în aula Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi FOTO UTI Iaşi

Vitalie Belousov, unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii academice din Iaşi, fost rector al Institutului Politehnic, a murit la vârsta de 85 de ani.

Vitalie Belousov (2 mai 1930 - 5 august 2015) s-a născut în localitatea Bălţi, la vremea respectivă judeţ al României, actualmente parte a Republicii Moldova.

În 1940, odată cu cedarea Basarabiei, tatăl reputatului inginer ieşean a fost arestat şi deportat, iar mama a murit la scurt timp. Crescut de o soră, Vitalie Belousov, a avut de muncit mult pentru realizarea profesională. A absolvit liceul în localitatea nemţeană Roman unde, de altfel, va fi şi înmormântat astăzi, 7 august.

"Universitatea Tehnică anunţă cu regret stingerea din viaţă a prof. univ. dr. ing. DHC Vitalie Belousov. În perioada în care se pregătea pentru examenul de admitere la facultate, viitorul profesor studia suplimentar faţă de manualele unice şi folosea în pregătirea sa şi manuale universitare de mecanică, analiză matematică şi algebră. În timp ce urma cursurile Facultăţii de Mecanică a Institutului Politehnic din Iaşi, secţia Maşini-Unelte, în perioada 1949 - 1953, ca model i-au servit profesori precum Octav Maier, Dimitrie Mangeron, Victor Bausic, Cristian Linde şi Constantin Picoş. De la 1 martie 1954, a fost repartizat de către Comisia Guvernamentală direct în învăţământul superior la Institutul Politehnic. Până în 1972 a parcurs toate treptele universitare, servind ulterior şi ca decan la Mecanică, ca şef de catedră, iar în perioada 1990 - 1996 ca rector al instituţiei noastre. Are peste 350 de lucrări publicate, 25 de tratate şi monografii în Creaţie Tehnică şi Performantică. Este de asemenea creatorul Şcolii de Inventică din Iaşi (1967), Fondator şi Director General în perioada 1991 - 2002 al Institutului Naţional de Inventică şi Doctor Honoris Causa al universităţilor din Chişinău, Bălţi, Vinnita - Ucraina. Nu în ultimul rând, un inventator de elită, cu peste 120 de invenţii (8 brevete obţinute în SUA, RFG, Franţa, Elveţia şi Italia, distinse cu medalii de aur şi premii la Saloanele Mondiale şi Internaţionale ale Invenţiilor de la Bruxelles, Geneva, Viena, Pittsburg, Barcelona, Casablanca, Sofia, Varna, Novi-Sad, Budapesta, Chişinău, Sevastopol şi Iaşi", au transmis oficialii Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi, fostul Institut Politehnic.

belousov

Primele invenţii ca profesionist le-a făcut la fabrica Nicolina din Iaşi, iar cei mai mulţi dintre studenţii cu care a lucrat au obţinut titlul de inventator. De numele lui Vitalie Belousov se leagă şcoala de scule aşchietoare şi şcoala de inventică.

A fost liderul inventatorilor în domeniul prelucrărilor mecanice şi al dispozitivelor. A fost pasionat de mai multe domenii şi direcţii de cercetare ştiinţifică, printre care: concepţia şi prelucrarea sculelor aşchietoare, tehnologii performante de ascuţire, concepţia şi construcţia de freze Romascon, bazele şi logica creaţiei tehnice.

S-a bucurat de recunoaştere naţională şi internaţională. Printre cele mai importante distincţii s-au numărat Ordinul european (1996), fiind singurul român căruia i s-a decernat, şi “Steaua României” (2002), pe plan intern. A fost membru corespondent al al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Paris.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite