FOTO Sculptorul în fructe: cum şi-a transformat un tânăr din Ploieşti pasiunea într-o afacere de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de bucătărie, Adrian Toader, un tânăr de 32 de ani din Ploieşti, a învăţat singur să sculpteze în fructe şi apoi a transformat „joaca“ în afacere. Barul de fructe, mai sănătos ca prăjiturile, a devenit un accesoriu exotic la nunţi şi evenimente corporate

La 13 ani, după ce a stat pe lângă mama sa în bucătărie, Adrian Toader a surprins-o cu primul preparat făcut de el. „Îmi amintesc şi acum că am fost certat. Pregătisem un ştrudel de mere, dar nu am mai avut răbdare să aştept să se răcească şi l-am pus din cuptor direct în frigider. Chiar dacă apoi m-a lăudat pentru gust, am fost certat de mama pentru că era să stric frigiderul. Părinţii mei m-au criticat tot timpul, în mod constructiv, şi de aceea am învăţat să fac lucrurile cât mai aproape de perfecţiune“, povesteşte Adrian Toader, acum în vârstă de 32 de ani.

În mod firesc, a făcut cursuri în domeniu şi lucrează ca bucătar în timpul săptămânii, pe când weekend-urile le rezervă pentru sculptura în fructe, domeniu şi tehnici pe care le-a învăţat singur.

„Totul a început acum trei ani, când eram în căutarea de tutoriale pe YouTube pentru decoruri de farfurii. Am descoperit sculptura în fructe şi m-a pasionat imediat. M-am apucat singur, iar primul pepene pe care l-am sculptat mi-a luat cel puţin patru ore“, povesteşte Adrian.

Când a început să aprofundeze, şi-a comandat în străinătate cuţite speciale şi, pentru aproximativ un an şi jumătate, a exersat singur. „Am stricat sute de fructe până când am considerat că sunt suficient de bun pentru a transforma pasiunea în afacere. La început, barul de fructe a fost perceput ca un moft, acum pot spune că abia fac faţă comenzilor“, spune tânărul antreprenor.

Pepenii roşi, galbeni, ridichile, guliile, papaya, mango, merele, perele şi cam toate fructele şi legumele care au o pulpă mai tare se transformă în mâinile lui în adevărate opere de artă sculpate cu multă dexteritate, migală şi talent.

Un bar de fructe costă între 700 şi 1.500 de lei

Un bar de fructe, care înlocuieşte din ce în ce mai des prăjiturile de la nunţi, botezuri, aniversări sau diverse evenimente corporate presupune un „tablou“ cu sculpturi tematice, realizate în coaja şi pulpa fructelor, însoţit de bucăţi din respectivele fructe, aşezate pe oglinzi, destinate consumului.

De obicei, respectivul „tablou“ urmează tema nunţii sau evenimentului, dacă există una, dar în foarte multe dintre cazuri, este lăsat să-şi dea frâu liber imaginaţiei.

Tânărul a început să se impună pe piaţa din Ploieşti abia în urmă cu un an, când barurile de fructe au început să fie căutate de organizatorii de evenimente. „Din moft, s-a transformat în trend şi, având în vedere că o astfel de piaţă este mai puţin dezvoltată în Ploieşti faţă de Bucureşti, am reuşit să mă impun. Dar afacerea vine la pachet şi cu dezavantaje. De obicei, în weekend nu am timp liber, iar toate sâmbetele şi duminicile până la sfârşitul anului, în care pot fi organizate evenimente, le am ocupate. Am comenzi chiar şi pentru anul viitor“, spune Adrian Toader.

O sculptură în fructe durează între 20 de minute şi o oră în funcţie de complexitate, timp la care se adaugă şi cel al porţionării fructelor pentru mâncat. Un astfel de bar costă între 700 de lei şi până la 1.500 de lei, dacă este un eveniment la care participă 200 de persoane.

Tânărul antreprenor vrea să urmeze şi un curs în domeniu în Italia, cu un maestru în sculptura fructelor, iar pe viitor doreşte să-şi extindă afacerea şi cu „buchete de flori“ realizate tot din legume sau fructe care să fie livrate la domiciliu de sărbători sau cu ocazia unor aniversări.

Vă mai recomandăm

Distracţii moderne. Escape Room, locul din care evadezi dacă îţi pui mintea la contribuţie. Distracţia ţine pasul cu timpurile, iar printre noutăţile în materie sunt experienţele de tip Escape Room, locuri din care „evadezi“ în 60 de minute pe baza unor indicii aflate într-o cameră. Îmbinare între logică şi aventură, este recomandată cei cărora le plac jocurile de echipă şi de strategie.

Un fost poliţist şi-a deschis restaurant şi s-a făcut actor de stand-up comedy: „Mai este o rază de speranţă pentru apusul bancurilor cu poliţişti: ANAF-ul“. La 45 de ani, Tiberiu Iordache sau domn’ Tibi, cum îi spune toată lumea, un fost poliţist din Ploieşti, a devenit actor de stand-up comedy în restaurantul pe care l-a deschis, decis să ponească ca „soldat de la zero în alt domeniu“. Reprezentaţiile sale conţin poveşti ironice şi auto-ironice din timpul meseriei de poliţist judiciar. Bancurilor cu poliţişti,Tiberiu Iordache le prevede apusul în curând. „Noroc cu ANAF-ul!“.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite