Un japonez cere azil politic la Chişinău: Japonia e prea tehnologizată, Moldova e ţara perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hiroshi Hokujima vrea să trăiască în Republica Moldova. FOTO: Alexandru Tarlev.
Hiroshi Hokujima vrea să trăiască în Republica Moldova. FOTO: Alexandru Tarlev.

Hiroshi Hokujima este un bărbat de 42 de ani care a cerut azil politic în Republica Moldova. Spune că vrea să rămână aici pentru că este o ţară liniştită, modestă, tradiţională, nu ca Japonia, care este contaminată de spiritul tehnologiilor şi al capitalismului american.

Hiroshi a plecat din Japonia în 2006, dar nu a făcut-o definitiv. Se întorcea acasă periodic. În oraşul natal, Kobe, lucra în calitate de asistent medical. Se află în Republica Moldova de un an de zile. A venit aici din Ucraina, unde a locuit o bucată de timp. A decis să se refugieze în Republica Moldova după ce în Ucraina a început războiul. 

I-a fost refuzată cererea de azil 

„Când am plecat în Ucraina nu ştiam că va avea loc o revoluţie. În octombrie 2013 călătoream în Ucraina de Vest, apoi în noiembrie am ajuns la Kiev. Imediat a început Maidanul. În luna decembrie am decis să părăsesc Ucraina din cauza pericolului şi am plecat în Polonia. La acel moment nu am ştiut nimic despre Moldova”, povesteşte Hokujima. 

image

Hiroshi a aplicat pentru azil politic în septembrie anul trecut şi deja de un an se află în Republica Moldova, locuieşte la Centrul pentru refugiaţi din zona Aeroportului. După un an de la depunerea cererii pentru azil, Hiroshi nu a primit un răspuns pozitiv de la Biroul petru Migraţie şi Azil. Un răspuns pozitiv nici nu poate fi, pentru că Hiroshi trebuie să demonstreze că este persecutat în Japonia. Ecaterina Silivestru, managerul Centrului pentru refugaţi, a şi declarat: „Japonia este unul din cei mai mari donatori mondiali pentru centrele de azil şi refugiaţi. Despre ce persecutare poate fi vorba în cazul lui Hiroshi? Nu cred că va primi un răspuns pozitiv la cererea depusă”. 

Moldova este o ţară perfectă 

Dar Hiroshi demonstrează o fermitate japoneză şi spune că va contesta decizia  în instanţele de judecată. „Eu şi avocatul aşteptăm al doilea răspuns de la Curtea de Apel. Pe care îl vom contesta, dacă va fi nevoie”. Explicaţia japonezului este foarte simplă. Autorităţile japoneze au aflat că Hiroshi cere azil politic şi au influenţat decizia Biroului pentru Migaţie şi Azil din Republica Moldova. „Aste e corupţie”. 

Hiroshi Hokujima nu găseşte cuvinte de laudă pentru ţara sa natală. Motivul pentru care a părăsit Japonia este că Ţara Soarelui Răsare este prea tehnologizată, iar guvernul japonez a instituit un control informaţional asupra cetăţenilor prin intermediul tehnologiilor informaţionale. Din acest punct de vedere, Republica Moldova i se pare o ţară perfectă. Aici nu prea se stă bine cu tehnologiile înalte, chiar dacă este viteză bună la internet, iar Wi-Fi-ul se găseşte peste tot, e o ţară mai curând înapoiată, iar asta îi place cel mai mult lui Hiroshi. 

hiroshi

Japonia a fost un stat socialist 

Japonezul regretă că Japonia acel stat care a fost până la sfârşitul anilor 1980 un stat socialist, de tipul Suediei. De atunci lucrurile au luat-o razna, zice Hiroshi. „Acum partidul de la putere este de tip dictatorial. Mi-e teamă că Japonia se întoarce la militarismul şi imperialismul de tip fascist”. 

În Japonia , Hiroshi adesea ieşea la proteste, de aceea a nimerit în vizorul autorităţilor nipone, care ar fi instituit o adevărată supraveghere asupra lui.  „Nimeni nu ştie ce se întâmplă de fapt în Japonia, pentru că ţara mea este foarte închisă şi totodată foarte tehnologizată”. Lui Hiroshi nu-i place dependenţa de tehnologii. 

image

Japonezii, robi ai tehnologiilor 

„În Republica Moldova studiez, citesc ştiri şi gătesc. Acestea sunt ocupaţiile mele. Gătesc lucruri simple: orez, paste. Nu-mi place mâncarea japoneză. Nu-mi place nimic japonez: oamenii, mâncarea, caracterul. Dar îmi plac moldovenii. Moldovenii adevăraţi sunt liniştiţi, deştepţi şi gentili. Oamenilor de aici în continuare le place viaţa tradiţională, ei urăsc oraşele de fier. Le place viaţa primitivă”. Japonezii însă nu-şi dau seama că devin robii gadgeturilor. Oamenii comunică mai uşor prin tehnologii decât în realitate, iar aceasta ar conduce spre dezumanizarea, iar societatea se atomizează. Din această cauză, Hiroshi refuză orice fel de reţele sociale.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite