VIDEO Americanii, umiliţi de ruşi în criza siriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioanele militare ruseşti au bombardat forţe ce luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad
Avioanele militare ruseşti au bombardat forţe ce luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad

Surprinsă de operaţiunea militară a Rusiei în Siria, administraţia Obama încearcă să recâştige iniţiativa diplomatică şi militară.

La Washington, liderii politici şi militari au fost luaţi prin surprindere, miercuri, nu atât de raidurile avioanelor ruseşti, cât de modul în care li s-a comunicat declanşarea operaţiunii. Miercuri dimineaţa, un general rus a intrat în ambasada americană de la Bagdad pentru a face un anunţ sec: „Declanşăm bombardamentul într-o oră. Feriţi-vă din calea noastră!“, scrie „Washington Post“.

Oficiali de vârf din departamentul Apărării al SUA au confirmat povestea înştiinţării date cu un preaviz de o oră, iar liderii americani caută acum o cale de a coordona mai bine mişcările celor două forţe aeriene care operează în teatrul de război din Siria.  

Şi asta după ce, miercuri, secretarul de stat al SUA John Kerry şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au petrecut cea mai mare parte a zilei împreună, în spatele uşilor închise, pentru ca la final să declare în termeni laconici că oficliali militari ruşi şi americani se vor întâlni de urgenţă pentru a discuta despre operaţiuni reciproce în Siria, pentru a nu se întâmpla incidente, notează „The Washington Post“.   

Aceasta şi pentru că atacurile par direcţionate în sensuri opuse. În vreme ce avioanele coaliţiei internaţionale ţintesc taberele ISIS, cele ale ruşilor par să lovească zonele aflate sub controlul opoziţiei din Siria, cu toate că Moscova dezminte.  

Pentagonul, furios

Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a afirmat că cel puţin o grupare luată în vizor de Rusia a fost antrenată de CIA. Mai mulţi oficiali de la Pentagon sunt frustraţi de faptul că SUA au permis Rusiei să aibă un cuvânt de spus în privinţa războiului din Siria  după ce  Statele Unite au cheltuit 3.870.000.000 de dolari, potrivit celor mai recente cifre ale  Pentagonului, şi au efectuat aproape 7.100 lovituri aeriene şi au antrenat în zadar luptători locali.

Risc de internaţionalizare a conflictului

Intervenţia militară a Rusiei în Siria poate genera o mulţime de consecinţe nedorite, apreciază experţii militari. Derularea evenimentelor poate duce la ciocniri accidentale între forţele miliare ruseşti şi cele ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

Ian Bremmer, analist al Eurasia Group, consideră că raidurile aeriene ale Rusiei sunt un gest provocator care arată şi o diminuare a influenţei americane în regiune, relatează Business Insider. Pentru moment, liderul de la Kremlin pare să fi obţinut un avantaj de moment în faţa forţelor occidentale. „Ruşii au impus o soluţie militară unilaterală pentru a se asigura că Assad rămâne la putere, ceea ce reprezinta un eşec public pentru politica asumată de SUA în privinţa Siriei.

Este cu siguranţă un punct obţinut de Putin, în condiţiile în care a reuşit să retragă şi problema crizei din Ucraina de pe agenda liderilor europeni şi de pe prima pagină a ziarelor“, subliniază Bremmer. În acelaşi timp, Rusia a creat şi condiţiile pefecte pentru extinderea acestui conflict, crede analistul geopolitic. 

„O întărire a poziţiei lui Assad va duce la creşterea numărului de recruţi pentru Statul Islamic“, spune Bremen. Poate unor lideri occidentali ideea unei alianţe cu Assad pentru anihilarea ISIS ar părea logică, însă la Ankara, Riad şi alte centre sunnite, majoritare în regiune, este ceva de neconceput.

 „Le Figaro“ notează că în ultimele luni Kremlinul a avut discuţii intense cu lideri din Egipt, Arabia Saudită, Iordania şi Turcia. Egiptul şi Iordania nu au fost convinse să se alăture „coaliţiei” lui Putin anti-ISIS, însă se pare că totuşi le-a convins să rămână neutre faţă de Assad. În schimb, Arabia Saudită şi Turcia nu au acceptat să adopte o poziţie neutră.

De altfel, Arabia Saudită, unul din principalii adversari ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, şi-a manifestat profunda îngrijorare în legăturile cu loviturile aeriene ruse în Siria şi a cerut Moscovei, prin vocea ambasadorului său la ONU, Abdallah Al-Mouallimi, să pună capăt acestora.

Reprezentantul Riadului a estimat, pe de altă pare, că o ţară nu poate pretinde că luptă împotriva terorismului grupării Statul Islamic sprijinind în acelaşi timp „terorismul regimului sirian“.  

Aviaţia rusă continuă raidurile, Iranul pregăteşte acţiuni terestre

Aviaţia militară rusă a efectuat noi raiduri, joi, în Siria. Atacurile aeriene au vizat poziţii ale rebelilor islamişti din provinciile Idlib (nord-vest) şi Hama (centru), a afirmat o sursă siriană din domeniul securităţii, relatează AFP online.

„Patru avioane de luptă ruseşti au vizat baze ale Jaish al-Fatah („Armata Cuceririi“) din Jisr Ash-Shughur şi Jabal al-Zawiya“, în provincia Idlib, a anunţat sursa citată de AFP. Aviaţia militară rusă a ţintit de asemenea „poziţii şi depozite de armament din Hawach, în provincia Hama“, a adăugat sursa siriană.

„Armata Cuceririi“ este o coaliţie formată în special din rebeli sirieni din Frontul Al-Nusra, aripa Al-Qaida în Siria, şi grupări islamiste precum Ahrar ash-Sham.

Un membru al acestei coaliţii a denunţat pe Twitter distrugerea unei moschei din Jisr Ash-Shughur de către „aviaţia coaliţiei formate din porcii ruşi“ şi regimul de la Damasc.

Frontul Al-Nusra şi Ahrar ash-Sham luptă atât împotriva forţelor regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cât şi împotriva reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI).

Occidentalii şi opoziţia siriană în exil şi-au exprimat îndoieli în legătură cu ţintele atacate, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, apreciind că raidurile „nu au vizat probabil“ poziţii ale jihadiştilor din cadrul SI. Comandantul unei grupări rebele antrenate de CIA în Qatar şi Arabia Saudită a confirmat că tabăra lor a fost lovită în bombardament. 

Hassan Haj Ali, şeful grupării rebele Liwa Suqour al-Jabal, a afirmat că baza din provincia Idlib a fost lovită de circa 20 de rachete în două atacuri succesive. Tajamu Al-Ezzah, o grupare rebelă sprijinită de Statele Unite, a anunţat că a fost ţinta loviturilor aeriene ruseşti: „Se pare că eliminarea terorismului începe cu bombardarea cartierului general Tajamu Al-Ezzah din oraşul Al-Latamna”, a scris pe Twitter gruparea respectivă, care pretinde că are rachete TOW de la americani, potrivit agenţiei Associated Press.

Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria au vizat membri ai grupului insurgent Armata Siriană Liberă (ASL), antrenaţi de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), a acuzat şi senatorul republican american John McCain, citat de CNN.

"Pot confirma la modul absolut că raidurile aeriene au vizat recruţi ai Armatei Sirien Libere înarmaţi şi antrenaţi de CIA; ştim situaţia, pentru că avem oameni pe teren", a declarat McCain, şeful Comisiei pentru Forţele Armate din Senatul Statelor Unite.

"Raidurile iniţiale au vizat indivizi şi grupuri finanţate şi antrenate de CIA, încălcând orice tip de cooperare; este vorba de un efort al preşedintelui Vladimir Putin de a susţine regimul Bashar al-Assad", a spus McCain.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins informaţiile potrivit cărora în timpul atacurilor aeriene ar fi fost ucişi şi civili. El afirmă că Rusia îşi coordonează acţiunile din Siria cu serviciile americane de informaţii şi cu Pentagonul, scrie Telegraph.

Pe de altă parte, surse libaneze citate de Reuters afirmă că atacurile aeriene ale Rusiei vor fi acompaniate la sol de trupele iraniene. În acest sens, sute de militari iranieni înarmaţi au sosit în Siria în urmă cu mai bine de o săptămână, pregătiţi să ia parte la operaţiunile de la sol. Aceleaşi surse precizează că gruparea Hezbollah se pregăteşte şi ea de operaţiuni în nordul Siriei. 

Cel puţin 36 de morţi în urma raidurilor aeriene ruse efectuate în Siria

Rusia şi SUA anunţă negocieri militare urgente după intrarea Moscovei în războiul din Siria

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite