Lipsesc aparatele care îi ajută pe copiii în stare critică să respire. Medicii din Iaşi îi salvează  cu metode rudimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Secţia de Terapie Instensivă a Spitalului de Pediatrie din Iaşi sunt doar şapte aparate de vetilaţie mecanică, un sfert din câte ar fi nevoie. Copii care nu pot respira singuri sunt ventilaţi la balon, adică medicii stau ore în şir lângă dânşii şi îi ventilează manual. Doctorii recunosc că această  metodă poate fi riscantă pentru copii.

Cele şapte aparate de ventilat mecanic de la Spitalul de Copii ‘’Sfânta Maria’’ din Iaşi sunt total insuficiente pentru cei 30 de pacienţi care sunt internaţi în Secţia de Terapie Intensivă. Frecvent se ajunge în situaţia ca micii pacienţi să fie ţinuţi în viaţă aproape cu mâinile goale.

Medicii şi asistentele, prin rotaţie, îi ajută să respire cu un balon. Stau ore în şir şi ventilează manual deşi normal ar fi ca măcar această secţie unde ajung pacienţii în stare critică să fie dotată cu aparatură modernă.

  ‘’Au fost situaţii când asistentele noastre au stat ore în şir lângă patul bolnavilor şi au ventilat la balon. Este greu, uneori şi alţi copii au nevoie de tine, dar tu eşti nevoit să îl ajuţi pe acela să respire. Am avea foarte mare nevoie de aparatură modernă’’, spune Veaceslav Cuciuc, medic ATI. 

Pot apărea probleme din cauza ventilaţiei făcute manual

În plus, aparatele pe care unitatea le are sunt vechi, uzate şi majoritatea provin din donaţii. Deşi nu ar trebui folosite mai mult de 5 ani, acestea încă se află în spital după un deceniu. ‘’Din păcate,  aparatele sunt într-o stare de funcţionare nu foarte bună. Aparatele se defectează des din cauza vechimii şi sunt reparate la Piatra Neamţ. Am avea mare nevoie de altele mai performante, mai noi’’, spune medicul Lucian Cernahoschi. 

Specialiştii recunosc că ventilaţia la balon poate fi riscantă pentru copii comparativ cu cea mecanică, realizată cu ajutorul aparatelor moderne.

‘’La ventilatoarele mecanice se setează vârsta, greutatea pacientului şi atunci se dozează volumul şi presiunea ventilaţiei în funcţie de aceste date. Când ventilezi la balon pot să apară probleme’’, spune Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Iaşi. 

Şi părinţii sunt nemulţumiţi de lipsurile unităţii medicale. ‘’Este cel mai mare spital pentru copii din Moldova, nu mi se pare deloc în regulă să le lipsească aparatură atât de importantă’’, spune o mamă. 

Conducerea spitalului speră să primeească ajutor de la Ministerul Sănătăţii cu ajutorul unui program pe ATI. Nu îşi permit însă să cumpere  aparatele din bani proprii, costul unuia fiind de peste 10.000 de lei. 

Vă mai recomandăm:

Cum rişti să mori cu zile în cel mai mare spital din Moldova. Aparatul vital în cazurile de infarct, refuzat de minister

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite