FOTO Ziua Marinei 2015. La festivităţile de la Constanţa a participat şi Ilie Năstase, îmbrăcat în uniforma de general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Marinei 2015 la Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Cea mai aşteptată sărbătoare a verii, Ziua Marinei, a adus la Constanţa demonstraţii de luptă, defilări ale navelor de război, exerciţii spectaculoase ale marinarilor militari. Festivităţile s-au desfăşurat dimineaţa, pe faleza Comandamentelui Flotei, din zona Portul Tomis-Cazino, dar jocurile marinăreşti şi momentele speciale se întind pe toată ziua.

Update ora 12.00 O fată de 14 ani care asista la manifestările prilejuite de Ziua Marinei a căzut de pe digul falezei de la Cazino, de la o înălţime de 2-3 metri. Adolescenta a fost preluată de un echipaj al SMURD şi transportată la spital. Fata a suferit un traumatism cranio-cerebral şi s-a lovit la picioare, dar viaţa sa nu este pusă în pericol.

Circa 10.000 de persoane asistă pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, la exerciţii militare, ceremonii şi jocuri marinăreşti organizate de Ziua Marinei Române. La ceremoniile de la Constanţa participă ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, vicepremierul Gabriel Oprea si şeful Statului Major, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, precum şi marele tenisman Ilie Năstase, îmbrăcat în uniforma de general, ce a fost însoţit de una dintre fiicele sale.

Anul acesta sărbătorirea Zilei Marinei Române are loc în contextul împlinirii a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Române. Unirea Principatelor Române în anul 1859 a atras unificarea la 22 octombrie 1860 a flotilelor - Flotila Munteniei şi cea a Moldovei, noua Marină purtând denumirea de Corpul Flotilei. Acest eveniment este considerat fila de început a cărţii de istorie a Forţelor Navale Române moderne.

Ilie Năstase, cu fiica sa, la Ziua Marinei Foto S.I.

Ziua Marinei 2015 la Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Garda de Onoare a Marinei, salutând tribuna oficială, în acordurile muzicii de fanfară Foto S.I.

Ziua Marinei 2015 la Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Zeul Neptun, însoţit de vestalele sale, declară deschise festivităţile de Ziua Marinei Foto S.I.

Ziua Marinei 2015 la Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Programul este următorul:

 - orele 10.00-12.30, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei: ceremonial militar şi religios; sosirea Zeului Neptun; Exerciţiul Naval FNR 2015; parada navală;

 - orele 13.00-15.00, Portul Tomis: jocuri marinăreşti;

 - ora 20.15, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei: ceremonial coborârea pavilionului, geacului şi Marelui Pavoaz;

 - orele 21.00-22.00: retragerea cu torţe, pe itinerariul Farul Genovez-Piaţa Ovidiu-Prefectura Constanţa.

La Muzeul Marinei Române, intrarea va fi liberă între orele 9.00 şi 17.00.

Spectacolul marinarilor

Semnalul de începere a festivităţilor a fost dat de Zeul Neptun, care a sosit pe mare însoţit de vestalele sale. Startul exerciţiilor demonstrative pe mare l-a reprezentat trecerea a 3 ambarcaţiuni rapide care aveau arborat la pupa drapelul Uniunii Europene, drapelul naţional şi drapelul NATO. Elicopterul I.A.R. 330 Puma Naval cu numărul 141 a avut desfăşurat tricolorul. Defilarea a fost deschisă de nava-şcoală Mircea, aparţinând Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa, recent întoarsă din voiajul de instrucţie al studenţilor-marinari. Echipajul a salutat publicul fiind urcat la front pe vergi.

Dispozitivul fix situat în largul Mării Negre a fost format din navele situate astfel, de la stânga la dreapta: Dragorul Maritim 25 „Locotenent Lupu Dinescu“, destinat executării misiunilor de cercetare şi distrugere a minelor lansate de inamic în raioanele şi pe rutele maritime; Puitorul de Mine şi Plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu“, pentru misiunile de minare de apărare şi ofensive şi pentru transport de trupe şi materiale; Fregata 111 Mărăşeşti, nava cu cele mai multe guri de foc din Forţele Navale Române - 130, cea mai mare navă de război construită în România; Corveta 265 „Contraamiral Horia Macellariu“, proiectată pentru lupta antisubmarin; Nava Maritimă pentru scafandri de mare adâncime „Grigore Antipa“, prima navă specializată care a participat la lucrările de amplasare şi extracţie a petrolului din Marea Neagră cu ajutorul platformelor de foraj maritim; Fregata „Regina Maria“, continuatoarea tradiţiilor distrugătorului cu acelaşi nume intrat în serviciul Marinei Regale Române la 7 septembrie 1930; Remorcherul maritim salvator „Grozavu“ cu misiuni de căutare şi salvare pe mare, stingerea incendiilor, acordarea de asistenţă medicală, remorcaj.

Primul exerciţiu a fost de respingere a atacurilor Aviaţiei, concomitent cu realizarea măsurilor de protecţie antirachetă a navelor proprii. Patru aeronave IAR-99 din dotarea Bazei 95 Aeriene şi patru aeronave MiG-21 LanceR aparţinând Bazei 86 Aeriene au simulat atacul cu rachete MAGIC şi bombe clasice de aviaţie asupra dispozitivului de nave, lansând simultan capcane termice şi contramăsuri împotriva rachetelor antiaeriene de la bordul navelor.

Spectaculoase au fost simulările de luptă, exerciţiile de desant urmate de respingerea atacului de pe faleză, lansarea sau extracţia scafandrilor de la Forţele Speciale, cu ajutorul elicopterelor Puma Naval. Publicul s-a destins la tradiţia botezului marinăresc sau la jocurile marinăreşti - demonstraţie de aruncare a bandulei la punct fix în colac de salvare concurs de tras la parâmă, concurs de alergare în sac şi concurs de alergare cu oul în lingură (foto).

Imagine de arhivă de la Ziua Marinei de anul trecut. Foto

Şi la Mangalia este mare sărbătoare de Ziua Marinei. După arborarea drapelului şi a marelui pavoaz, Zeul Neptun va da startul jocurilor marinăreşti. Pe tot parcursul zilei, în portul turistic din localitate vor avea loc parade de ambarcaţiuni şi spectacole artistice, iar seara se va încheia cu un foc de artificii.

Pentru prima dată, militarii constănţeni vor merge la Bicaz, acolo unde vor avea loc evenimente prilejuite de Ziua Marinei. În memoria marinarilor morţi va fi aruncată o ancoră de flori pe apa lacului. Totodată, la poalele Ceahlăului va fi vernisată o expoziţie de pictură pe teme marine semnată de pictorul constănţean Alexandru Ghinea.

Ziua Marinei a fost sărbătorită prima dată în 1902, la bordul crucişătorului Elisabeta. Iniţiativa a aparţinut primarului Cristea Georgescu, care a dorit astfel să atragă turişti.

Mesajul lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis, deşi era aşteptat, a transmis doar un mesaj prin consilierul său Ion Oprişor de la Departamentul Securităţii Naţionale.

„Prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august, a devenit, prin tradiţie, şi Ziua Marinei Române. Această dublă sărbătoare îmi oferă plăcutul prilej să adresez salutul meu tuturor celor care slujesc cu devotament şi dăruire întinderile albastre - marinari militari şi civili deopotrivă, constructori navali şi lucrători portuari - profesionişti care au purtat drapelul României la catarg şi în suflet pe mările şi oceanele lumii.

În semn de preţuire şi respect pentru înaintaşi, se cuvine ca, acum, la ceas aniversar şi comemorativ, să aducem un pios omagiu tuturor celor care şi-au dedicat viaţa acestei nobile meserii şi care s-au jertfit pentru gloria pavilionului tricolor.

Prin calitatea şi nivelul de pregătire la standarde moderne ale celor care îşi servesc astăzi ţara în cadrul Forţelor Navale Române, categorie de forţe care, la 22 octombrie 2015, împlineşte 155 de ani de la constituire, Marina noastră militară se evidenţiază ca o structură de forţe echilibrată, în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice, atât în plan naţional, cât şi în cel al operaţiilor executate în cadrul iniţiativelor regionale ori sub egida NATO şi a Uniunii Europene.

Anul acesta, în contextul actualei crize manifestate în vecinătatea noastră, Forţele Navale se remarcă prin participarea activă la iniţiativa ATLANTIC RESOLVE SOUTH, prin componenta sa regională, BLACK SEA RESOLVE, iniţiativă care pune accent pe instrucţia în mediul multinaţional, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite în cadrul sistemului de securitate naţională şi internaţională.

Pentru înaltul profesionalism şi rezultatele remarcabile obţinute de-a lungul anilor, în semn de apreciere, am dat curs propunerii Ministrului Apărării Naţionale pentru decorarea Drapelului de luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

La această sărbătoare, cu rezultate deosebite se prezintă şi marinarii poliţişti de frontieră, care îşi demonstrează permanent devotamentul şi competenţa în securizarea frontierelor maritime şi fluviale, cu un accent deosebit pe frontierele externe ale Uniunii Europene.

Cu prilejul Zilei Marinei Române, doresc, totodată, să le transmit tuturor celor care profesează în domeniile cu specific naval sau sunt alături de aceştia, familiilor lor, multă sănătate, bucurii şi realizări în activitatea viitoare. Fie ca protectoarea marinarilor români, Sfânta Fecioară Maria, să vă însoţească şi să vă ocrotească, oriunde veţi fi! La mulţi ani şi bun cart înainte!”

Postarea lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta s-a rezumat la a posta pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat marinarilor ţării: „La mulţi ani marinarilor şi navigatorilor români, de Ziua Marinei! Mă bucur că am reuşit să corectăm greşelile din trecut şi să le facem dreptate prin legea privind pensiile de serviciu – meritaţi respect şi apreciere pentru modul în care vă faceţi datoria!“.

În altă postare, primul-ministru s-a referit şi la semnificaţia religioasă a zilei în care este prăznuită Adormirea Maicii Domnului: „O zi foarte importantă pentru românii creştini - Adormirea Maicii Domnului (Sântămaria Mare)! Este o sărbătoare sobră, fără urări, dar cu tradiţii foarte frumoase care marchează începutul «sezonului nunţilor» şi trecerea de la vară la toamnă! Să aveţi un weekend liniştit alături de cei dragi!“

Declaraţiile miniştrilor Mircea Duşa şi Gabriel Oprea

„În fiecare an, pe 15 august, sărbătorim Ziua Marinei Române, o manifestare de suflet prin care cinstim curajul şi vitejia marinarilor. Am primit şi primesc în continuare aprecieri de la partenerii noştri din NATO pentru felul în care marinarii noştri militari îşi îndeplinesc misiunile în teatrele de operaţii. Odată cu schimbarea situaţiei de securitate pe Marea Neagră - prin anexarea Crimeii - au fost luate măsuri de modernizare şi creştere a capacităţii operaţionale a Marinei militare. La Forţele Navale bugetul a fost mărit de patru ori, astfel încât pe lângă programul de instruire a marinarilor militari să acordăm o atenţie deosebită şi modernizării bazei tehnico-materiale a Marinei. În acest an sunt programate, pe lângă lucrările de reparaţii şi mentenanţă executate anul trecut la navele militare, să intre în cea de-a doua etapă a programului de modernizare cele două fregate - Regina Elisabeta şi Regele Ferdinand. De asemenea, pentru a creşte capacitatea operaţională a Marinei militare vrem să achiziţionăm şi nave noi, nave de luptă şi remorchere cu care să manevrăm navele noastre în port ca să nu mai închiriem nave de la alţi agenţi economici“, a declarat în discursul său Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a rostit în alocuţiunea sa cuvinte de apreciere pentru Marina Română. „Fie că au misiunea de a apăra frontierele fluviale şi maritime naţionale, fie că lucrează pe navele comerciale, marinarii români sunt o carte de vizită a ţării noastre în lume. Cu toţii aveţi o meserie grea şi de o mare responsabilitate. Numai caracterele puternice îşi pot asuma sacrificiile profesionale şi personale pe care dumneavoastră le faceţi. Privaţiunile nu sunt uşoare nici pentru familiile dumneavoastră şi de aceea vă doresc să rămâneţi uniţi şi puternici. Transmit respectul meu şi al Guvernului României pentru memoria celor care şi-au pierdut viaţa sub pavilion românesc în mările şi oceanele lumii. Jertfa lor va rămâne în memoria neamului românesc“, a mai precizat Oprea.

Semnificaţia unor momente

Navele militare şi civile care arborează pavilionul tricolor sunt parte a teritoriului naţional. Zilnic, toţi marinarii participă la ceremonialul de ridicare a pavilionului, ce se constituie într-un moment solemn, menit să evidenţieze respectul faţă de patrie şi neam şi să le reamintească de cei de acasă.

Navele militare ancorate sau acostate, arborează la prova geacul, pavilion specific de marină, care conţine, alături de culorile naţionale, ancora, ca semn universal al marinarilor. La apusul soarelui şi aprinderea luminilor de ancoră, pavilionul navei este coborît, fiind păstrat în siguranţă pe navă.

Ridicarea şi coborârea pavilionului, geacului şi marelui pavoaz se face cu darea onorului şi cu intonarea imnului de stat. Conform ceremonialului, pe timpul desfăşurării festivităţii se trag douăzeci şi una de salve de tun în cinstea evenimentului sărbătorit.

Ancora de flori reprezintă omagiul supremei recunoştinţe faţă de eroii marinari, ştiuţi sau neştiuţi, care şi-au găsit odihna veşnică în adâncurile mării. 

Marinari ridicând tricolorul la Comandamentul Flotei Foto Gabriel Botezatu

Ziua Marinei 2015 la Constanţa Foto Gabriel Botezatu

Vă mai recomandăm

FOTO Avanpremieră la Ziua Marinei 2015. Ultimele repetiţii făcute de marinari pe faleza Cazino din Constanţa

Spectacole pe apă şi pe uscat de Ziua Marinei, pe faleza Constanţei. Pentru prima dată, marinarii constănţeni vor merge şi la Bicaz

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite