Beneficiile sucului de aloe vera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile sucului de aloe vera fac din această plantă un aliat de nădejde al sănătăţii FOTO Arhivă
Beneficiile sucului de aloe vera fac din această plantă un aliat de nădejde al sănătăţii FOTO Arhivă

Aloe vera este una dintre cele mai renumite plante medicinale. Utilizată de peste 6.000 de ani pentru proprietăţile sale vindecătoare, aloe vera este supranumită „planta miracol”. În prezent, studii clinice au demonstrat beneficiile sucului de aloe vera în cazul afecţiunilor digestive, dermatologice, metabolice, precum şi în lupta contra îmbătrânirii celulare.

Beneficiile sucului de aloe vera se datorează compoziţiei unice a acestei plante. Aloe vera este o sursă preţioasă de substanţe nutritive: vitamine (A, B1, B2, B3, B12, C şi E) şi minerale (potasiu, fier, sodiu, cupru, crom, zinc). Datorită unor polizaharide specifice şi polifenolilor rari din compoziţia sa, aloe vera este considerată una dintre cele mai puternice plante imunostimulatoare. Ea are proprietatea de a activa limfocitele, celulele care participă la apărarea naturală a corpului. Acţiunea polizaharidelor este întărită de alte substanţe active din sucul de aloe vera, cum sunt enzimele, aminoacizii, acizii graşi esenţiali. Aloe vera conţine de asemenea uleiuri aromatice şi aloină, care au proprietatea de a distruge microbii.

Beneficiile sucului de aloe vera: tratează constipaţia

Sucul de aloe vera este benefic în cazul tulburărilor digestive, fiind utilizat cu succes pentru a trata constipaţia cronică, balonarea, dar şi sindromul colonului iritabil. Nutriţioniştii îl recomandă de asemenea în curele de detoxifiere, deoarece contribuie la eliminarea eficientă a toxinelor pe cale renală. Tot pe plan digestiv, sucul de aloe vera participă la mai buna asimilare a fierului, fiind un excelent remediu pentru combaterea cazurilor frecvente de anemie.

Datorită substanţelor nutritive unice pe care le conţine, sucul de aloe vera este un excelent tonic general, fiind indicat pentru alungarea oboselii cronice, stresului, tensiunii nervoase.

Beneficiile sucului de aloe vera: scade glicemia

Un studiu efectuat la Fujita Health Institute (Japonia) a demonstrat că sucul de aloe vera are proprietatea de reduce nivelul glicemiei din sânge. Cercetătorii au luat probe de sânge de la pacienţi cu diabet zaharat de tip 1 şi 2 şi le-au inoculat şoarecilor de laborator. După injecţii cu aloe vera, nivelul glucozei din sânge s-a normalizat complet în cazul tuturor şoarecilor din grup, ceea ce demonstrează efectul antidiabetic al sucului de aloe vera.

Beneficiile sucului de aloe vera: combate candidoza

Foarte importante sunt şi proprietăţile antiinflamatoare şi calmante ale sucului de aloe vera. În acest scop, medicii îl recomandă în cure interne pentru a combate candidozele, parodontitele, dar şi durerile articulare şi musculare de origine inflamatorie.

În uz extern, sucul de aloe vera se foloseşte pentru a grăbi vindecarea rănilor, arsurilor uşoare, a pielii arse de soare şi a altor leziuni minore. Tot în sfera dermatologiei, sucul de aloe vera este indicat pentru: micoze şi alte afecţiuni fungice, acnee, eczemă, psoriazis, urticarie. Produsele cosmetice pe bază de aloe vera hidratează şi catifelează pielea, fiind recomandate în special persoanelor cu piele iritată şi uscată.

Sfatul medicului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie, ne-a declarat că utilizează sucul de aloe vera pentru „reglarea şi îmbunătăţirea digestiei, combaterea constipaţiei. Sucul de aloe vera are efect antiseptic la nivelul tractului digestiv, distruge microbii şi acţionează foarte bine împotriva bacteriei care cauzează ulcer (Helicobacter pylori). Totodată, stimulează secreţia de bilă şi este util în cazul persoanelor ce suferă de colon iritabil”. 

Referitor la modul de administrare a sucului de aloe vera, dr Ruxandra Constantina recomandă efectuarea unei cure de 30 de zile, după care se face pauză 1-2 luni şi apoi se poate relua administrarea. „Însă tratamentul trebuie prescris de un medic. Nu orice persoană care are probleme de digestie poate lua aloe vera. De exemplu, constipaţia cronică poate ascunde o afecţiune gravă, motiv pentru care trebuie să vă prezentaţi la medic pentru a investiga problema şi a primi tratamentul potrivit”, atrage atenţia dr. Ruxandra Constantina. Ea mai avertizează asupra tipurilor de aloe pe care le folosim pentru suc. Sunt persoane care în acest scop cultivă aloe în ghiveci. „Nu toate plantele din ghiveci pot fi consumate. Folosiţi numai tipuri despre care ştiţi sigur că sunt comestibile. În plus, alegeţi numai plante mature, nu frunze tinere”, precizează medicul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite