Preşedintele Partidului Social Democrat german din landul Bavaria, despre refugiaţi: „România nu este pregătită să preia un număr important de imigranţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent în România în vacanţă cu familia, directorul executiv SPD Bavaria Olaf Schreglmann a vorbit pentru Adevărul despre situaţia refugiaţilor. Acesta a precizat că ţări precum România nu sunt pregătite să preia un număr important de refugiaţi.

Olaf Schreglmann, preşedinte executiv al „Sozialdemokratische Partei Deutschlands“ (similar cu PSD-ul din România) din landul Bavaria a vorbit pentru Adevărul.ro despre cum se vede criza refugiaţiilor în Germania şi ce paşi fac reprezentanţii statului pentru a rezolva această problemă. Întregul interviu cu social-democratul neamţ îl puteţi citi mai jos.

R: A fost luată pe nepregătite Germania de valul de refugiaţi?

O. S.: A fost luată pe nepregătite. În Germania au început să intre de un an de zile, în octombrie-noiembrie 2014 au început să intre în ţară. Pentru a vedea când se va stopa această migraţie trebuie să fim atenţi la informaţiile care vin din lagărele din Liban, Turcia, care momentan sunt pline. Cred că vreo doi ani va mai dura, cam aşa.

Cum vedeţi situaţia refugiaţilor din Germania, în special în zona în care trăiţi?

Prevăd o reacţie negativă a populaţiei din Bavaria, cel puţin, pentru că această regiune este foarte conservatoare. Oamenii de acolo nu acceptă stăinii pentru o perioadă atât de îndelungată. Turiştii sunt bine-veniţi, la fel şi imigranţii, dar doar dacă nu stau pe perioade lungi de timp.

Situaţia locuinţelor şi a locurilor de muncă este deja o problemă pentru poporul german. Aceşti refugiaţi vor vrea să se integreze, să muncească, să aibă o locuinţă, iar pe termen lung toate acestea se vor transforma într-o mai mare problemă pentru Germania. În timp prevăd o răscoală a poporului german, care nu îi va mai accepta pe refugiaţi, tocmai din cauza problemelor create.

Momentan, germanii le pun la dispoziţie şcoli şi săli de sport, clădiri părăsite. În Nürnberg este un magazin mare de mobilă care şi-au mutat sediu şi refugiaţii locuiesc acolo, în clădirea părăsită.

Au circulat tot felul de caracterizări ale refugiaţilor, cum îi vedeţi dumneavoastră?

90% sunt oameni paşnici care au fugit din calea războiului, însă sunt şi 10% care sunt periculoşi şi violenţi. Informaţia recentă pe care am primit-o este că cei care vin sunt doar cei care au o meserie, au o diplomă, au studii, pentru că ei au avut bani ca să-şi permită drumul spre Europa. Problema mai mare este pentru Siria pentru că a rămas fără intelectuali. Cei care au rămas în Siria sunt săracii, fără studii şi posibilităţii. Mai mult, cred că acolo se va forma un nucleu al terorismului, pentru că tocmai aceşti oameni care au rămas sunt mai uşor de influenţat.

Apropo de asta, ce parere aveţi despre zvonurile potrivit cărora printre refugiaţi s-ar număra şi membri ai trupelor ISIS?

Da, iau în calcul şi asta. Fiecare persoană care vine este înregistrată şi verificată. Sunt un soi de controalele de siguranţă, dar noi trebuie să credem acum ceea ce ni se spune, pentru că ei ne prezintă un act de identitate, dacă îl au la ei, nume prenume şi cam atât. Din dorinţa de a evita pericolul prin controlul mai riguros se riscă o discriminare.

De ce credeţi că ţintesc Germania?

Germania a fost mereu iubită şi cu un renume de ţară bogată cu multe locuri de muncă. Din acest motiv cred că vin spre Germania, pentru că nu doar refugiaţii din Siria vin în Germania, ci şi alţi imigranţi din alte zone.

Ajutoarele sociale despre care se vorbeşte au vreo influenţă în alegerea acestei destinaţii ?

O.S.: Ajutoarele acestea sociale despre care se vorbeşte nu există în realitate. Lor li se spune din ţara din care vin că există, dar nu e aşa. Ei primesc doar masă şi cazare şi ajutoare de la populaţie: alimente, donaţii, atât.

Ce părere aveţi despre redistribuirea lor în Europa?

Prima ţară care e „obligată” să îi preia e Germania, pe urmă Franţa, Marea Britanie, Olanda şi ţările scandinave. Nu cred că se va ajunge ca ţările mai puţin dezvoltate să fie nevoite să preia un număr important de refugiaţi. Va fi un mare conflict dacă ţările puternice vor încerca să îi trimită pe refugiaţi în ţările mai puţin dezvoltate economic. Nu îmi imaginez că Angela Merkel va accepta aşa ceva. Ţările puternice sunt „obligate” să îi preia şi eventual dacă rămâne un număr foarte foarte mic va fi redistribuit în celelalte ţări.

Credeţi totuşi că ţările mai puţin dezvoltate, printre care se numără şi România, sunt pregătite să preia o parte din aceşti refugiaţi?

România are deja la ora actuală multe probleme, cum va putea face faţă acestor noi provocări când nu poate să le rezolve pe cele deja existente? Întâi trebuie să-i preia pe aceşti refugiaţi ţările puternice, tocmai pentru a proteja ţările mai puţin dezvoltate economic, cum e Grecia, România, Ungaria.

Ţările mai puţin dezvoltate au o „temă de casă” în următorii doi ani, România, Ungaria, Grecia sau Iugoslavia când încetează să mai vină refugiaţi să îşi întărească frontierele, iar controalele să fie mai riguroase, pentru a îi împiedica pe ceilalţi refugiaţi să meargă mai departe.

Ce strategie are Sozialdemokratische Partei Deutschlands pentru rezolvarea acestei probleme?

Distribuirea lor egală în toate landurile şi trierea lor, cam asta se face acum. Sunt două feluri de migranţi care vin şi aceasta e o mare problemă: trierea lor. Sunt refugiaţii din Siria care în procent de 99% trebuie să rămână pentru că au fugit din ţările lor din cauza războiului şi sunt migranţii economici din Kosovo, Macedonia, Albania, Munte Negru, care pur şi simplu s-au integrat în acest val, însă ei nu fug din calea războiului şi trebuie trimişi înapoi.

În următorul an de zile, Germania va realiza această triere şi îi va trimite înapoi pe aceşti migranţii economici, pentru că nu toţi au dreptul să rămână. Momentan nu exista personal pentru această triere, acum se fac angajări.

Săptămâna trecută s-au alocat 6 milioane de euro pentru anul viitor pentru a le asigura acestor oameni cursuri de limbă. Se încearcă integrarea lor. Cursul de limbă va fi obligatoriu.

În viitor se vor lua în calcul şi sancţiuni pentru cei care nu vor să se integreze, dar momentan nu se pune problema. Acestea vor fi cel mai probabil de ordin financiar.

De asemenea, în următorii 15 ani se estimează că Germania va „pierde” 12,5 milioane de locuitori din cauza scăderii demografice. Şcolile profesionale au şi ele o lipsă de 100.000 de elevi la ora actuală. Sozialdemokratische Partei Deutschlands pregăteşte un proiect pentru următorii 15 ani prin care refugiaţii şi migranţii economici vor fi integraţi în domeniile de activitate cu personal deficitar, pe modelul canadian: meseriaşii de care avem nevoie vor primi drept de muncă şi de şedere în Germania.

Vă mai recomandăm:

Refugiaţii pe ruta balcanică. Întrebări şi răspunsuri

DOCUMENTE Despre ce se va vorbi la Consiliul Extraordinar JAI şi Summitul şefilor de state şi guverne

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite